Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Έκθεση - κόλαφος Κομισιόν: Έρχονται πρόσθετα μέτρα το 2015 - 2016

news247

Έκθεση 11 σελίδων της Κομισιόν περιγράφει το μέλλον για την οικονομία της Ελλάδας και διευκρινίζει σε τι επίπεδα θα κυμανθεί το πλεόνασμα και το ΑΕΠ της χώρας. Τι αναφέρεται για το "φάντασμα" των νέων μέτρων


Νέα έκθεση - σοκ της Κομισιόν με ημερομηνία 7 Μαΐου που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα Δευτέρα, προειδοποιεί για νέα μέτρα το 2015 και το 2016 προς κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας της ελληνικής οικονομίας.
"Η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013 και το 2014, ωστόσο θα χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα συμπεράσματα της 11σέλιδης έκθεσης αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος.
"Υπό την νέα κυβέρνηση που ανέλαβε πέρυσι, η Αθήνα υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας και ξεπέρασε τους στόχους για το 2012" αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, προβλέπεται ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για φέτος, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
"Έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων το 2013 και το 2014. Η Ελλάδα  έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τα 2/3 από το 2009, σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ το 2012.
Για την επίτευξη των στόχων του 2015-16, θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016 ή ύψους 8 δισ. ευρώ, περίπου", σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
"Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014", επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς για τα εφετινά έσοδα σε 2 από 2,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.
"Το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί από την Αθήνα και τους δανειστές της το μέγεθος του κενού για την περίοδο 2015-16  και θα συζητηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του", προστίθεται στα συμπεράσματα της Ε.Ε.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Σε ορισμένους τομείς των οποίων τα έσοδα ίσως ρίξουν "έξω" τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, αναφέρεται η έκθεση.
Οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά, όπως στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα.
Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για οικονομική ανάκαμψη και αυξημένα έσοδα το 2014, θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, υπογραμμίζει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικό είναι επίσης να υπάρξει ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής η οποία θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των επιπτώσεων της ύφεσης στην κοινωνία και την ανεργία.
Οι συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων μπορούν να βελτιωθούν σε συνέχεια της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, μέσα από την ροή ξένων κεφαλαίων και τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων.
Στην αξιολόγηση επισημαίνεται ακόμη ότι οι προοπτικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012, καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό σενάριο, ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο ορισμένες οριακές αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου