Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Το κουαρτέτο του Γ΄ Μνημονίου

The Crypt of Banking News


Γράφει η Νούλα Χρυσοχοΐδου


Και τα κρουστά ξεκίνησαν να παίζουν...καθώς οι μεταρρυθμίσεις του Γ΄ Μνημονίου πρέπει να ξεκινήσουν τον τραγούδι και να ξεκινήσει ομαλά η νέα διαπραγμάτευση! Στο τραγούδι ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στα πλήκτρα και κρουστά συνοδεύουν το πλέον γνωστό σε όλους μας οικονομικό "κουαρτέτο" των ελεγκτών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1/1/2016, τα "κόκκινα" δάνεια και οι πλειστηριασμοί, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου καθώς επίσης και η πλήρη εφαρμογή αγοράς - πώλησης μέσω του ΟΟΑΣΑ. 

Μέσα σ΄αυτό το χρονικό περιθώριο αξίζει να σημειώσουμε ότι κλείδωσε η παράταση για τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή έως το τέλος του Οκτώβρη. Με υπουργική απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ιδρυμάτων για παράταση μέσω εγγράφου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ακολούθησε εισήγηση του στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. 

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη παράταση είχαν πάρει τα πιστωτικά ιδρύματα και το 2012, διότι είχε κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί τότε ο κίνδυνος και να φανούν τα ιδρύματα υποκεφαλαιοποιημένα. Οι ελληνικές τράπεζες με εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους έως τα τέλη του μήνα δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου κι αυτή βρισκόταν στο πλαίσιο της πρώτης παράτασης που είχαν λάβει ήδη τον Αύγουστο. Τελικά τους δόθηκε και δεύτερη παράταση, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα εν εξελίξει τεστ αντοχής (stress test).

Στα μέσα του ερχόμενου μήνα θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα που κυμαίνονται περίπου στα 7 δις ευρώ καθώς αξίζει μεγάλης προσοχής για το πως θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που έχει ήδη καταγράψει περίπου 4 δις ευρώ στα έσοδα και αναμένονται τα πιθανά νέα εισπρακτικά μέτρα για το έτος 2015.

Τον χορό τελικά όλοι μαζί θα τον χορέψουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη διότι έρχεται ο χορός του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου