Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ασε το Νταβός Αλέξη… Κρύβει μεγάλους κινδύνους το περίφημο “Φόρουμ” των ισχυρών

Φωτογραφία Αρχείου: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (Α) κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Ως γνωστό, κάθε τέλος του Γενάρη μαζεύονται στο Νταβός της Ελβετίας όλοι οι ισχυροί οι γης. Πολιτικοί, διπλωμάτες και πάνω απ’ όλους οι οικονομικοί παράγοντες. Οι αδύνατοι κάνουν αμάν-αμάν να εξασφαλίσουν πρόσκληση και όταν τη λάβουν διαρρέουν σενάρια για το πόσο σημαντική είναι η δήθεν συμπερίληψη τους στο περίφημο “Φόρουμ”.
Χθες, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διέρρευσαν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Oικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα ξεκινήσει φέτος στις 21 Ιανουαρίου και θα κρατήσει μέχρι τις 24 του μήνα.
Οι πηγές δήλωσαν ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις που θα έχει εντός της χώρας το διάστημα εκείνο, που θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ωστόσο η συμμετοχή του κ. Τσίπρα εξετάζεται σοβαρά, τόνισαν. Υπό αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού στο Φόρουμ του Νταβός δεν έχει οριστικοποιηθεί, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Μακάρι οι ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις του να μην του επιτρέψουν να πάω και διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές θα καταλάβετε τους λόγους.

Η πρόσκληση στον κ. Τσίπρα εστάλη μετά από “συμβουλή” του Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, του ειδικού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο οποίος …σκέφθηκε να καλέσει στο Νταβός τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για να συναντηθούν όλοι μαζί και να συζητήσουν ειδικά το θέμα των εγγυήσεων και γενικά το Κυπριακό.
Η συνάντηση ακυρώθηκε όταν το Κυπριακό Πρακτορείο αποκάλυψε την είδηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν θα λάβει μέρος σε καμία πενταμερή. Αλλωστε, θα αποτελούσε μία καραμπινάτη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων και του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί από τον ίδιο και τον κ. Τσίπρα.
Οι προσκλήσεις, λοιπόν, εστάλησαν για να βάλουν στη μέγγενη τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και βασικά για να τους εκθέσουν. Εάν η συνάντηση κρατείτο μυστική, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έπεφταν στην παγίδα που στους είχε στήσει η μουσίτσα ο ‘Αιντα και δεν θα τους ξέπλενε κανείς.
Όταν ξεκίνησα την έρευνα για το βιβλίο μου “Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή”, ένας συνεργάτης του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, μου μίλησε για το “δράμα” του στο Νταβός. Υποστήριξε ότι εκεί “γράφτηκε η καταδίκη του”. Ο τότε πρωθυπουργός αντιλήφθηκε μέσα σε δύο μέρες ότι η Ελλάδα οδηγείτο σε οικονομική καταστροφή με ευθύνη και του ίδιου που ως συνήθως δεν κατάλαβε τίποτα, όπως και συνέβη το Μάιο του 2010. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Στο Νταβός θα συγκεντρωθούν οι πιο σημαντικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε στενό κλοιό, και σίγουρα δεν θα περάσει καλά. Δεν λέω ότι θα θυμηθεί τη δική του τραγωδία, του περασμένου Ιουλίου, αλλά οι παράγοντες της οικονομίας, που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών στη χλιδή του Νταβός, δεν θα λογαριάσουν ούτε τον ίδιο, ούτε τον άμοιρο ελληνικό λαό.
Απλά, σκέφτομαι, μην επιστρέψει από εκεί με καμιά …οικουμενική και τρέχει όπως ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, εκείνο το Γενάρη του 2010, έντρομος κάλεσε τους συνεργάτες του και όλους τους τραπεζίτες στο γραφείο του. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και πολύ τραγικά για την Ελλάδα και τους πολίτες της…
ΜΙΧ. ΙΓΝ., WWW.MIGNATIOU.COM

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου