Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Να σπάσει η «ομερτά»!

real

του Νίκου Χατζηνικολάου

Η «μαύρη τρύπα» των 135 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η κραυγαλέα αδιαφάνεια που τη... συνοδεύει δεν συνιστά απλώς και μόνον ένα εσωκομματικό ζήτημα, όπως ορισμένοι θέλουν να εμφανίζουν. Αντίθετα, μάλιστα, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας και εθνικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι κατά βάση κρατικοδίαιτα. Επισήμως επιχορηγούνται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και δευτερευόντως από συνδρομές και εισφορές μελών και φίλων. Και βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι πολύ συχνά και ιδίως σε περιόδους που οι κομματικοί σχηματισμοί ασκούν εξουσία, στα... ανεπίσημα ταμεία τους, στα λεγόμενα «μαύρα» ταμεία, καταλήγουν κονδύλια ύποπτης προέλευσης και ακόμη πιο ύποπτης «στόχευσης» και σκοπιμότητας. Βλέπετε, αυτά τα χρήματα στη συνέχεια οδηγούν συνήθως, αν όχι πάντοτε, σε πολιτικές αντιπαροχές, που κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και στους πολίτες της...

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της Siemens είναι σχετικά πρόσφατο και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψής του, από τμήμα του πολιτικού και του μηντιακού μας συστήματος, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή του τόπου. Ακόμη και σήμερα η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να προβληματίζεται έντονα και να συζητά για το αν και κατά πόσον το υφιστάμενο πολιτικό μας προσωπικό, σημαντικό ποσοστό του οποίου έχει «συναλλαγεί» στο παρελθόν με τη γερμανική εταιρεία-κολοσσό, είναι πλέον σε θέση να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με τους δανειστές μας και ιδίως με τη Γερμανία της κ. Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει στο συρτάρι της την περιβόητη λίστα Χριστοφοράκου. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι παρά την παραδοχή Τσουκάτου πως επί ημερών Σημίτη εισέρρευσαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατ. μάρκα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, δεν άνοιξε ρουθούνι... Ούτε δικαστικός έλεγχος έγινε ποτέ, ούτε καν κατάθεση ζητήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!



ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι για τα οικονομικά των κομμάτων έχει επιβληθεί ο νόμος της σιωπής. Εχει γίνει αποδεκτή και ισχύει μια ιδιότυπη «ασυλία» για τους προέδρους τους, την οποία μάλιστα επικαλέσθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στην τελευταία φορτισμένη συνάντησή του με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Το ρεπορτάζ, που δεν διαψεύστηκε, λέει ότι όταν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να δώσει στον προκάτοχό του φάκελο με όλα τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2004-2011, για να δει πού λείπουν οι αποδείξεις και τα παραστατικά, εκείνος εξοργίστηκε και άρχισε να φωνάζει, αρνούμενος μάλιστα να τον παραλάβει. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο: «Αυτό είναι υποτιμητικό. Αφορά τους χειριστές των οικονομικών και όχι έναν πρόεδρο κόμματος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

ΑΥΤΟ ΠΟΥ... «δεν έχει ξαναγίνει», δηλαδή ο στοιχειώδης έλεγχος της νομιμότητας στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, πρέπει τώρα επιτέλους να γίνει! Ηδη στα παρασκήνια της πολιτικής μας ζωής οργιάζουν οι φήμες που συνδέουν την απουσία αποδείξεων και παραστατικών για σημαντικά χρηματικά ποσά, που πέρασαν από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Σημίτη και στη συνέχεια επί ημερών Παπανδρέου, με τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαπενταετίας και κυρίως με αυτό της Siemens. Ο ελληνικός λαός που επιχορηγεί τη λειτουργία των κομμάτων από το υστέρημά του, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και μέσω του δανεισμού του από κρατικές τράπεζες, απαιτεί τώρα επιτέλους πλήρη διαφάνεια, αλλά και αυστηρές κυρώσεις για όσους είτε καταχράστηκαν, είτε κακοδιαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα, που αφειδώς έρρευσε τα τελευταία χρόνια στα κομματικά ταμεία. Και απαιτεί επίσης να μάθει ποιες εταιρείες από αυτές που συνδέθηκαν με τις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα χρηματοδοτούσαν, από τα «μαύρα» ταμεία τους, κόμματα και αρχηγούς, είτε για να εξασφαλίζουν την εύνοιά τους, είτε για να τους θέτουν σε πολιτική ομηρία! Είναι η ώρα του εισαγγελέα! Οσα αποκαλύφθηκαν για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του κ. Ευ. Βενιζέλου, επιβάλλουν άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου