Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γερμανική ρουκέτα στο... παρά πέντε της δόσης!

Σοφοκλέους 10

Τον κίνδυνο να υποβληθεί σε έσχατη ταπείνωση για ένα κυρίαρχο (;) κράτος της Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε... μονοσέλιδη «ρουκέτα», εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης του διεθνούς δανείου, απαιτώντας ουσιαστικά να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα είδος ευρωαποικίας!

Ξαφνική εμπλοκή στις σχέσεις με τους διεθνείς δανειστές δημιουργεί και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, εν όψει κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή την Τρίτη, ενώ παραμένει άλυτη η κρίσιμη εξίσωση «χρηματοδότηση επιμήκυνσης-βιωσιμότητα χρέους», μετά και το «όχι» από τους ιδιώτες πιστωτές να υποβληθούν σε δεύτερο PSI.

Η πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να προτείνει με έγγραφό του που κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη μέτρα αποικιοκρατικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, επιχειρήθηκε να υποβαθμισθεί από τον Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν έχουν γίνει δεκτά από την κυβέρνηση. Όμως πρόκειται για μια κίνηση μεγάλης σημασίας, καθώς γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση για την επόμενη δόση με... την πλάτη στον τοίχο.


Όπως εκτιμούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το πολύ σκληρό έγγραφο των Γερμανών έχει πολιτική στόχευση στο εσωτερικό της Γερμανίας. 

Ο Β. Σόιμπλε υποχρεώθηκε αυτήν την εβδομάδα να αναγνωρίσει δημόσια ότι ίσως χρειασθεί νέο «πακέτο» δανείων για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο κατ' ανάγκην θα πρέπει να περάσει από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας και όχι από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου θα συζητείτο το θέμα αν δεν υπήρχε ανάγκη έγκρισης νέας χρηματοδότησης. 

Η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται ότι στην Κάτω Βουλή θα εκτεθεί σε πολύ σκληρή κριτική από τους συντηρητικούς συμμάχους της, με το γνωστό επιχείρημα: «Σταματήστε να ρίχνετε λεφτά στο τρύπιο βαρέλι της Ελλάδας».

Για να ενισχυθεί με επιχειρήματα έναντι αυτής της κριτικής, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει εφιαλτικά μέτρα απόλυτου ελέγχου όχι μόνο της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά συνολικά του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης: 

- Ζητεί να περάσει σε εξωτερική διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος) ο ειδικός λογαριασμός που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ότι θα χρησιμοποιείται στο εξής για όλες τις πληρωμές δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. 

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί ότι οι δόσεις θα πηγαίνουν μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους και όχι στα κρατικά ελλείμματα της Ελλάδας, λένε οι Γερμανοί.

- Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους του Μνημονίου και χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, οι Γερμανοί ζητούν να... πέφτει στην κεφαλή της μια δαμόκλειος σπάθη: να ενεργοποιείται μηχανισμός αυτόματης μείωσης του ελλείμματος, ανεξάρτητα από τη βούληση της κυβέρνησης ή τις επιθυμίες των βουλευτών. 
 Αυτόματα θα επιβάλλονται «συμμετρικές» περικοπές δαπανών σε όλα τα προγράμματα δαπάνης του κράτους, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στις συνολικές δαπάνες. Δηλαδή, κατά προτεραιότητα και κατά το μεγαλύτερο μέρος οι εξοικονομήσεις θα έρχονται από αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων, που αποτελούν τις μεγαλύτερες κατηγορίες δαπανών του κράτους.

- Στον ειδικό καταπιστευματικό λογαριασμό, που θα τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΚΤ, οι Γερμανοί λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει κάθε μήνα να καταθέτει τη δική της, συμφωνημένη συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Δηλαδή, ανάλογα με τον στόχο που θα έχει τεθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα (2 δισ. ευρώ, για παράδειγμα), κάθε μήνα η Ελλάδα θα καταβάλλει προκαταβολικά το ένα δωδέκατο αυτού του ποσού στον δεσμευμένο λογαριασμό, για να εξυπηρετείται το χρέος. Αν δεν βγαίνουν τα λεφτά για να γίνονται αυτές οι καταβολές, θα γίνονται οι αυτόματες περικοπές δαπανών!

- Σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της δημόσιας διοίκησης, οι Γερμανοί λένε ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν είτε ευρωπαίοι τεχνοκράτες είτε έλληνες λειτουργοί, που θα μιλούν όμως εξ ονόματος της «τρόικας», για να απομονώνονται από πολιτικές επιρροές. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, το σενάριο... Σκανδαλίδη, για «γκαουλάιτερ» σε όλα τα υπουργεία ζητείται τώρα από τους Γερμανούς να υλοποιηθεί!

Το γερμανικό έγγραφο θα μπορούσε να εκληφθεί σαν «πυροτέχνημα» πολιτικού χαρακτήρα από το Βερολίνο, όμως Γερμανοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι οι θέσεις που αποτυπώνονται στο κείμενο έχουν υποστήριξη από τη Γαλλία, αλλά και από τις Βρυξέλλες.
Το χειρότερο είναι ότι και στο προσχέδιο Μνημονίου που έχει διαρρεύσει, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυτόματο σύστημα «τσεκουρώματος» δαπανών, αν και στο σχετικό εδάφιο λείπουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, με τη σημείωση ότι θα υποβληθούν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου