Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι θέσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ για τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή-φοροτεχνικού

taxheaven

Με ανακοίνωσή της η Τ.Δ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης) γνωστοποιεί τις θέσεις της για τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή-φοροτεχνικού. Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή φοροτεχνικού. Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους Λυκείου και ΙΕΚ με λιγότερα χρόνια εργασιακή εμπειρία να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα Β΄ τάξης και να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, ανεξαρτήτως τζίρου.

Παράλληλα οι απόφοιτοι ΤΕΙ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους ΑΕΙ και μετά από 3 χρόνια στη Β΄ τάξη, αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα Α΄ τάξη και τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Στην πρώτη περίπτωση εξισώνεται η πρακτική εμπειρία με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην δεύτερη η Τεχνολογική με την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Όσοι πιστεύουν ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων περνά μέσα από την ισοπέδωση των πτυχίων και ότι η αγορά είναι αυτή που τελικά θα ρυθμίσει τα πάντα, είναι γελασμένοι. Η κρίση που βιώνουμε απέδειξε ότι η πολυδιαφημισμένη αυτορρύθμιση απέτυχε. Αν δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα κανόνων και έλεγχου, οι αγορές εκτροχιάζονται και εξυπηρετούν τελικά λίγους.


Πρέπει επίσης όλοι αυτοί να γνωρίζουν ότι το επάγγελμα του λογιστή είναι πλήρως απελευθερωμένο και οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα, σύμφωνα με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς, ότι η αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οφείλεται στις αμοιβές των λογιστών, που ειρήσθω εν παρόδω, πληρώνονται πάντα τελευταίοι.

Είναι χρήσιμο όμως να αναφερθούμε στις πρακτικές που ακολουθηθήκαν για να φτάσουμε ως εδώ. Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα του νομοθέτη και τις πρακτικές του πολιτικού προσωπικού. Το υπουργείο, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημος διάλογος, παρουσίασε ένα ακραίο σχέδιο που ισοπέδωνε τα πάντα.

Ήταν όπως είπαν και αυτό καθ΄ υπόδειξη της Τρόικας και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης. Είναι απορίας άξιο γιατί η πολιτεία όταν σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο, δεν πραγματοποιεί παράλληλα ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς, στον οποίο να περιγράφονται οι στόχοι και να προτείνονται λύσεις.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Η Τρόικα γνωρίζει καλύτερα από το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, πως πρέπει να οργανωθεί το επάγγελμα του λογιστή και του μηχανικού αντίστοιχα; Η πρακτική ισοπέδωσης των πτυχίων ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.; Είναι τόσο πιεστικό το περίφημο «χρονο-στοχο-διάγραμμα»; Ή μήπως τελικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα συντηρείται από τις διεργασίες που ακολουθούν, την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου;

Λίγες ημέρες αργότερα και με τις αντιδράσεις να αυξάνονται, κατατέθηκε το τελικό σχέδιο, που δεν ικανοποιούσε τις θέσεις του Επιμελητήριου, αλλά κρατούσε κάποιες ισορροπίες σε σχέση με το αρχικό. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου με επιστολές και παρεμβάσεις θεσμικών και μή παραγόντων, που τελικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσο επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Με τα νέα δεδομένα το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια πρέπει να αναθεωρήσουν το ρόλο τους. Η Πιστοποίηση είναι η μόνη διαδικασία που θα κρατήσει τον Επιμελητηριακό θεσμό ζωντανό.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως πιστοποιημένος φορέας θα βεβαιώνει, μετά από αξιολόγηση, συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες και στα πλαίσια ενός κώδικα δεοντολογίας θα δίνει στους πιστοποιημένους λογιστές αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες.

Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας ενισχύουμε τις αλλαγές που θα προέλθουν μέσα από ουσιαστικό διάλογο και θα στηρίζονται σε ένα ισχυρό σύστημα θεσμών και κανόνων. Παράλληλα θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε κατεστημένες πολιτικές πρακτικές, μέσα από πολιτειακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, που θα αποκαταστήσουν την αποτελεσματική λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου