Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Επτά πικρές αλήθειες

analyst


της Σερένας Νομικού

Η Ελλάδα έχει πάψει πια να εκλέγει τις κυβερνήσεις της, θα οδηγηθεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο, ενώ θα κινδυνέψει να βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης. Θα είναι το 2016 το έτος της μεγάλης σφαγής και το τέλος της αριστερής παρένθεσης;
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να επικεντρώνεται κανείς σε διαπιστώσεις, όταν δεν βλέπει ή δεν υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορεί όμως να ανέχεται τη διαστρέβλωση των γεγονότων, η οποία τείνει να γίνει συνήθεια, νομοτέλεια στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας από ένα απλό παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχει επενδύσει κάποια σε μία επιχείρηση 5.000 €, ενώ αργότερα υποχρεώνεται να πουλήσει την επιχείρηση έναντι 2.750 €. Αντί όμως να στενοχωριέται για τη ζημία, υπερηφανεύεται ισχυριζόμενη πως έχει τα 2.750 € μετρητά στο ταμείο της, οπότε είναι σε καλύτερη θέση!
Αυτό ακριβώς έχει συμβεί με την Εθνική Τράπεζα, η οποία επένδυσε 5 δις € στην τουρκική θυγατρική της, την πούλησε για 2,75 δις € και η Λ. Κατσέλη το παρουσίασε ως μία μεγάλη επιτυχία! Το σκάνδαλο των σκανδάλων συνεχίζεται λοιπόν (άρθρο), με τους πρωταγωνιστές του να έχουν αποθρασυνθεί εντελώς.

Μία δεύτερη πικρή αλήθεια είναι πως οι Έλληνες δεν εκλέγουν πλέον τις κυβερνήσεις τους, με αφετηρία την ήττα του Κ. Καραμανλή. Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τότε τις εκλογές μετά τις αποτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης (φωτιές στην Ελλάδα, τρομοκρατία στην Αθήνα, δήθεν σκάνδαλα), έφερε το ΔΝΤ κατά παραγγελία και στη συνέχεια, όταν θέλησε να αντιδράσει με το δημοψήφισμα το 2011, αποκεφαλίστηκε.
Ο Α. Σαμαράς πήρε τη σκυτάλη υποσχόμενος την πιστή τήρηση του μνημονίου και την υποταγή του στις εντολές των ξένων. Αργότερα, όταν θέλησε να αυτονομηθεί αλλάζοντας πορεία, πολύ περισσότερο όταν τοποθετήθηκε εναντίον του ΔΝΤ, αποκεφαλίσθηκε επίσης. Ο τρίτος κατά σειρά, ο Α. Τσίπρας, αφού εξημερώθηκε από τους δανειστές, οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν την παντοδυναμία τους, αναγκάζοντας τον να υπογράψει τα πάντα, όταν τελειώσει η αποστολή του θα οδηγηθεί στον ίδιο δρόμο.
Δηλαδή, όταν εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο, καθώς επίσης από τα υπόλοιπα δύο, ψηφίζοντας το νέο ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Η προσπάθεια του να αντιδράσει, διαπιστώνεται από την τοποθέτηση του εναντίον του ΔΝΤ, όπως ο Α. Σαμαράς το 2014. Φαίνεται δε ήδη ποιός προορίζεται για αντικαταστάτης του, μετά την απρόσμενη κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Κ. Μητσοτάκη.
Η τρίτη πικρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο, αφού απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη ληστεία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας της, ενώ είναι απαραίτητη στη Δύση από γεωπολιτικής πλευράς. Πρόκειται βέβαια για ένα φυσικό επακόλουθο, αφού είναι αδύνατον να μπορέσει ποτέ να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος, με το οποίο την έχουν φορτώσει οι ξένοι, χρηματοδοτούμενη από τις αγορές.
Ο Α. Τσίπρας βέβαια, όπως ο Α. Σαμαράς στο παρελθόν, έχει πάρει την υπόσχεση πως θα διαγραφεί ή θα επιμηκυνθεί με βιώσιμο τρόπο ένα μέρος του χρέους. Εν τούτοις, το περισσότερο που θα εγκριθεί στην Ελλάδα θα είναι μία επιμήκυνση των δανείων της, με έναν τρόπο όμως που θα διασφαλίζει τις βαριές αλυσίδες της σκλαβιάς της.
Η τέταρτη πικρή αλήθεια είναι πως το 2016 θα μπορούσε να είναι το έτος της μεγάλης σφαγής για τους Έλληνες, έτσι όπως το έχει περιγράψει υπό προϋποθέσεις ο Β. Βιλιάρδος (ανάλυση). Εάν ολοκληρωθεί η σφαγή, τότε το 2017 θα έχουμε πραγματικά ανάπτυξη, η οποία όμως θα αφορά πάρα πολύ λίγους. Η μεσαία τάξη θα έχει εντελώς καταστραφεί, ενώ η κατώτερη θα αγωνίζεται για τα προς το ζην, χωρίς να έχει χρόνο για τίποτα άλλο.
Η πέμπτη πικρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα θα διακινδυνεύσει την έξοδο της από τη ζώνη του ευρώ, αφενός μεν επειδή θα αποτελεί πλέον μεγάλη απειλή για όλους τους άλλους, αφετέρου λόγω του ότι δεν θα έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Οι πρώτες αντιδράσεις διαφαίνονται ήδη στον ορίζοντα, από τη στάση της Τσεχίας, ενώ θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι λαοί.
Η έκτη πικρή αλήθεια είναι πως μαζί με τη Σουηδία (άρθρο), η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στοπολυπολιτισμικό πείραμα. Προηγουμένως φαίνεται πως θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εποικηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.
Η ανατριχιαστική εικόνα παρακάτω δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από την ψυχρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες δύστυχοι πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μίας μετακίνησης που προκάλεσαν τα εγκλήματα της Δύσης στις χώρες τους, ενώ δεν είναι απίθανο να έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών, ρατσιστικών κομμάτων, τα οποία θα θελήσουν να πουλήσουν προστασία στους Έλληνες. Πρόκειται για την έβδομη πικρή αλήθεια, η οποία ελπίζω να μην επαληθευτεί, αφού θα προκαλούσε πολλά νέα προβλήματα στην Ελλάδα.
Κλείνοντας, η μοναδική αισιόδοξη νότα σε όλη αυτή την σκοτεινιά, είναι πως το μέλλον δεν προβλέπεται από κανέναν. Πως η ζωή έχει τα δικά της σχέδια, τα οποία πολύ σπάνια μπορούν να εμποδίσουν οι άνθρωποι να πραγματοποιηθούν. Παρά το ότι λοιπόν το 2016 δεν φαίνεται να είναι καθόλου θετικό για την Ελλάδα και τον πλανήτη, ίσως αποδειχτεί πολύ καλύτερο, από όσο φανταζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου