Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ζήτω! Έρχεται η ανάπτυξη…

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Γιώργου Χελάκη
Σκηνή πρώτη:
Η κοπέλα ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σε καφετέρια. Της ζητούν να δουλέψει για δέκα μέρες δωρεάν ώστε να τη δοκιμάσουν και θα της πουν μετά…
Μετά από δέκα μέρες της λένε ότι δεν θα την κρατήσουν και «προσλαμβάνουν» την επόμενη η οποία θα δουλέψει δέκα μέρες δοκιμαστικά και μετά θα περάσει η επόμενη για την δεκαήμερη δοκιμή.
Αν τυχόν δεν γνωρίζει την φάμπρικα αυτή ο υπουργός Εργασίας, κ.Βρούτσης ας στείλει δύο συνεργεία του ΙΚΑ για να το διαπιστώσει. Καφετέριες, μπαρ και μεγάλες καντίνες λειτουργούν πια με «δοκιμαστικό» προσωπικό. Για τα μάτια του κόσμου και για την επιθεώρηση Εργασίας που διενεργεί ελέγχους για τα μάτια ασφαλίζουν έναν – δύο εργαζόμενους με τετράωρη απασχόληση για δύο – τρεις ημέρες της εβδομάδας.
Από τα Γιάννινα ως την Μύκονο και από την Καλαμάτα ως την Αλεξανδρούπολη έχει μπει μπροστά αυτή η φάμπρικα.
Σκηνή δεύτερη:

Έξοδος και επιστροφή από την Αθηνών – Κορίνθου. Εκεί που ποζάρισαν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος δεν υπάρχουν πια μπουλντόζες και κόσμος στα εργοτάξια.
Ερημιά. Κόπηκαν οι κορδέλες αλλά τα έργα δεν άρχισαν. Ίσως οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της πρόσληψης προσωπικού. Ας μιλήσουμε γι‘ αυτό.
Οι εταιρείες ψάχνουν για ανειδίκευτο προσωπικό. Ζητούν νέους κάτω των εικοσιπέντε ετών και προσφέρουν το ιλιγγιώδες ποσό των 400 ευρώ καθαρά.
Γι’ αυτό το ποσό οι γονείς των νεαρών τρέχουν στους τοπικούς βουλευτές και δημάρχους…
Όσο για τους ειδικευμένους χειριστές αρκεί η σύγκριση. Πριν από πέντε χρόνια δούλευαν στα ίδια έργα, στις ίδιες εταιρείες με μισθούς πάνω από 1500 ευρώ. Τώρα τους ζητούν να υπογράψουν με 700 ευρώ.
Η κ.Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και ο κ.Σαμαράς δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ ανησυχούν για την ανεργία των νέων. Αύριο, μεθαύριο θα μας λένε ότι συγκράτησαν τον ρυθμό… αύξησης της ανεργίας και θα μας καλούν να πανηγυρίσουμε.
Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μας μιλάνε.
Δουλειά για επιβίωση. Για αξιοπρέπεια ούτε λόγος. Η κυβέρνηση άλλαξε τον επικεφαλής του ΟΑΕΔ για να μετατρέψει τα προγράμματα απασχόλησης έξι μηνών με τρεισήμισι κατοστάρικα «μισθό» σε ένα ρουσφετολογικό μηχανισμό ενόψει εκλογών.
Το καταγγέλλει ο διοικητής του ΟΑΕΔ που αποπέμφθηκε. Κατηγορούν για τον ίδιο λόγο του πρωθυπουργού οι κυβερνητικοί συνέταιροι του κκ.Βενιζέλος και Κουβέλης.
Η αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων και των γονιών τους, θα ποδοπατηθεί για μια… απασχόληση λίγων μηνών.
Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν οι εκλεκτοί της τρόικας για τα αποπαίδια της Ευρωζώνης.
Όχι βέβαια. Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα. Φτώχεια κι ανεργία μπορούμε να έχουμε και με ευρώ και με δραχμή.
Στην Ευρωζώνη, όμως, είναι πια γνωστό τι είδους ανάπτυξη μας ετοιμάζουν. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η ίδια η Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου