Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

"Αναπόφευκτο το να βρεθούμε σε περαιτέρω οικονομική δίνη"

Νέα Κρήτη


«Η Γερμανία δε θα μειώσει την άτεγκτη πολιτική λιτότητας που ασκεί, καθώς επίσης και η Ελλάδα δε θα αποφύγει να βρεθεί στο μέσο μιας οικονομικής δίνης», δήλωσε ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη.
Όπως ανέφερε, το σκάνδαλο της Volkswagen που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ έχει σημαντικότερες διαστάσεις από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Ο κ. Βατικιώτης εκτίμησε ότι η VW αναπόφευκτα θα παρουσιάσει κάμψη στις πωλήσεις της, ενώ ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα χάσουν το κύρος τους στις ΗΠΑ που τα αντιμετωπίζουν στο εξής με περισσότερη καχυποψία.
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης υπογράμμισε ότι το 44% στους τζίρους της εταιρείας προήλθε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι από τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια απέδωσε το σκάνδαλο της VW στην έλλειψη ελέγχου των αυτοκινήτων υπό πραγματικές συνθήκες και πρόσθεσε ότι στόχος των Αμερικανών είναι η κατάργηση των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και η συνακόλουθη αντικατάστασή τους από ηλεκτροκίνητα, δημιουργώντας μια «εξέλιξη-τομή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα παύσει την πολιτική λιτότητας που ασκεί, ο Λεωνίδας Βατικιώτης δεν προβλέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «άτεγκτη» πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ στη συνέχεια συνέδεσε το σκάνδαλο της VW με το σκάνδαλο υποκλοπών της NSA.
Για τον Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «ανταμείβεται επειδή συμμορφώθηκε με τις εξελίξεις».
Αυτή η ανταμοιβή προέρχεται λόγω της «μεταμόρφωσής του» και όχι για εξασφάλιση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Βατικιώτης υπογράμμισε ότι η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν «αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου