Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Θίασος ερασιτεχνών-analyst.gr

analyst.gr

Το Euro Group δεν είναι ένα όργανο της Ευρώπης, έχοντας το ρόλο να παίρνει αποφάσεις για τις οποίες δεν θέλουν να αναλάβουν την υπευθυνότητα οι ηγέτες των κρατών – οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα, μετά το πέταγμα της ελληνικής πεταλούδας
Μετά το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο τελειώνει την Τρίτη, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στην άτυπη σύσκεψη του Σαββάτου, στην οποία δεν συμμετείχε για πρώτη φορά η Ελλάδα, δήλωσαν πως θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης – χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους. Λέγεται δε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε χιουμοριστικά ότι, «Επιτέλους μπορούμε ξανά να αποκαλούμαστε Τρόικα».
Περαιτέρω, φαίνεται πως απέσυραν την πρόταση προς την Ελλάδα, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων άνω των 10 δις € για τους επόμενους 18 μήνες, με αντάλλαγμα ένα δάνειο ύψους 15,5 δις € – οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο για το δημοψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή. Με απλά λόγια, κανένας δεν γνωρίζει σε τι θα πουν οι Έλληνες «Ναι ή Όχι» την επόμενη Κυριακή, εάν πράγματι διενεργηθεί το δημοψήφισμα ή/και δεν μεσολαβήσουν παραχωρήσεις «ένθεν κακείθεν» – γεγονός που θυμίζει ένα κακόγουστο σενάριο, με ηθοποιούς που προσπαθούν να παίξουν ρόλους που δεν τους ταιριάζουν.

Κατά πολλούς, πρόκειται για ένα «ιστορικό φιάσκο», όπου η Ευρωζώνη αυτοδιαλύεται μετά το χάος που επικράτησε το Σαββάτο – με τους υπουργούς οικονομικών του Euro Group να εμφανίζονται ως ένας θίασος ερασιτεχνών, ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του και έπαψε να διαπραγματεύεται. Άλλοι τους παρομοιάζουν με μικρούς δικτάτορες, οι οποίοι άρχισαν να τρέμουν, όταν δεν κατάφεραν να εκβιάσουν μία χώρα, κατά τις συνήθειες τους – γεγονός που δεν είναι καθόλου καλό για το μέλλον της ένωσης.
Δεν θα μπορούσε φυσικά να διαφωνήσει κανείς σχετικά με το ότι οι υπουργοί οικονομικών, υποκλινόμενοι κάθε φορά στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος νομίζει πως γνωρίζει και μπορεί να επιβάλλει τα πάντα στους άλλους, είναι σε τρομακτικό βαθμό ανεπαρκείς – αφού πιστεύουν στην προπαγάνδα που οι ίδιοι ασκούν, χαρακτηριζόμενοι από μία εξαιρετικά αλαζονική συμπεριφορά.
Με δεδομένο τώρα το ότι, το Euro Group δεν είναι ένα όργανο της Ευρώπης, έχοντας ουσιαστικά το ρόλο να παίρνει αποφάσεις για τις οποίες δεν θέλουν να αναλάβουν την υπευθυνότητα οι ηγέτες των κρατών, είναι καταστροφική η συναισθηματική φόρτιση των μελών του – ειδικά όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, όπου κανένας δεν πρέπει να χάνει τα νεύρα του.
Βέβαια, η πλειοψηφία των υπουργών οικονομικών δεν έχει εργασθεί ποτέ στην πραγματική οικονομία - αφού πρόκειται για επαγγελματίες κομματικούς πολιτικούς, όπως για παράδειγμα ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια είναι μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας του.
Επομένως τόσο αυτός, όσο και οι συνάδελφοί του δεν έχουν σε καμία περίπτωση την ικανότητα να γνωρίζουν τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία, καθώς επίσης πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί – με αποτέλεσμα να υιοθετούν τυφλά τα προγράμματα του ΔΝΤ, παρά το ότι προέρχονται από μία εγκληματική συμμορία, η οποία εξυπηρετεί άλλου είδους συμφέροντα.
Συνεχίζοντας, οι υπουργοί αναφέρθηκαν έμμεσα σε κάποιο «σχέδιο Β» της Ευρωζώνης, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα – γεγονός που θεωρείται ανόητο, αφού δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, με αφετηρία τη Δευτέρα πριν τα χαράματα, όταν ανοίξει το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας.
Ο πλανήτης είναι υπερχρεωμένος, παντού υπάρχουν φούσκες έτοιμες να εκραγούν, οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ μία σειρά κρατών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων κυρίως ηΙταλία, είναι στα όρια του κραχ – οπότε κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα επακόλουθα του πετάγματος της πεταλούδας, όπως χαρακτηρίζεται το συμβάν με την Ελλάδα το Σαββάτο.
Αυτό που όμως φαίνεται πως πιστεύουν όλοι, είναι η κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών όλων των χωρών του πλανήτη, η οποία θα είναι καταστροφική λόγω του αδύναμου ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, καθώς επίσης η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας – τα οποία φυσικά θα προσπαθήσει να συγκρατήσει η ΕΚΤ, με το πακέτο ποσοτικής διευκόλυνσης που έχει σε λειτουργία.
Όσον αφορά τώρα την Ελλάδα, προβλέπονται τραπεζικές επιθέσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή/και στο κλείσιμο των ιδρυμάτων για μερικές ημέρες, το μη άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, για να αποφευχθούν οι πωλήσεις υπό καθεστώς πανικού, η αδυναμία του δημοσίου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, οι προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα, καθώς επίσης γενικότερα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας – τη ρευστότητα του οποίου εγγυάται η ΕΚΤ, για εκείνο το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα ευρίσκεται σε πρόγραμμα.
Βέβαια, η τοποθέτηση της ΕΚΤ είναι αυθαίρετη, ευρισκόμενη στα όρια του νόμου – αφού αυτή είναι ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, ο βασικός σκοπός της οποίας είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ειδικά σε εποχές όπως αυτή που βιώνουμε. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς πως η ΕΚΤ θα χρεοκοπήσει την Ελλάδα – όπως η Fed δεν χρεοκοπεί τις Η.Π.Α. ή η Τράπεζα της Αγγλίας τη Μ. Βρετανία.
Συμπερασματικά λοιπόν, η Ελλάδα φαίνεται πως θα δοκιμάσει τις αντοχές και τα όρια του συστήματος της Ευρωζώνηςκαθώς επίσης τις δυνατότητες του πλανήτη να ανταπεξέλθει με μία χρεοκοπία ανάλογη με αυτήν της Lehman Brothers (613 δις $) –  ενώ η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ δεν φαίνεται πως κινδυνεύει, τουλάχιστον όχι  ακόμη.
Περαιτέρω, το επικίνδυνο «ελληνικό πείραμα» δεν θα περιορισθεί μόνο στην οικονομία, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα του ευρώ (θνησιγενές και μη βιώσιμο, εάν δεν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική και πολιτική ένωση) αλλά θα έχει ευρύτερες συνέπειες –  στην πολιτική, στις κοινωνίες (δικτατορία της ελίτ), καθώς επίσης στη γεωπολιτική.
Ειδικά όσον αφορά το δημοψήφισμα,  κατά την άποψη μας αναγγέλθηκε με την πολύ μεγάλη καθυστέρηση που χαρακτηρίζει συνήθως την κυβέρνηση – με άδεια τα ταμεία του κράτους, με τις τράπεζες στα ανώτατα όρια τους, καθώς επίσης με την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα σύμμαχο δίπλα της.
Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ασφαλώς πολύ υψηλού ρίσκου, ενώ θα κριθεί εκ του αποτελέσματος – από τη γενικότερη συμπεριφορά των Ελλήνων Πολιτών, από τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού χρηματιστηρίου, από τις ενέργειες των Η.Π.Α., από τη στάση των δανειστών και εταίρων της χώρας, από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων, καθώς επίσης από την ΕΚΤ.
Απαιτείται επομένως ψυχραιμία και υπομονή, εθνική ομοψυχία και ρεαλισμός – αφού, ότι και να συμβεί, δεν θα πρόκειται για το τέλος του κόσμου. Η θέση πάντως των περισσοτέρων Ελλήνων είναι ασφαλώς όχι σε ένα πρόγραμμα που εγγυάται την καταστροφή της πατρίδας μας, καθώς επίσης τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο.  
Εν τούτοις, δεν είναι καθόλου σίγουροι πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει την ικανότητα, την επάρκεια και τα στελέχη για να διαχειρισθεί σωστά την κρίση – ειδικά μετά τις συνεχείς αποτυχίες, τις αντικρουόμενες θέσεις, τα ήξεις αφήξεις, τα λάθη και τις παραλείψεις της, τόσο όσον αφορά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, όσο και το κυβερνητικό της έργο.
Φυσικά μπορεί να είναι ένα στρατηγικό τέχνασμα ή ίσως ένα θέατρο του παραλόγου, για να πεισθούν οι εγχώριοι, καθώς επίσης οι ξένοι θεατές του. Το μέλλον θα δείξει, οπότε δεν πρέπει να βιάζεται κανείς καθόλου να εξάγει συμπεράσματα - ενώ ελπίζουμε να μην εξυπηρετούνται τα μυστικά σχέδια της Γερμανίας, είτε για να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, είτε για να διαδραματίσει το ρόλο της Ιφιγένειας, είτε για να υποταχθεί άνευ όρων, είτε και για τα τρία (άρθρο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου