Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ποιοί μισθοί δεν μπορούν να μειωθούν μονομερώς απο τον εργοδότη.

Εργασιακά Θέματα και ...όχι μόνο


Κι όμως υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις οποίες οι μισθοί δεν μπορούν να μειωθούν μονομερώς από τους εργοδότες, όπως μπορεί να συμβεί με τις άλλες συμβάσεις μετά τη λήξη τους, ενώ για τους εργαζόμενους που αμείβονταν με βάση αυτές τις συμβάσεις, παραμένουν άθικτα όλα τα επιδόματα που καταργήθηκαν με το μνημονιακό νόμο 4046/2012. 


Ειναι οι συλλογικές ρυθμίσεις (ΣΣΕ - ΔΑ) που έχουν λήξει ή καταγγελθεί  πριν την 14η Αυγούστου 2011 και έχει παρέλθει και το εξάμηνο της μετνέργειας όπως προβλεπόταν απο το Ν.1876/90, πριν από το Ν.4046/2012 δηλ. πριν τις 14/2/2012. . Και αυτό γιατί για τους υφιστάμενους εργαζόμενους, οι κανονιστικοί όροι αυτών των ΣΣΕ ή ΔΑ, έχουν μεταβληθεί σε όρους ατομικής σύμβασης και μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.


Μείωση αποδοχών μπορεί να επέλθει μόνο μετά από συναίνεση του εργαζόμενου, με αλλαγή της ατομικής σύμβασης εργασίας και ο μισθός ή το ημερομίσθιο στη περίπτωση αυτή μπορούν να έχουν κατώτατα όρια αυτά της ΕΓΣΣΕ.  Για τις νέες προσλήψεις και εφόσον δεν είναι σε ισχύ κάποια υποχρεωτική ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ ή ΔΑ, οι όροι εργασίας και αμοιβής καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία στα νόμιμα πλαίσια και με κατώτατο όριο μισθού ή ημερομισθίου τα προβλεπόμενα από την ΕΓΣΣΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου