Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Πώς το αμερικανικό δολάριο επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές κρίσεις


PETER GOODMAN / THE NEW YORK TIMES
Είναι το αδιαμφισβήτητο καταφύγιο στην παγκόσμια οικονομία. Οταν προκύπτουν προβλήματα σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, οι επενδυτές καταφεύγουν στο δολάριο ΗΠΑ. Ομως, το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας οδήγησε τους επενδυτές μακριά από αυτό. Ανάλογες τάσεις επικράτησαν τον Ιούνιο, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ από τα άλλα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου. Το δολάριο υποχώρησε, επίσης, τον Ιούλιο. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην αποπομπή 755 Αμερικανών διπλωματών από τη χώρα, ως αντίμετρο στην απόφαση του αμερικανικού Κοινοβουλίου να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Από τις αρχές του έτους, το δολάριο έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 9% έναντι καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ και του γιεν.
Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ομως, οι διαπραγματευτές στις αγορές νομισμάτων εντοπίζουν κάποια ανησυχητικά σημάδια. Φοβούνται μήπως το αμερικανικό νόμισμα χάσει κάτι από το κύρος του. Οι αγορές προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους σε έναν κόσμο όπου ο ηγέτης μιας πανίσχυρης δύναμης συμπεριφέρεται ανορθόδοξα.
Η προεδρία Ντόναλντ Τραμπ δεν συνάδει με όσα ίσχυαν έως τώρα στις διεθνείς σχέσεις και έτσι έχει ριζώσει για τα καλά ο παράγων αβεβαιότητα. Αυτό έχει υποβάλει το δολάριο σε μεγάλες δοκιμασίες, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας που επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του Λευκού Οίκου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα, και απομακρύνεται από την αμερικανική οικονομία.

Στο δολάριο αντανακλώνται οι διεθνείς αντιδράσεις ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές αντικατοπτρίζει τις εντυπώσεις των αγορών σε ό,τι αφορά την προοπτική υλοποίησης των υποσχέσεων του κ. Τραμπ για την οικονομία.
Οι αρχικές προσδοκίες για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί χαλάρωση των τραπεζικών κανόνων και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αντικαθίστανται σταδιακά από σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις για τις επαφές συνεργατών και συγγενών του κ. Τραμπ με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δημιουργούν πολλά ερωτήματα, ενώ πολλά από τα θέματα της ατζέντας του έχουν «παγώσει». «Είναι απίθανο να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για επενδύσεις, φορολογική μεταρρύθμιση και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα», δήλωσε ο Ιαν Γκόλντιν, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ισοτιμίες είναι σχετικές και ευμετάβλητες. Η αξία του δολαρίου, σήμερα, αντανακλά την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ και άλλων χωρών.


kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου