Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Β. Βιλιάρδος: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit"(Ηχητικό)

Νέα Κρήτη



Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του Grexit, όπως εκτίμησε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη ο Β. Βιλιάρδος, οικονομολόγος-οικονομικός αναλυτής.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Γερμανία εάν η δεύτερη δε σταματήσει την πολιτική λιτότητας που ασκεί στην ευρωζώνη και η οποία δεν αφήνει και την αμερικανική πολιτική να αναπτύξει μία πιο επιθετική πολιτική με την άνοδο των επιτοκίων της.
Ο κ. Βιλιάρδος τόνισε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πρόβλημα αφενός τραπεζικό και αφετέρου ανάπτυξης και επισήμανε ότι αν οι τράπεζες κρύβουν τα στοιχεία τους στην προσπάθεια θωράκισης και αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια στους πολίτες.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η υπόθεση της VW είναι μια παγίδα για τη Γερμανία που θεωρεί ότι κινδυνεύει από τις ΗΠΑ, καθώς θα συνεχίσουν τις πιέσεις για να σταματήσει η Γερμανία τις πολιτικές λιτότητας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βιλιάρδος σημείωσε ότι ενώ οι Αμερικανοί είναι απαραίτητο να αυξήσουν τα επιτόκια, αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε δίνει χρήματα. «Μια ενδεχόμενη αύξηση του δολαρίου», είπε, «θα οδηγήσει αυτομάτως και σε αύξηση των χρεών» και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι το πρόβλημα της Γερμανίας «βολεύει και είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα».
Το πρόβλημα στο βιομηχανικό τομέα επισήμανε ότι θα φέρει και χρηματοπιστωτικό πρόβλημα στη Γερμανία στην οποία το οικονομικό παιχνίδι εκβιασμών πλέον είναι μεγάλο.
Συνεχίζοντας ο οικονομικός αναλυτής κ. Βιλιάρδος υπογράμμισε ότι πάντα η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης υποστήριζε τη Γερμανία, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη και προέβλεψε ότι θα μας «συνεπάρει το κύμα αν δε ληφθούν μέτρα».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο συμμαχίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να «επιβιώσει» εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου