Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Κώστας Μελάς στον Prisma 91,6: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι μέρος του προγράμματος και σε καμία περίπτωση έξοδος από το Μνημόνιο.


Με αφορμή την κυβερνητική αισιοδοξία για την οικονομία και το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Μελάς μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο με τον Παναγιώτη Κουνιάκη, λέγοντας ότι αν αφήσουμε στην άκρη αυτά που λέγονται από τους πολιτικούς για πολύ συγκεκριμένους λόγους τα πράγματα είναι απλά, ωστόσο είμαστε ένας Μεσογειακός λαός που είτε τα υπερτιμά  είτε τα υποτιμάει.
«Το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα έχει βασικό στόχο τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις μόνη της.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνει στις αγορές, να δοκιμάζεται έτσι ώστε να μπορέσει να το καταφέρει να χρηματοδοτήσει τους στόχους της.
Εδώ έχει την βοήθεια όλων των δανειστών καθώς το πρόγραμμα είναι δικό τους και όχι της Ελληνικής Κυβέρνησης επομένως πρέπει να βοηθηθεί με διάφορες δηλώσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να τα καταφέρει.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια, την εποπτεία, τον έλεγχο και θα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, καθώς αυτά δεν μπορεί να συμβούν.
Απλά υπάρχει μια περίπτωση αν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές μόνοι μας να αποκτήσουμε έναν βαθμό ελευθερίας, ώστε να μην έχουμε αυτό τον τρομακτικό τριμηνιαίο έλεγχο επί παντός επιστητού και με κάθε λεπτομέρεια.
Το πρόγραμμα συνεχίζει καθώς μέχρι το 2022 έχουμε συγκεκριμένους στόχους όπως 3,5% πλεονάσματα, από το 2019 έχουμε συγκεκριμένη μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης, από το 2020 έχουμε μια μείωση φορολογικών συντελεστών και αυτά είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.
Ωστόσο όλοι αυτοί οι στόχοι μέχρι το 2022 είναι πολύ σκληροί, καθώς για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή την έξοδο στις αγορές πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως τα δημοσιονομικά σε τάξη, αλλά και να δημιουργήσουμε και ένα αποθεματικό που δεν λέει κανείς, η οποία θα είναι μια εγγύηση ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της σε περίπτωση που οι αγορές δεν την χρηματοδοτούν, κάτι που έκανε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Αυτό δεν είναι τραγικό, αλλά είναι πολύ δύσκολο και αν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης ευφορία κατά την γνώμη μου είναι λανθασμένη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου