Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Έκαψε το χαρτί του ο Τσακαλώτος


Του Γιώργου Κράλογλου 
Δεν άφησε το Μαξίμου να παίξει «κατενάτσιο» τους πιστωτές. Τους έφερε και συμφωνία με 90 προαπαιτούμενα. Πόσο χρήσιμος είναι τώρα ο Ευκλείδης;
Καθόλου και για τίποτε όσο επιμένει πως «…Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές διατηρούν την αβεβαιότητα και στερούν από τη χώρα αξιοπιστία και συμμάχους. Το «κατενάτσιο» με τους πιστωτές το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες».
Τον Αύγουστο τα είπε αυτά ο Τσακαλώτος. Και κάποιοι Σκουρλέτηδες μαζί με το Μαξίμου απάντησαν (με τον δικό τους αριστερό τρόπο βεβαίως) ότι είναι του κεφαλιού του Ευκλείδη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλα στο μυαλό του.
Και το τι έχει στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε (δυο ημέρες πριν τη συμφωνία Τσακαλώτου) στη συνέντευξη της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου στην εφημερίδα Tageszeitung και στη δήλωσή της «…πρέπει να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που καταργήθηκαν από τους προκατόχους μας. Η δεσμευτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους θα ισχύσουν από τον Αύγουστο του 2018».
Προφανώς ο Τσακαλώτος λέει κουραφέξαλα και η συντρόφισσα Αχτσιόγλου «εγκαινίασε» την πρώτη φουρνιά ψέματα ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη της λήξης του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Τα γνωστά αριστερά δηλαδή.

Υποσχέσεις στους ιθαγενείς για τη μετά μνημόνιο εποχή, του 2018, και κουβέντα ότι (με τους Γερμανούς θεματοφύλακες) τα πλεονάσματα δεν θα είναι κάτω από το 2% αλλά 3,5% και θα κρατήσουν μέχρι και το 2022. Αλλιώς να ξεχάσουμε τα φτηνά δανεικά και ας ψάξουμε στις ελεύθερες αγορές για παραδάκι…
Σύγχυση και για τις συλλογικές συμβάσεις μήπως και φανεί ότι και το θέμα αυτό (που το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρόκειται να ξανανοίξει αν θέλουμε δανεικά για τα 5 δισ. χρωστούμενα του πρώτου 6μήνου του 2018 (πριν βγούμε –αν βγούμε– από τα μνημόνια).
Βουβαμάρα και για την ουρά… στα 90 προαπαιτούμενα πως αν δεν εφαρμοστούν, μέχρι το τέλος του 2017, δεν θα ακουστούν ούτε οι ευχούλες… που περιμένουμε για το χρέος (Γι’ αυτό τρέχουν και δεν φτάνουν με τσάντες νομοσχέδια…).
Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε και… για το ΔΝΤ που περιμένει (λόγοι αρχής) τη λήξη του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, ώστε να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα με τον ESM να αναλαμβάνει τον ρόλο του. Εκτός και αν αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ευρώπη και το ΔΝΤ είναι χρήσιμο για όλους. Κυρίως στους δανειστές…
Το «κατενάτσιο» επιστρέφει λοιπόν, ως σύστημα, του Μαξίμου προς τους πιστωτές, καθώς τα 90 από τα 111 προαπαιτούμενα δεν είναι αστεία υπόθεση.
Έχει και άλλους λόγους να παίξει «κατενάτσιο» το Μαξίμου. Οι υποχρεώσεις της χώρας (μέχρι τον Αύγουστο που λήγει το τρίτο μνημόνιο) δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και συνεπώς βολεύονται τα παιχνίδια τους…
Άρα, με τούτα και με τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ (έτσι νομίζουν στο Μαξίμου) είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι του αρέσει Ακόμη και ταξίματα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων… Και προεκλογικούς διορισμούς. Και ας μετατραπούν σε απολύσεις μετά τις εκλογές…
Έλα όμως που οι αριστερές μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν γιατί ανάμεσα στα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί (εκτός από την κατάργηση της μούντζας από τους οδηγούς…), να περιορίσει τον αριθμό των κρατικών υπαλλήλων (το μνημόνιο τους εκτιμά σε 640.000 εκ των οποίων οι περίπου 70.000 είναι συμβασιούχοι).
Έχει δεσμευτεί ακόμη να σταματήσει τις προσλήψεις «από το παράθυρο», να προχωρήσει την αξιολόγηση όλων όσοι εργάζονται στο Δημόσιο. Και να ενεργοποιήσει την κινητικότητα μέσα στο Δημόσιο ώστε το υπερβάλλον προσωπικό ορισμένων υπηρεσιών να αξιοποιηθεί σε άλλες υποστελεχωμένες δομές.
Οι δε θεσμοί διαμήνυσαν πως απαιτούν από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τουλάχιστον 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.
Αυτά που τα έχουμε ήδη λουστεί (με την θέλησή μας) στην τρίτη αξιολόγηση και θα τα ξαναλουστούμε με τα 20-23 προαπαιτούμενα της τέταρτης είναι δίκοπο και κοφτερό μαχαίρι. Και ή θα τα εφαρμόσουμε, μέχρι κεραίας, ή θα εμπαίζουμε τους πιστωτές (κατενάτσιο…) αλλάζοντας την κυβέρνηση με νέους «επαναστάτες» από τους 153 του «ναι σε όλα». Μπορεί να του πέρασε, (μέχρι τώρα) του Τσακαλώτου αλλά το έκαψε το χαρτί του…
Πηγή : capital.gr

orgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου