Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Στη μηχανή του χρόνου: Όταν η Ελλάδα παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου στους Άγγλους!

Φίλαθλος


Το «filathlos.gr» ταξιδεύει με την μηχανή του χρόνου στο παρελθόν για να θυμίσει τον πρώτο αγώνα της Ελλάδας εναντίον της Αγγλίας το… μακρινό 1866 στην Κέρκυρα.
Οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που διδάχτηκαν τα μυστικά της ποδοσφαιρικής βίβλου.  Το ποδόσφαιρο, όπως το γνωρίζουμε με την σημερινή του μορφή χρωστάει την καταγωγή του από την Αγγλία.
Εξάλλου, οι πρώτοι κανόνες θεσπίστηκαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το 1848, ενώ το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο ιδρύθηκε το 1862 με την ονομασία «Notts County».
Ακόμη, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1863, ενώ το σωτήριο έτος του 1866 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας στα χρονικά ανάμεσα σε αντιπροσωπευτικά σωματεία του Λονδίνου και του Σέφιλντ.
Την ίδια χρονιά, όμως, έλαβε χώρα στο «νησί των Φαιάκων» και ο πρώτος αγώνας μεταξύ των Ελλήνων και των Άγγλων, όπως πληροφορεί το φύλλο της εφημερίδας  «Αλήθεια», που κυκλοφόρησε στις 4/2/1866.

Ελλάδα Αγγλία σημειώσατε «1»
Η πρώτη , λοιπόν, ποδοσφαιρική συνάντηση των δύο χωρών έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1866 στην Κέρκυρα με νικήτρια την ελληνική πλευρά, ωστόσο η έκταση του σκορ χάθηκε στις παρυφές του χρόνου.
Η αγγλική ομάδα αποτελούνταν από αξιωματικούς του πολεμικού πλοίου που στάθμευε στην περιοχή, ενώ οι Κερκυραίοι - που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν… αμούστακα παιδιά -  δόξασαν τα ελληνικά χρώματα (σ.σ. τότε δεν υπήρχαν εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες) και επέδειξαν ελληνική ψυχή κερδίζοντας κατά κράτος τους αντιπάλους τους, οι οποίοι διέθεταν πείρα, ικανότητες και το πλεονέκτημα της ηλικίας.
Τα ποδοσφαιρικά μαθήματα ιστορίας δεν θα μπορούσαν παρά να ολοκληρωθούν με ένα ψήγμα σοφίας. Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμύ είχε πει: «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο». Τα λόγια του Γάλλου συγγραφέα, που στα νιάτα του υπήρξε τερματοφύλακας, φανερώνουν την σημαντικότητα ενός αθλήματος, το οποίο μετέπειτα θα αποκαλούνταν και ως «ο βασιλιάς των σπορ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου