Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ… ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ!

iskra


Του ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*
«Η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας, εκτιμά σε έκθεση της η BlackRock».
Το πρώτο που θα είχε να παρατηρήσει κανείς διαβάζοντας αυτή την είδηση είναι πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεται η κυβέρνηση με το «succes story» της.
Το δεύτερο είναι ότι όλα αυτά που προηγήθηκαν (για την ακρίβεια αυτά που πάθαμε) για να αποφύγουμε δήθεν τη χρεοκοπία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα αφού ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει και ενισχύεται.
Το τρίτο που θα είχε να παρατηρήσει κανείς είναι ότι η χρεοκοπία, για την οποία κάνει λόγο ηBlackRock, ήδη έχει συντελεσθεί για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού…
Το τέταρτο και πολύ ενδιαφέρον που έχουμε να παρατηρήσουμε σχετικά με την προειδοποίηση τηςBlackRock είναι ότι αυτή η εταιρεία είχε προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να ελέγξει και να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας.
Ετσι, οι άνθρωποι της έκαναν φύλλο- φτερό τα χαρτοφυλάκια 18 τραπεζών και μπήκαν στα άδυτα των αδύτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τώρα λοιπόν η BlackRock αξιοποιεί, όπως φαίνεται, τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην Ελλάδα (και που μόνο αυτή έχει) για να καταλήξει στην εκτίμηση περι σοβαρού κινδύνου χρεοκοπίας.
Βεβαίως δεν πρόκειται για μια απλή διαπίστωση, αφού η BlackRock εκτός από ελεγκτικός οργανισμός είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτικός σύμβουλος στον κόσμο. Ετσι, μπορεί να «αξιοποιεί» τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ως «ελεγκτής» για να καθοδηγεί τους επενδυτές- πελάτες της στις σωστές επιλογές, ως «σύμβουλος»…. Δηλαδή αυτό που λέμε στην Ελλάδα: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»!
Και όλα αυτά βγάζοντας διπλό κέρδος, αφού για να κάνει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών πήρε από την κυβέρνηση περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια, ενώ «πουλώντας» τις αποκλειστικές πληροφορίες, που συγκέντρωσε, στους επενδυτές- πελάτες της αποκομίζει τεράστια ποσά.
Και επειδή μιλάμε για μεγέθη,  αναφέρουμε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της BlackRock αγγίζουν τα3,5 τρις. δολ., ενώ το χαρ­τοφυλάκιο για το οποίο παρέχει συμβουλές επενδύσεων ξεπερνά τα 9 τρις. Aυτό την καθιστά αυτόματα ως την μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ
Η Ελλάδα είναι η χώρα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας σύμφωνα με τον δείκτη «Sovereign Risk» της BlackRock.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα euro2day,  o δείκτης συγκροτείται μέσω της ανάλυσης ποσοτικών μετρήσεων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Το δημοσιονομικό περιθώριο (40%), την προθυμία αποπληρωμής (30%), την εξωτερική δημοσιονομική θέση (20%) και την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα (10%).
Όπως σημειώνεται σε έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος τον Ιούλιο, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η χώρα με την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας είναι η Ελλάδα. Αμέσως μετά ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία.
Στον αντίποδα, η Νορβηγία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χωρών με το μικρότερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Στην δεκάδα με τις πιο ασφαλείς για τους επενδυτές χώρες περιλαμβάνονται ακόμα η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.
Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση για το «sovereign risk» η Βραζιλία υποχώρησε τέσσερις θέσεις εξαιτίας της αύξησης στο βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας, ενώ η Ρωσία έπεσε τρεις θέσεις λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και της πτωτικής αναθεώρησης τν προοπτικών για την ανάπτυξη.
Βουτιά πραγματοποίησε η επίδοση της Αργεντινής, καθώς το ΔΝΤ μείωσε δραματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα hedge funds που έχουν αρνηθεί την αναδιάρθρωση χρέους το 2005 και το 2010.
O πίνακας με την κατάταξη των 50 χωρών ως προς τον κίνδυνο χρεοκοπίας
*Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου