Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: «Δε θα ζητήσουμε την άδεια από Σόιμπλε και Ντάισλεμπλουμ για να κάνουμε δημοψήφισμα»

Το Ποντίκι


Στην προσπάθεια να ενισχύσει το φρόνημα των πολιτών εν όψει μιας εβδομάδας όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η κινδυνολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα επικεντρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επικύρωση του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας δριμεία κριτική στους υπουργούς των οικονομικών της ευρωζώνης λέγοντας τόσο διότι αποφάσισαν να αποκλείσουν από τη διαδικασία την Ελλάδα, «χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα» όσο και για τα μηνύματα που εξέπεμψαν. «Τι μας είπαν;» σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει». «Η απάντηση πρέπει να είναι πάνδημη» τόνισε, προσθέτοντας «Δε θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό».

Διεμήνυσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, «είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι» και ο ελληνικός λαός κυρίαρχα θα αποφασίσει «και όλοι μας θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του, όποια κι αν είναι».
Αναφερόμενος στην στάση των εταίρων απέναντι στο δημοψήφισμα, μίλησε για «εκβιασμούς» και παρέπεμψε στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ ή την συνθήκη της Λισααβώνας λέγοντας ότι τα δημοψηφίσματα ανήκουν στην παράδοση της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης. Επικαλέστηκε το παράδειγμα των Γάλλων όταν ψηφίσαν ενάντια στο ευρωσύνταγμα: «είπε κανείς στους γάλλους ότι αν αποφάσιζαν για το ευρωπαϊκό σύνταγμα και το απέρριπταν θα τους έλεγε κανείς να φύγουν από το ευρώ;, του υπέδειξε κανείς τι ερώτημα να βάλουν»; διερωτήθηκε αφήνοντας να φανεί η δυσαρέσκαιά του για τις ευρωπαϊκές και εγχώριες αντιδράσεις.
«Επικράτησαν ακραίοι κύκλοι» - Διαχωρισμός Γιούνκερ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι τη σκυτάλη του οικονομικού στραγγαλιμσού πήραν οι εκβιασμοί με τις τράπεζες: «χτες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα» είπε «σήμερα με τις τράπεζες, τον φόβο τον πανικό και την κινδυνολογία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιτευχθει μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, λέγοντας «διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας» ωστόσο επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης που όπως είπε επικράτησαν στο τέλος της ημέρας.
Ξεχώρισε από όσους προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συμφωνία τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναγνωρίζοντάς του «ειλικρινείς προσπάθειες». Από την άλλη έδειξε προς την πλευρά του ΔΝΤ το οποίο όπως είπε έχει σταματήσει τις εκταμιεύσεις από το 2014 διότι δεν αναγνωρίζει προοπτική βιωσιμότητας του χρέους ενώ καταλόγισε στο Ταμείο επιμονή που περιόριζε ασφυκτικά την πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση είπε, εξάντλησε  «κάθε όριο παραχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία» αλλά κάποιοι το εξέλαβαν ως αδυναμία και στόχευσαν στην «συρρίκνωση της πολιτικής μας αξιοπιστίας».
«Διαρκής αξιολόγηση ρευστότητα με το σταγονόμετρο»
Ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι οι εταίροι και κυρίως το ΔΝΤ ουσιαστικά θεώρησαν ως υφεσιακά τα μέτρα φορολόγησης του πλούτου και μη υφεσιακά τις περικοπές των μισθων και συντάξεων ενώ συνόψισε την πρόταση των εταίρων στην πρόβλεψη για 4 μηνιαίες αξιολογήσεις ως τον Οκτώβριο έναντι ρευστότητας με το σταγονόμετρο με το Ταμείο να μη δεσμεύεται καν για τις εκταμιεύσεις.
Ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης,α νέφερε ότι η απόρριψη της πρότασης των θεσμών θα ενισχύσει τη διαρπαγματευτική ισχύ της χώρας. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα «δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, πρακτικές εκβιασμού και καταναγκασμού».
Τέλος κάλεσε τον λαό να ψηφίσει «όχι» λέγοντας ότι «αυτό το όχι ειναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο «ναι» στην απόφαση της κυβερνησης να απορρίψει ένα τελεσίγραφο που προσβάλλει το λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου