Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

“ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ” ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΜΕ 13 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

iskra

ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Ένα νέο μηχανισμό συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων και κυρίως χτυπήματος του βασικού μισθού και διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, ο οποίος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο. Το περιβόητο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως μέτρο ανακούφισης των χιλιάδων φτωχοποιημένων λαϊκών νοικοκυριών, στην πραγματικότητα, το μόνο που εγγυάται είναι επίπεδο διαβίωσης χαμηλότερο ακόμα και από το επίπεδο φτώχειας.
Σε πρώτη φάση, θα καταβληθεί σε οικογένειες 10 δήμων, που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο ποσό που θα λάβει μια τετραμελής οικογένεια που πληρεί τα ανάλογα κριτήρια είναι 400 ευρώ: 100 ευρώ για έξοδα σπιτιού, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ και κάθε ανήλικο παιδί.  
Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο ένα ανήλικο παιδί στην οικογένεια τότε το ποσό του επιδόματος θα είναι 350 ευρώ. Εάν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή τότε το παιδί θα αντιμετωπίζεται ως ενήλικας και θα λαμβάνει 100 ευρώ.  
Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, με την τρόικα.
ΘΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Αυτό το μέτρο διαχείρισης της πιο ακραίας στέρησης θα επιφέρει δραματικές συνέπειες σε όλα τα άλλα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται, με άμεσο στόχο την οριστική κατάργηση των τελευταίων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από το συμψηφισμό δεν θα γλιτώσει ούτε το επίδομα ανεργίας, το οποίο σημειωτέον λαμβάνει ένα ελαχιστότατο ποσοστό του 1,3 εκατ. ανέργων.
Παράλληλα, θα θεσπιστούν αυστηρότατα κριτήρια, προκειμένου να αποκλειστούν χιλιάδες πολίτες από την είσπραξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε1.940 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν δύο ενήλικους και δύο παιδιά χρειάζονται 1.677 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 20.000 ευρώ το χρόνο περίπου.


Με το νέο σύστημα, η κάθε οικογένεια, προκειμένου να λάβει το επίδομα, θα πρέπει να πληρεί αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για τετραμελή οικογένεια μεδύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800 ευρώ το χρόνο , ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000 ευρώ το χρόνο.  
Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου