Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τι αλλάζει στη φορολογία

real.gr


Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπεται να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013. Οι αλλαγές συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκεί έντονες πιέσεις προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το νέο φορολογικό με στόχο η κυβέρνηση να εισπράξει περίπου επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Έτσι το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί σύντομα και να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε πίσω στο θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με έναν ενιαίο συντελεστή στο 35% μετά και των προβληματισμό που εξέφρασαν τα μέλη της αρμόδιας τρικομματικής επιτροπής για την αλλαγή του φορολογικού.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει στην παρούσα φάση δύο σενάρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προβλέπουν:


• Την καθιέρωση δύο συντελεστών φορολόγησης 20% για εισοδήματα από 0 έως 20.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα από 20.0001 ευρώ και πάνω.

• Πιθανή είναι και η εφαρμογή ενός τρίτου ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για χαμηλά εισοδήματα στο 25%.

Επιπλέον στο τραπέζι των συσκέψεων υπάρχουν οι σκέψεις να εκπίπτει από το εισόδημα το σύνολο των ασφαλιστικών δαπανών και εισφορών στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το 10% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα έχει κλειδώσει η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ.

Ωστόσο για όσους ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες μελετάται να συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί η σημερινή φορολόγηση με τα 8 κλιμάκια με τον ανώτατο συντελεστή να παραμένει στο 45%, ο οποίος εξετάζεται να ισχύσει για υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 150.000 ή 200.000 ευρώ. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, βέβαια, η κατάργηση του αφορολογήτου για το κάθε παιδί, ενώ σχεδόν το σύνολο αν όχι όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα καταργούνται από 1 Ιανουαρίου του 2013. Επιπλέον αναμένεται να αυξηθεί και η φορολογία των τόκων για τις καταθέσεις στο 15% από 10% που είναι σήμερα.

Αναφορικά με την φορολογία των επιχειρήσεων μελετάται να μειωθεί η φορολογία για τα επιχειρηματικά κέρδη σε 19% από 20% που ισχύει σήμερα και για τα μερίσματα στο 19% από 25%.

Στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το χαράτσι της ΔΕΗ και τους φόρους που επιβάλλονται μέχρι σήμερα τα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου