Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ 2015 ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

iskra



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τη νύχτα του Σαββάτου οι Ισπανοί σοσιαλιστές ελπίζουν ότι θα αρχίσει η πορεία προς την πολιτική τους ανάσταση, θα τελειώσει πια ο ατελείωτος Γολγοθάς που τους έβαλε ο μισητός πλέον από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο το 2010. Οταν, δηλαδή, ο Θαπατέρο αποφάσισε, τον Μάιο εκείνης της μοιραίας χρονιάς, να υποκύψει στις απαιτήσεις των Γερμανών που εκφράζονταν μέσω της ΕΕ και να επιβάλει άγρια λιτότητα στον ισπανικό λαό. Αύξηση φόρων, πάγωμα των μισθών, συνταγματική κατοχύρωση της απαγόρευσης ελλειμμάτων. Εξω φρενών οι Ισπανοί έδιωξαν κλωτσηδόν τον Θαπατέρο και τους σοσιαλιστές του από την εξουσία. Πριν από τη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2011, από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου της ίδιας χρονιάς οι σοσιαλιστές είχαν εκδιωχθεί σχεδόν από κάθε τοπική εξουσία.
Νόμιζαν ότι είχαν πιάσει πάτο. Προφανώς δεν είχαν δώσει σημασία στην περίπτωση του εκλογικού καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ - αυτοί άλλωστε ποτέ δεν βούλιαξαν το κόμμα τους όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια το καταβαράθρωσε από το 44% στο 13%. Ομως στις ευρωεκλογές του Μαΐου φέτος το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του, πέφτοντας στο 23%. Επειδή στην Ισπανία διατηρούν ακόμη την ξεχασμένη στην Ελλάδα συνήθεια, οι ηττημένοι πολιτικοί αρχηγοί να παραιτούνται, η άθλια επίδοση στις ευρωεκλογές οδήγησε στην παραίτηση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα, ο οποίος είχε αναλάβει αρχηγός μετά τον μοιραίο Θαπατέρο.
Το Σάββατο και την Κυριακή, λοιπόν, γίνεται έκτακτο συνέδριο των Ισπανών σοσιαλιστών. Τη νύχτα του Σαββάτου οι σύνεδροι θα κληθούν να επικυρώσουν την εκλογή από τη βάση που έχει ήδη γίνει του νέου γενικού γραμματέα του κόμματος, του 42χρονου Πέδρο Σάντσεθ. Την Κυριακή, 13 Ιουλίου, 200.000 μέλη του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE κατά το ισπανικό ακρωνύμιό του) ψήφισαν για πρώτη φορά απευθείας ποιον θέλουν για γραμματέα από τρεις υποψηφίους - ο Εδουάρδο Μαδίνα και ο Χοσέ Αντόνιο Πέρεθ Τάπιας ήταν οι άλλοι δύο. Ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε 49% των ψήφων και εξελέγη πανηγυρικά, πολύ μπροστά από τους άλλους δύο ανθυποψηφίους του. Η νίκη του με τέτοιο ποσοστό «του προσφέρει μια νομιμοποίηση την οποία δεν είχε ποτέ κανένας άλλος γενικός γραμματέας» επεσήμανε σε κύριο άρθρο της η κεντροαριστερή εφημερίδα «Ελ Πάις», η μεγαλύτερη της Ισπανίας.

«Θα πάτε προς το κέντρο ή προς τα αριστερά;» τον ρώτησε δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας σε συνέντευξη που του πήρε αμέσως μετά την εκλογή του. «Εγώ διεκδικώ τον χώρο της Αριστεράς που είναι του PSOE, το οποίο έχει υπάρξει και πρέπει να είναι ικανό να προσελκύει το Κέντρο», απάντησε ο Σάντσεθ. «Εγώ τώρα θα καταστήσω δυνατή μια στροφή προς τα αριστερά που κερδίζει εκλογές», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Επέκρινε ανοιχτά και την πολιτική που ασκεί απέναντι στη χώρα του η ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε διαφωνία με αυτά που έχει κάνει η Κομισιόν... Με τις πολιτικές που έχει ασκήσει μέχρι τώρα, το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την ανισότητα», τόνισε. Ολα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν καθόλου ότι ο Σάντσεθ έχει ριζοσπαστικές θέσεις. Κάθε άλλο - και το ξεκαθαρίζει και ο ίδιος στη συνέντευξή του στην «Ελ Παΐς», όπου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία θα δεχτούν το μοντέλο της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας που υπερασπίζομαι... Εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική σοσιαλιστική πρόταση, ενθαρρυντική και αξιόπιστη, χωρίς λαϊκισμούς, ούτε δημαγωγίες, γιατί το να μην πληρώσουμε το δημόσιο χρέος, για παράδειγμα, σημαίνει επιβάρυνση της κρίσης».
Στις θέσεις του νέου γενικού γραμματέα των Ισπανών σοσιαλιστών αναφερόταν και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» με αφορμή τις δηλώσεις του Σάντσεθ προς το πλήθος που είχε έρθει να τον επευφημήσει αμέσως μετά την εκλογή του. «Αρνούμενος ?να πέσει στον λαϊκισμό? ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι ?εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε, δεν είμαστε κόμμα που ικανοποιείται με το να διαμαρτύρεται?. Εκανε ευθεία αναφορά στο νεαρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ποδέμος, το οποίο βγήκε από το κίνημα των αγανακτισμένων και του οποίου η εισβολή στην πολιτική σκηνή τον Μάιο έγινε κατά μεγάλο μέρος προς ζημία του PSOE», τόνιζε στην ανάλυσή της η γαλλική εφημερίδα.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου