Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Για δεινούς κολυμβητές


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Θα βγούμε στη στεριά σε δύο χρόνια -προφανώς ύστερα από πολύ κολύμπι- είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του 2015. Το τι θα βρούμε στη στεριά βέβαια, είναι ένα ερώτημα που εύλογα γεννάται. Όλη η στρατηγική της κυβέρνησης έχει στηριχτεί στο επιχείρημα ότι «η χώρα θα βγει από τα μνημόνια για πρώτη φορά μετά το 2010, καθώς τέταρτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει». Αλήθεια, έχει προλάβει ο μέσος πολίτης να αναλογιστεί τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο και την οικονομική του κατάσταση; Θα σταματήσουν τα μέτρα μετά το καλοκαίρι του 2018; Θα μπορεί η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2018 και μετά να ασκήσει ελεύθερα την οικονομική πολιτική που κατά τη γνώμη της ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών; Θα σταματήσει ο αυστηρός έλεγχος από τους δανειστές; 
Η μόνη δεδομένη αλλαγή είναι ότι θα σταματήσουν οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Hilton με τους επικεφαλής των θεσμών ανά τρίμηνο ή τετράμηνο. Για όλα τα υπόλοιπα, ουδείς θα πρέπει να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ναι, δεν θα χρειάζεται οι θεσμοί να συντάξουν ένα «κείμενο συμμόρφωσης», το οποίο θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup για να εκταμιεύσει κεφάλαια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων θα γίνεται με τα κεφάλαια που θα αντλούμε από τις αγορές έστω και με υπερδιπλάσιο κόστος (σ.σ.: διότι προφανώς οι αγορές δεν θα μας δανείζουν με επιτόκια του 1%-1,5% ούτε θα μας αφήνουν περιόδους χάριτος). Από εκεί και πέρα όμως: 

  1. Οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνουν στο… ύψος τους: 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και μετά 2% του ΑΕΠ για… δεκαετίες. 
  2. Αποκλίσεις από τους στόχους θα επιφέρουν νέα μέτρα. 
  3. Τα πακέτα με τις μειώσεις των συντάξεων και το ψαλίδισμα του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν κανονικά, ενώ τα καλά πακέτα θα ενεργοποιηθούν μόνο αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές επιδόσεις. 
  4. Η επιτροπεία θα συνεχιστεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. 
Καλό κολύμπι σε όλους μας λοιπόν. Απλώς να ξέρουμε ότι η στεριά θα είναι γεμάτη από βράχια… 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου