Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το E3 και ο δεκάλογος του λογιστή

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven



Καλημέρα και καλή εβδομάδα,  
Σε ρυθμό κοινωνικού μερίσματος κινήθηκε η εβδομάδα που πέρασε με ένταση και άγχος στις υποβολές των αιτήσεων και με προβλήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή τους. Οι «αδικίες» του συστήματος και οι αποκλεισμοί δικαιούχων που συγκαταλέγονται στα φτωχά νοικοκυριά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ από την αρχή της διαδικασίας παρουσιάστηκαν προβλήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της αίτησης χρονοβόρα. Για άλλη μια φορά ο λογιστικός κλάδος στοχοποιείται με ανεύθυνες εξαγγελίες που καταδεικνύουν λάθη στις δηλώσεις των υπόχρεων. Ωστόσο στο μικρό χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων γίνανε προσπάθειες ώστε να επιλυθούν προβλήματα όπως τα αδήλωτα ( στο Ε1 ) γεννηθέντα παιδιά πριν το 2016 και η μεγάλη αδικία που αφορά ανασφάλιστους  ΑΜΕΑ
Πολλές οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου από συλλόγους λογιστών που θέλουν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους λόγω των συκοφαντιών που εκφράστηκαν από δημοσιογράφους και λοιπούς "πανελήστες" για λάθη, υψηλές αμοιβές και παραλήψεις των λογιστών με αποτέλεσμα να χαθεί από τα φτωχά νοικοκυριά το επίδομα του μερίσματος. Διαβάστε τις ρίμες του Κώστα Γραβιά με τίτλο ο “Πανελόψυχος” ένα "ποίημα"-ρεπορτάζ που εκτός των άλλων αναδεικνύει και την αυτοκριτική, μια έννοια που έχει άμεση σχέση με την αξιολόγηση και τη βελτίωση του χαρακτήρα μας. Ένας ειλικρινής διάλογος με τον εαυτό μας που χρειάζεται κουράγιο, αλλά και δύναμη ώστε να παραδεχτούμε τις ατέλειες του χαρακτήρα μας.


Σε διαβούλευση τέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα το νέο έντυπο Ε3. Ευτυχώς οι αλλαγές ήταν περιορισμένες (αστειεύομαι) εκτός του πίνακα Κ που άλλαξε γράμμα σε πίνακα Ε, τον πίνακα των ενοικίων και το πεδίο σημειώσεις φορολογουμένου όλα τα υπόλοιπα άλλαξαν και προσαρμόσθηκαν σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των Ε.Λ.Π..
Πολύ σωστή απόφαση της ΑΑΔΕ να προχωρήσει για πρώτη φορά σε διαβούλευση του εντύπου Ε3 ένα έντυπο που για τις επιχειρήσεις έχει υψηλά ποσοστά υποβολής σε σχέση με τα υπόλοιπα.  Σύντομα θα δούμε δημοσιογράφους σε ρόλο φοροτεχνικών να αναλύουν τις παγίδες και με παραδείγματα να εξηγούν τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι. Ελπίζω το νέο έντυπο να είναι εμπρόθεσμα ενημερωμένο και έτοιμο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες που θα ανοίξει η εφαρμογή. 

Πιστεύω θα βοηθούσε (εκτός των λοιπών επισημάνσεων στη διαβούλευση) στην επίλυση λαθών να υπάρχει ένα demo περιβάλλον όπου λογιστές και εταιρείες λογισμικού θα είχαν προβεί σε πρόχειρες μη οριστικοποιημένες υποβολές που δεν θα ισχύουν διορθώνοντας έτσι παιδικές ασθένειες της εφαρμογής. Μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσέγγιση αλλαγών και επισημάνσεων, την οποία ετοίμασε η επιστημονική ομάδα του κόμβου. [Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ ]. Θα επανέλθουμε μετά την δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου.
Απόσπασμα από το άρθρο του Σαββάτου
"Πράγματι ο σύγχρονος λογιστής, ίνα ανταποκριθή επιτυχώς εις τα πολλαπλά καθήκοντά του πρέπει να συγκεντρώνη πολλά προσόντα. Ακεραιότητα χαρακτήρος, εργατικότητα, αφοσίωσιν και άρτιαν και πολυσχιδή μόρφωσιν. Ο λογιστής δεν αρκεί πλέον να φοιτήση εις μίαν Σχολήν. Προσφέρων τας υπηρεσίας του εις ένα τομέα (οικονομικόν) συνεχώς εξελισσόμενον και αναπτυσσόμενον, είναι υποχρεωμένος ίνα δυνηθή να ανταποκριθή εις τα συνεχώς διευρυνόμενα καθήκοντά του να συμπληρώνη συνεχώς την μόρφωσίν του δι' αδιακόπου μελέτης και παρακολουθήσεως των συγχρόνων εξελίξεων της λογιστικής, της διοικήσεως, οργανώσεως και διαχειρίσεως των επιχειρήσεων, της οικονομικής των εκμεταλλεύσεων, του φορολογικού δικαίου, του κώδικος φορολογικών στοιχείων, του εργατικού και εμπορικού δικαίου. Πρέπει συγχρόνως να αποκτήση και πείραν.
Διότι η πείρα και ωριμότης θα αξιοποιήσουν και την θεωρητικήν του κατάρτισιν.
Η σημασία δε της πείρας δια την άσκησιν του λογιστικού λειτουργήματος έχει βαρύτητα μεγαλυτέραν η εις οιανδήποτε ετέραν ανθρωπίνην εκδήλωσιν.

Δικαίως λοιπόν εις τας οικονομικώς προηγμένας χώρας οι λογισταί κατέχουν εξέχουσαν θέσιν εις την οικονομικήν ιεραρχίαν και την Κοινωνίαν.


Τούτο πρέπει να αντιληφθή ο Έλλην λογιστής και να αποβάλη το συναίσθημα μειονεκτικότητος, το οποίον τον κατέχει. Διότι μόνον χωρίς το συναίσθημα τούτο θα δυνηθή να επιτελέση το έργον το οποίον ευρίσκεται ενώπιόν του, δηλαδή να συμβάλει εις το τεράστιον έργον της αναπτύξεως και αναδιοργανώσεως  της ελληνικής Οικονομίας και της αξιοποιήσεως των πλουτοπαραγωγικών αυτής πηγών."
●●●
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο και θα προχωρήσω στα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδας που πέρασε, ωστόσο να υπενθυμίσω ότι ο κόμβος εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργήσει μια νέα στήλη "Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις" μέσα από την οποία μπορούν οι συνάδελφοι να παρακολουθούν τις αλλαγές που γίνονται σε φορολογικά - λογιστικά θέματα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Τα τελευταία νέα της στήλης αυτής είναι :

●●●

Τα Briefing της εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν. 
●●●
Μικρά κατάστιχα
Ταξιδέψτε στο κλίμα της εποχής το 1958 διαβάζοντας από τη στήλη "Μικρά κατάστιχα" το άρθρο που έγραψε ο  Δημήτριος Γεωργιλής στο περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ το έτος 1958 με τίτλο "Ο δεκάλογος του λογιστού". 
Ενδιαφέρον είναι το τελευταίο που αναφέρει "Μή λησμονείτε ποτέ ότι η μόρφωσις και αί γνώσεις σας είναι το πολυτιμώτερον, μετά την υγείαν, κεφάλαιόν σας"
 
●●●

Φ.Π.Α.

Μια σειρά από μέτρα θα ισχύσουν για το πλαίσιο του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ένωσης το νέο σύστημα θα διευκολύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν και πωλούν προϊόντα στο διαδίκτυο. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύει σταδιακά από αρχές του 2019 έως το 2021. Στόχος είναι οι νέοι κανόνες να διασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του τελικού καταναλωτή, οδηγώντας σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.


Υπόθεση C534/16 Φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) – Οδηγία 2006/112/ΕΚ 
Περίληψη 
Το άρθρο 273 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, και το άρθρο 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την έννοια ότι δεν αντιτίθενται στο να επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές σε υποκείμενο στον φόρο, του οποίου ο διαχειριστής ήταν προηγουμένως διαχειριστής ή μεριδιούχος άλλου νομικού προσώπου που δεν είχε τηρήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τη σύσταση εγγυήσεως ύψους έως και 500.000 ευρώ κατά την εγγραφή του στο μητρώο φόρου προστιθέμενης αξίας, καθόσον η απαιτούμενη εγγύηση του ανωτέρω υποκειμένου στον φόρο δεν βαίνει πέραν του αναγκαίου μέτρου για την επίτευξη των σκοπών που μνημονεύονται στο άρθρο 273, στοιχείο που εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να εξακριβώσει.
Η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως έχει την έννοια ότι δεν αντιτίθεται στο να απαιτούν οι φορολογικές αρχές από έναν νέο υποκείμενο στον φόρο, κατά την εγγραφή του στο μητρώο ΦΠΑ, να συστήσει τέτοια εγγύηση λόγω των δεσμών του με άλλο νομικό πρόσωπο το οποίο έχει ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Υπόθεση C153/11 Δικαίωμα έκπτωσης — Γένεση του δικαιώματος έκπτωσης — Δικαίωμα μιας εταιρίας να εκπίπτει τον ΦΠΑ εισροών που κατέβαλε για την αγορά επενδυτικού αγαθού του οποίου δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκμετάλλευση στο πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας αυτής
Περίληψη 
Ο ιδιώτης που αποκτά αγαθά για τις ανάγκες μιας οικονομικής δραστηριότητας, κατά την έννοια του άρθρου 9, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, της οδηγίας ΦΠΑ, τα αποκτά ως υποκείμενος στον φόρο, ακόμη και αν τα αγαθά δεν χρησιμοποιούνται αμέσως για τις οικονομικές αυτές δραστηριότητες. Ο υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος έχει αποκτήσει επενδυτικό αγαθό ενεργώντας ως πρόσωπο υποκείμενο στον φόρο και το έχει εντάξει στην περιουσία της επιχείρησης, έχει το δικαίωμα να εκπέσει τον επιβληθέντα κατά την απόκτηση του αγαθού αυτού φόρο προστιθέμενης αξίας κατά τη φορολογική περίοδο κατά την οποία κατέστη απαιτητός ο φόρος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το εν λόγω αγαθό δεν άρχισε να χρησιμοποιείται αμέσως για επαγγελματικούς σκοπούς. Στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να εξακριβώσει αν ο υποκείμενος στον φόρο απέκτησε το επενδυτικό αγαθό για τις ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητάς του και να εκτιμήσει ενδεχομένως αν υφίσταται καταχρηστική πρακτική.

●●●

Εργατικά - Ασφαλιστικά 
Περίληψη 
Οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο μετά από βελτιώσεις και τροποποιήσεις ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση στο Κοινοβούλιο. 

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 45/2017  Υπολογισμός ημερών των εργαζομένων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Περίληψη 
Υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλουν από 1/1/2017 εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ. Για την απασχόληση αυτή καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Κλάδου Κύριας Σύνταξης, Υγειονομικής Περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ, ανεξαρτήτως του τρόπου αμοιβής (μηνιαίος μισθός, ημερομίσθιο, ωρομίσθιο κ.λ.π.) και της διάρκειας απασχόλησης. Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις (21) διδακτικές ώρες, κατ' αναλογία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ο μέσος όρος του μέγιστου και του ελάχιστου ωραρίου τους. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Με τύπο υπολογισμού 6/21/25*Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης = Ωρομίσθιο

Ε.Φ.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.1279/1595212/2017 Επικουρική Ασφάλιση των Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και των λοιπών κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων του τ. Ε.Τ.Ε.Α
Περίληψη 
Από 1/1/2017 οι αυτοαπασχολούμενοι, ήδη ασφαλισμένοι του τ. Ε.Τ.Ε.Α. καταστηματάρχες κρεοπώλες, που μέχρι 31/12/2016 υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Ε.Α. δύνανται προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στο Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρόσωπα που είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως καταστηματάρχες κρεοπώλες από 1/7/2012 και έπειτα, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Πιλοτική εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ για την επικαιροποίηση στοιχείων των εγγεγραμμένων ανέργων
Περίληψη 
Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης στοιχείων των ανέργων που κατά την 31/10/2017 διέθεταν ενεργό δελτίο ανεργίας και η ηλικία τους ήταν 18 - 24 ετών θα πρέπει να προβούν στην επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους και του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
 

●●●


Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι - Εγκύκλιοι

Περίληψη 
Με την ΠΟΛ.1196/2017 και μετά την έκδοση του σχετικού δελτίου τύπου της 6ης Δεκεμβρίου, αποφασίζεται η οριστική παύση στο υποσύστημα taxis των μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ) οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης απόδειξης λιανικών συναλλαγών σε ευρώ. Το taxis προσπαθεί να ξεκαθαρίσει αποσύροντας ταμιακές μηχανές που δεν έχουν την δυνατότητα έκδοσης απόδειξης λιανικών συναλλαγών σε ευρώ. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων μοντέλων φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών οι οποίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται στο υποσύστημα taxis ως ενεργοί καλούνται να δηλώσουν την εκπρόθεσμη παύση αυτών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ,μέχρι την 28-2-2018

ΠΟΛ.1195/2017 Παροχή οδηγιών αναφορικά με την καταχώριση της φορολογικής οφειλής ή της απαίτησης του φορολογουμένου (της συζύγου ) όπως προκύπτει κατόπιν έκδοσης πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου
Περίληψη 
Στις περιπτώσεις που η σχετική εντολή ελέγχου αφορά μόνο τη σύζυγο ανεξαρτήτως εάν οι σύζυγοι υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ανεξαρτήτως εάν στη πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνονται στα σχετικά πεδία και τα εισοδήματα του συζύγου, εφόσον η  πράξη διορθωτικού προσδιορισμού εκδίδεται και στο όνομα του συζύγου, ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει από τον διενεργηθέντα έλεγχο που αφορά τη σύζυγο, βεβαιώνεται «στον φορολογούμενο» δηλαδή στον υπόχρεο καταβολής φόρου τέλους, εισφοράς κ.λπ. δηλαδή εν προκειμένω στη σύζυγο.

ΠΟΛ.1193/2017 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) στις 16.11.2017 στις Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, Αστεριού, Γλυκόβρυσης, Γουβών της Δ.Ε. Έλους και στις Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Απιδέας, Νιάτων της Δ.Ε. Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της Π.Ε. Λακωνίας
Περίληψη 
Μέχρι την Παρασκευή παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των βεβαιωμένων οφειλών ( αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα )  

ΠΟΛ 1194/2017: Διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχων μέσω επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών
Περίληψη 
Ενδιαφέρουσα εγκύκλιος που αφορά το θέμα των συμπληρωματικών στοιχείων από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών. Συμπληρωματικά στοιχεία δεν αποτελούν : 
  • οι κινήσεις των ημεδαπών τραπεζών ώστε να υπάρξει επιμήκυνση της πενταετίας
  • οι μεταφορές εμβασμάτων μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων δεν αποτελούν συμπληρωματικό στοιχείο 

ΠΟΛ.1184/2017 Διαδικασία εφαρμογής της υποβολής και ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα (CbC Reporting) σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4170/2013 (Α'163) και 4490/2017 (Α'150)
Περίληψη 
Τμήμα Διασύνδεσης ορίζεται το Τμήμα ΣΤ' Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών και Υποδοχής Στοιχείων της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ. 
Η Τελική Μητρική Οντότητα ενός Ομίλου Πολυεθνικής Επιχείρησης με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα, για κάθε Φορολογικό Έτος, ηλεκτρονικά, εντός δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους. 
Ειδικά για τις περιπτώσεις των Ομίλων ΠΕ, των οποίων το Φορολογικό Έτος ξεκινά την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2016, ως προθεσμία υποβολής ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2017.

ΠΟΛ.1188/2017 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ) που εκδηλώθηκαν από 15.11.2017 έως 17.11.2017 στους Δήμους Δίου-Ολύμπου, Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Περίληψη 
Παρατείνονται μέχρι και τις 15.01.2018 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων. 
Αναστέλλεται μέχρι και τις 15.01.2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων μέχρι τις 15.11.2017 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.


ΠΟΛ.1187/2017 Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
Περίληψη 
Η αναμενόμενη εγκύκλιος για το συγκεκριμένο θέμα. Περίμένουμε τώρα την εφαρμογή
Βραχυχρόνια Μίσθωση ορίζεται η μίσθωση «Ακινήτου» που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.
Ψηφιακές Πλατφόρμες ορίζονται οι ηλεκτρονικές, διμερείς ή πολυμερείς αγορές, όπου δύο ή περισσότερες ομάδες χρηστών επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου προκειμένου να διευκολυνθεί μια συναλλαγή μεταξύ τους. παρέχοντας εξειδικευμένα εργαλεία για την σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του «Ακινήτου».
Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ορίζεται το μητρώο που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)
Ο Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πραγματοποιεί ανά «Ακίνητο», έναντι της φορολογικής διοίκησης την εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, την ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, την υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή και την  καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
θα υπάρξουν αλλαγές στο Ε1 όπου θα εισάγουν οι υπόχρεοι το εισόδημα από μισθώσεις μέσω airbnb.


  ●●●
 
Σ.Τ.Ε. - Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.

ΣτΕ 2932/2017 Αντισυνταγματικές και οι παρατάσεις παραγραφής των νόμων 3888/2010 , 4002/2011 , και 4098/2012
Περίληψη 
Εν προκειμένω, δε, για τη χρήση 1999 (οικονομικό έτος 2000) η δεκαετής παραγραφή της παρ. 4 του άρθρου 84 του Κ.Φ.Ε., η οποία ξεκίνησε την 1-1-2001 και θα συμπληρωνόταν στις 31-12-2010, κατελήφθη από τις παρατάσεις των διατάξεων των νόμων 3888/2010, 4002/2011 και 4098/2012 και παρατάθηκε επιτρεπτά έως τις 31-12-2013 καθώς και από τη γενικώς ισχύουσα παράταση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 84 του Κ.Φ.Ε. (περιέλευση συμπληρωματικών στοιχείων σε γνώση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. το τελευταίο έτος της παραγραφής), με συνέπεια το δικαίωμα του Δημοσίου για έκδοση της ένδικης πράξης να μην έχει υποπέσει σε παραγραφή. 
Προς θεμελίωση του παραδεκτού του ανωτέρω λόγου, ενόψει της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του π.δ. 18/1989, το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του προαναφερόμενου νομικού ζητήματος που έκρινε η αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση. Δεδομένου ότι κατά τον χρόνο άσκησης της κρινόμενης αίτησης δεν υπήρχε πράγματι νομολογία του Δικαστηρίου επί του ως άνω τιθέμενου νομικού ζητήματος, ο τελευταίος ισχυρισμός του Δημοσίου είναι βάσιμος και, συνεπώς, ο λόγος προβάλλεται παραδεκτός.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έγιναν ερμηνευτικώς δεκτά στις σκέψεις 6 και 7, οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής. Επομένως, ο ως άνω λόγος αναίρεσης, ο οποίος ερείδεται επί της αντίθετης εσφαλμένης εκδοχής, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος, καθώς και η αίτηση στο σύνολο της.
το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρόσφατη απόφασή του (ΣτΕ 2932/2017) δέχεται επίσης ως αντισυνταγματικές για τον ίδιο λόγο και τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3513/2006, του άρθρου 29 του ν. 3697/2008, του άρθρου 10 του ν. 3790/2009 και του άρθρου 82 του ν. 3842/2010, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 92 παρ. 3 περ. β του ν. 3862/2010.

Ν.Σ.Κ. 252/2017 Συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης κατά (2) δύο έτη, ενόψει των οριζομένων στο άρθρο 8 (παρ. 2) του π.δ. 33/2011
Ερώτηση 
Ερωτάται εάν τα εκτιθέμενα στο έγγραφο της ερωτώσας υπηρεσίας περιστατικά συνιστούν λόγους ανωτέρας βίας για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης κατά (2) δύο έτη, όπως αιτείται η υπαχθείσα στο ν. 3908/2011 ενδιαφερομένη επιχείρηση, ενόψει των οριζομένων στο άρθρο 8 (παρ. 2) του Π.Δ. 33/2011.
Δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί το ΝΣΚ, αλλά η, κατ' αρθρ. 27 του ν. 4399/2016, συσταθείσα Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 254/2017 Εάν, επί χρήσεων που δεν προτεραιοποιούνται προς έλεγχο λόγω παραγραφής, τα όργανα της φορολογικής διοίκησης νομιμοποιούνται στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς που συνιστά προϋπόθεση της έναρξης ποινικής διαδικασίας σε εγκλήματα φοροδιαφυγής, χωρίς να έχει εκδοθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου
Περίληψη 
Για την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται ιδίως υπόψη το ύψος του ποσού που αποκρύφτηκε ή δεν αποδόθηκε και η διάρκεια της απόκρυψης ή μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης ή διακράτησης. Η μεταχείριση από τον δράστη ιδιαιτέρων τεχνασμάτων συνιστά επιβαρυντική περίσταση».
Προκειμένου περί χρήσεων που δεν προτεραιοποιούνται προς έλεγχο, και έκδοση πράξεως διορθωτικού προσδιορισμού, λόγω παραγραφής του δικαιώματος προς επιβολή του φόρου κλπ, δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα όργανα της φορολογικής διοίκησης, αφού για τις υποθέσεις αυτές δεν πρόκειται να διενεργηθεί έλεγχος και να εκδοθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς και την εν συνεχεία άσκηση της ποινικής διώξεως.

●●●

●●●
Εταιρικό δίκαιο - Τελωνειακά θέματα
Περίληψη 
εισφορά ενεργητικού είναι η πράξη με την οποία μια εταιρία, χωρίς να λυθεί, εισφέρει το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους της δραστηριότητάς της σε μια άλλη εταιρία έναντι παραδόσεως τίτλων παραστατικών του εταιρικού κεφαλαίου της λήπτριας εταιρίας.
Σε περίπτωση που ημεδαπή εταιρία μεταβιβάζει, στο πλαίσιο εισφοράς ενεργητικού, αλλοδαπή μόνιμη εγκατάσταση σε επίσης αλλοδαπή εταιρία, αφενός, προβλέπει την άμεση φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται λόγω της ως άνω πράξεως και, αφετέρου, δεν επιτρέπει την ετεροχρονισμένη είσπραξη του οφειλόμενου φόρου, ενώ, σε ανάλογη περίπτωση χωρίς στοιχεία αλλοδαπότητας, τέτοιες υπεραξίες φορολογούνται μόνον κατά τη μεταβίβαση του εισφερόμενου ενεργητικού, εφόσον η εν λόγω νομοθεσία δεν παρέχει τη δυνατότητα ετεροχρονισμένης πληρωμής ενός τέτοιου φόρου.
Εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτημάτων και αντίστοιχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα μηνός Νοέμβριος 2017. Κατεβάστε από εδώ το εγχειρίδιο
 ●●●

Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις 
Αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και υπάρχουν νέες οδηγίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. 
Υπόθεση ημερών να υπάρχουν εξελίξεις στη ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ. Όπως πρόσθεσε ο κ Νεφελούδης θα υπάρξει παράταση ως και τριών ετών και πάγωμα οφειλής σε ειδική ρύθμιση για τους ανέργους  
Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται και νέα ρύθμιση που θα αφορά όσους έλαβαν τραπεζικά δάνεια από τον τέως ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο και ότι αναμένεται να ανακοινωθεί σε ένα με δύο μήνες.
Παρατείνεται η ισχύς ορισμένων κατηγοριών ειδικών σημάτων μέχρι τέλος του 2018 για ορισμένες περιπτώσεις.  Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι 31-12-2018 όλα τα ξενοδοχεία και όλες οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις των 216/2015 και 14129/2015.
Ο παρών Πρότυπος Κανονισμός ( Κ.Υ.Α. αριθμ. 41087/201 ) αποτελεί το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών σε θέματα που ρυθμίζουν από τα δικαιολογητικά και το δικαίωμα εγγραφής, ρυθμιστικούς κανόνες για την διακοπή φιλοξενίας, τα κριτήρια οικονομικής συμμετοχής των παιδιών, υποχρεώσεις όσο αφορά την λειτουργία του σταθμού και την ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση μέχρι και τον καθορισμό στα καθήκοντα και τις  αρμοδιότητες του προσωπικού.
Υπάρχει ρήτρα ( Yπόθεση C-230/16 ) που απαγορεύει στους διανομείς να χρησιμοποιούν μη εξουσιοδοτημένους τρίτους στο πλαίσιο της πωλήσεως μέσω διαδικτύου – Κανονισμός (ΕΕ) 330/2010. Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στο πλαίσιο αυτό ότι η ποιότητα των προϊόντων πολυτελείας δεν είναι απόρροια μόνο των υλικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και της αίγλης και της εικόνας γοήτρου που τους προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Η αίσθηση αυτή συνιστά σημαντικό στοιχείο των προϊόντων αυτών, στο μέτρο που κατ’ αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν τα εν λόγω προϊόντα πολυτελείας από άλλα παρόμοια προϊόντα. Η προσβολή αυτής της αίσθησης πολυτέλειας είναι συνεπώς ικανή να θίξει αυτή καθαυτή την ποιότητα των ως άνω προϊόντων.
 
●●●

Δελτίο τύπου

► Σύντομες οδηγίες για ΑΔΔΥ (USB TOKEN) - Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
► Ολοκληρώθηκε η Ετήσια Τακτική και Καταστατική Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (1-3 Δεκεμβρίου 2017). Είναι η πρώτη τροποποίηση του καταστατικού της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έπειτα από την πάροδο άνω των δέκα ετών από την προηγούμενη. Η καλύτερη σε επίπεδο διαδικασίας και η πιο ενωτική Ετήσια Τακτική και Καταστατική Γενική Συνέλευση στην ιστορία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών και δίνοντας ρεαλιστικό περιεχόμενο στο αίτημα για μετατροπή του σε Ν.Π.Δ.Δ..
●●●
Αρθρογραφία 
Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.
·         Άρθρα Τι είναι ο «GDPR» και ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ( Δεληγιάννης Θοδωρής Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής της «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ». ) Αφορά την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. Αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 250 άτομα. ωστόσο σίγουρα θα μας απασχολήσει και θα υπάρξουν εξελίξεις όσο αφορά των υποχρεώσεων που πρέπει οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των επιχειρήσεων να τηρούν. Πάντως ανάλογα με το είδος της παράβασης το ύψος του προστίμου είναι υψηλό.

·         Άρθρα Πάγια και αποσβέσεις (Λογιστική και φορολογική βάση - Ομοιότητες και διαφορές) - Πίνακας συντελεστών φορολογικών αποσβέσεων (Κατά λογαριασμό λογιστικής) της Λίνας Μοντεσάντου (Λογίστρια-Φοροτεχνικός Tax Manager της «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ»).
●●●
   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.
Μην ξεχάσετε σήμερα την απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων για το δικαίωμα υδροληψίας για τον 11/2017, αύριο η καταληκτική ημερομηνία για το κοινωνικό μέρισμα και την Παρασκευή η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και την υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών προηγούμενου μήνα.
●●●
Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλω να ευχηθώ σε όλους η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει και να μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι "την ανθρωπιά μέσα μας" ώστε να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας.
Καλή συνέχεια ...

https://www.taxheaven.gr 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου