Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Γκαλμπρέιθ: Από τον Μάρτιο ετοιμάζαμε σχέδιο χειρισμού ενός Grexit


Στην δημόσια παραδοχή ότι από τον Μάρτιο είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες της ομάδας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Βαρουφάκη και παρασκηνιακά προετοίμαζε σχέδιο σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, προχωρά ο 63χρονος Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, Αμερικανός οικονομολόγος, σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μέλος της εν λόγω ομάδας, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Γκαλμπρέιθ: Από τον Μάρτιο ετοιμάζαμε σχέδιο χειρισμού ενός Grexit
Στη συνέντευξή του, που τιτλοφορείται από το Spiegel «Ούτε ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή λύση αυτή τη συμφωνία», ο Τζ. Γκάλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, αναφέρει ότι ήταν μέλος της ομάδας που συγκροτήθηκε στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και είχε ως στόχο την εκπόνηση σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ο καθηγητής ωστόσο αρνείται τον χαρακτηρισμό «μυστικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή» που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η αποστολή της ομάδας ήταν να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση που οι εταίροι εξανάγκαζαν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Κάναμε ιστορική έρευνα, εξηγεί, εξετάζοντας παλιότερες οικονομικές κρίσης όπως π.χ. στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 και στην Κύπρο. Οπότε το ζητούμενο ήταν να βρούμε ένα δρόμο που θα ταίριαζε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά «Φτάσατε στο σημείο όπου αυτό το σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;» ο καθηγητής απαντά μονολεκτικά «όχι».

Ο Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει επίσης ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαϊου. 

Αιτιολογεί την μυστικότητα κάτω από την οποία κινήθηκε η ομάδα ως απαραίτητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η δουλειά μας θα είχε παρερμηνευθεί» όπως λέει.

Η μυστική φύση των προετοιμασιών τροφοδότησε φήμες «πραξικοπήματος» επισημαίνει ο δημοσιογράφος, κάτι που αρνείται ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η εν λόγω ομάδα δεν αναμείχθηκε ποτέ σε πολιτικές συζητήσεις ή στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαψεύδει επίσης τα σενάρια περί «χακαρίσματος» με στόχο την ηλεκτρονική υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών από τα αρχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είχε ενταχθεί στις συζητήσεις.
Επισημαίνει πάντως ότι «η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την είσπραξη φόρων ώστε να διευκολυνθούν και οι εγκεκριμένες πληρωμές από το ελληνικό κράτος προς τους προμηθευτές του ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει καθόλου την προσοχή».
Εκφράζει ακόμη την εκτίμησή του για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, λέγοντας πως ανάλογη εκτίμηση τρέφει και ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί καλή την συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, ο Γκαλμπρέιθ απαντά ότι «ούτε καν ο Σόιμπλε δεν την θεωρεί καλή λύση» και κάνει λόγο για έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά των δανειστών.
Υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων-ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης-σε σχέση με το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία δεν είναι ακόμη σε ισχύ και το αν εν τέλει θα εφαρμοστεί είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει».
Όσο για τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ΕΕ από ένα Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) ο Γκαλμπρέιθ θεωρεί ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι απλό, ότι θα πρέπει να ζυγίσει κανείς προσεκτικά το ρίσκο και τα πλεονεκτήματα ενός διαφορετικού, «ανεξάρτητου» νομίσματος, ωστόσο δεν φαίνεται να το αποκλείει ως ενδεχόμενο, εφόσον όπως δηλώνει: «αυτή είναι εν τέλει μια απόφαση που θα ήταν καλύτερο να πάρουν οι πολικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη (μιας τέτοιας απόφασης)». 


Πηγή ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου