Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ

Outside the Wall

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ*

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει ως εξής: Λιγνίτης 52%, υδροηλεκτρική ενέργεια 12%, φυσικό αέριο 20%, ΑΠΕ 4,3%, πετρέλαιο 0,3%, εισαγωγές και εξαγωγές 12%.

Η ημερήσια ζήτηση είναι 6000MW, η ΔΕΗ παράγει και παίρνουμε το 3.5ΟΟ με 4000 ΜW. Από τις ΑΠΕ, τις 1000 GW εως 1200GW τις εισάγουμε.

Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ φτάνει στις 16200KW, θα μπορούσαμε δηλαδή όχι να εισάγουμε, αλλά να πουλάμε.

Συγχρόνως θα ήταν αυτό ένας μεγάλος μοχλός πραγματικής ανάπτυξης, προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Παρ΄όλα αυτά, κερδοφορία παρουσίασε η ΔΕΗ το 2012 με 30 εκ. ευρώ επιπλέον, δηλ. περίπου 180 εκ.- έναντι ζημιών 148,9 εκ. το 2011, όταν, η με απόφαση της κυβέρνησης, η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δεν θα επιφέρει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 400 εκ. ευρώ..


Σχετικά με τους λεγόμενους “υψηλόμισθους” εργαζόμενους, τα επονομαζόμενα και “ρετιρέ”..Μετά το 2009 το μισθολογικό κόστος μειώνετε σημαντικά και σταθερά, συνολικά 600 εκ. Η μέση, ανά εργαζόμενο, μισθολογική δαπάνη μειώθηκε κατά 39% . Συγκεκριμένα. Α. διπλωματούχους μηχανικός από 1190 ευρώ – 3700 (στο τέλος του εργασιακού του βίου), λαμβάνει καθαρές αποδοχές από 800- 2400 ευρώ.


Β. για πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από 600-2300 ευρώ.

Γ. Για μισθωτούς δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης από 450-1700 ευρώ.

Η ΔΕΗ το 1994 είχε 36.670 εργαζόμενους. Σήμερα 19 χρόνια μετά, με πολύ περισσότερους πελάτες, με εκατοντάδες χιλιόμετρα δίκτυο παραπάνω, υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, έχει κάτι παραπάνω από 19.000 εργαζόμενους. Δηλαδή οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 16.000 στο διάστημα αυτό, ενώ οι δραστηριότητες στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Ποια είναι αυτή η περιβόητη ανάπτυξη; Καμιά επιχείρηση, χωρίς προσωπικό, δεν μπορεί να ατενίζει το μέλλον.

Αλλά η ΔΕΗ δεν πωλείτε εύκολα. Και δεν πωλείτε, γιατί χαρίζετε από μέσα. Χαρίζεται μεθοδικά. Δεν συμφέρει να την πάρουνε απέξω, τους συμφέρει να την τρώνε από μέσα. Με άλλα λόγια, ιδιωτικοποίηση εντός και μέσα από την ΔΕΗ, μέσα από τα αντικείμενα της, με άλλα λόγια και πρακτικά, όλα σε εργολάβους..

Τι είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αναγράφονται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ;

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αφορούν τη μεταφορά και τη διανομή της ενέργειας που κατανάλωσες.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις αφορούν την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας που κατανάλωσες. Δηλαδή την επιδότηση στην τιμή που έχουν οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νήσων, την επιδότηση των πολυτέκνων, των άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως και των ειδικών τιμολογίων π.χ. αγροτικού τιμολογίου κ.α.

Τέλος για να πληρώνονται οι παραγωγοί (ΑΠΕ) μεγαλύτερη τιμή KWh από την κατανάλωση.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αφορούν το κόστος μεταφοράς του ρεύματος – διανομής και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι στάνταρ είτε έχεις ΔΕΗ είτε έχεις εναλλακτικό πάροχο, δηλ. ιδιωτικές εταιρίες.

Η “κοινωνική πολιτική” – δηλαδή η αντικοινωνική, της κυβέρνησης, με τα λεφτά των υπολοίπων καταναλωτών είναι να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φτηνά π.χ να αγοράζουμε απ’τις ΑΠΕ 0,45 ευρώ την KWh και να πουλούν με 0,8 ευρώ στον καταναλωτή…Εάν μετακυλούσε η τιμή KWh των ΑΠΕ στον καταναλωτή, τι αυξήσεις θα είχαμε..Θα έφθαναν έως και 400%..Αν μετακυλούσε η τιμή της KWh της παραγωγής των μη διασυνδεδεμένων δικτύων (νησιών), που είναι πολύ μεγαλύτερη της τιμής παραγωγής, τι αυξήσεις θα είχαμε; Θα είχαμε τεράστιες αυξήσεις.

Ας μην θεωρούμε λοιπόν δεδομένο, στις συνθήκες που διαμορφώνουν, τα τρία αγαθά του ανθρώπου, ρεύμα, νερό και αέρα. Η ΔΕΗ Δημόσια, ισχυρή, διαρκώς αναπτυσσόμενη, αποτελεί μεγάλο εφόδιο και πλεονέκτημα για την χώρα και επίσης, σιγουριά και εγγύηση για τον Ελληνικό λαό. Αυτό, στις γνωστές συνθήκες που διαμορφώνονται, αποτελεί ένα σταθερό μέτωπο αγώνα, κοινωνικής λαϊκής αφύπνισης και διεκδίκησης.

*Μέλος της ΣΕ της ΕΡΓΑΚ


Πηγή: Σεισάχθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου