Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Το φακελάκι και το διεθνές χιούμορ

Νέα Κρήτη



Όσο και να θέλουμε να πάρουμε σοβαρά μερικά πράγματα, πραγματικά δυσκολευόμαστε. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο του Kundera, αλλά όντως θα ήταν θέμα νουβέλας.
Του Νίκου Λυγερού
Την ώρα λοιπόν που περιμένουμε τις σκληρές αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εμφανίζεται μια προαπαίτηση που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, για να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κι όταν διαβάζουμε το κείμενο, δυσκολευόμαστε για να βρούμε με ποιον τρόπο πρέπει να το ερμηνεύσουμε. Το διεθνές χιούμορ λοιπόν υπάρχει και έχει ως αφορμή μια τοπική έννοια της λέξης φακελάκι.
Έτσι ας αντιγράψουμε το κείμενο, για όσους δεν το διάβασαν ακόμα. «Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για φακελάκια».

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό, είναι μια προαπαίτηση. Τώρα πραγματικά τι να πούμε; Πώς να ονομάσουμε αυτή την κατηγορία;
Πάντως είναι σίγουρο ότι θα άρεσε στον Αριστοφάνη, αφού θα αναγνώριζε τη διαχρονικότητα του πλούτου, όπου υπάρχει μιζέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου