Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μήνυμα για επανεκκίνηση

Το Ποντίκι


του Σταύρου Χριστακόπουλου
Στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα οι επισκέψεις Μακρόν - Τζεντιλόνι - Λαγκάρντ και η ΔΕΘ
Στην οικονομία θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο με τον αρνητικό τρόπο που θα επιβληθεί από τις τυχόν απαιτήσεις των δανειστών για νέα, αλλά και από τη σκοπιά της ανάκαμψης της οικονομίας και των επενδύσεων.
Οι τέσσερις σταθμοί που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να μεταδώσει το μήνυμα περί σταθεροποίησης, αύξησης των επενδύσεων και εκκίνησης στη διαδικασία εξόδου από τα μνημόνια θα είναι:
♦ Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
♦ Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάο-λο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας.
Η επίσκεψη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 29 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρόκληση που της απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
♦ Η εμφάνιση και ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, η οποία φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το έδαφος για περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα.

Οι συναντήσεις και οι ομιλίες σε αυτά τα τρία σημαντικά φόρα, εκτός από τη φιλοτέχνηση της προοπτικής της χώρας την επόμενη διετία και πέραν αυτής, αποτελούν την ευκαιρία για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν απαντήσεις στις συνεχείς κατηγορίες εκ μέρους της κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής αντιπολίτευσης περί εχθρότητας προς τις επενδύσεις.
Προφανώς διαφορετικής υφής θα είναι η επίσκεψη της Λαγκάρντ, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί με νέες συστάσεις για επίσπευση διαδικασιών στα θέματα των «κόκκινων» δανείων, των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων κεφαλαίων του μνημονίου, ωστόσο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις θετικές για τη χώρα μας απόψεις του Ταμείου και της ίδιας της Λαγκάρντ για «βαθύτερη» αναδιάρθρωση του χρέους.
Μπίζνες... ως συνήθως
Ιδιαίτερα οι δύο επισκέψεις των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας γίνεται προσπάθεια - η οποία δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιτύχει, για διαδικαστικούς κυρίως λόγους - να συμπέσουν με την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών που, για την Ελλάδα, κατατάσσονται στις μεγάλου βεληνεκούς:
Η επίσκεψη Μακρόν αναμένε- ται να συνδυαστεί με δύο πτυχές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος:
Η μία απ’ αυτές σχετίζεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, καθώς αναμένεται να τεθούν ζητήματα ανανέωσης, αναβάθμισης ή νέας αγοράς γύρω από τους πυραύλους τύπου Εχocet και scalp, τους οποίους ήδη διαθέτει η Ελλάδα.
Κατά δεύτερο - αλλά όχι μικρότερης σημασίας - λόγο, η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας καταβάλλεται προσπάθεια να συνδυαστεί με την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 67% του ΟΛΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Τerminal Link, της οποίας μεγαλομέτοχος (51%) είναι η επίσης γαλλική εταιρεία διαχείρισης λιμένων ΟΜ Α.
 Η επίσκεψη Τζεντιλόνι γίνεται προσπάθεια να συνδυαστεί με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ferrovie dello stato Italiano για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επιπλέον το διάστημα μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου θα είναι μια εβδομάδα κατά την οποία ο Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ακούσει καλά λόγια για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων (μνημόνιο) και να αναπτύξει σε εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο τις ελληνικές θέσεις για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε περίπτωση δε τυπικής     ολοκλήρωσης των δύο ιδιωτικοποιήσεων που προαναφέρθηκαν,   θα   έχει την ευκαιρία να διακηρύξει ότι η Ελλάδα -και η κυβέρνησή του- είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αρχίσει τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την προετοιμασία των δύο επισκέψεων στη χώρα μας.
Η δύσκολη ισορροπία
Λίγο πιο σύνθετη αναμένεται να είναι πάντως η ατζέντα του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί, απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την προοπτική τερματισμού του επιχειρηματικού χειμώνα και να δώσει το σήμα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου στην πορεία της οικονομίας.
Ταυτοχρόνως όμως, φιλοδοξεί να βρει τα όποια κενά μπορεί να υπάρξουν στην πολιτική ταχείας και αξιόπιστης εφαρμογής του μνημονίου, ώστε να εμφανίσει έναν αριθμό στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων.
Επιδίωξή του θα είναι να επιτύχει μια - δύσκολη, σε κάθε περίπτωση -ισορροπία μεταξύ:
♦των επόμενων μνημονιακών παρεμβάσεων σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά,
♦της παροχής κάποιων μπόνους, με τη μορφή κινήτρων, στον επιχειρηματικό κόσμο,
♦και της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο με «κοινωνικό πρόσημο» και διάθεση ανακατανομής πλούτου και ευκαιριών στο σύνολο της κοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού δεν έχει μοναδικό στόχο το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας, αλλά κυρίως εστιάζει στην προώθηση ενός πολιτικού προφίλ περισσότερο συμβατού με τη διαχείριση της μεταμνημονιακής εποχής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση ο καυγάς για το Δημόσιο, για τον ρόλο του στην οικονομία, αλλά και για τις δυνατότητες κοινωνικών παροχών, στα όρια βεβαίως που επιτρέπει η συνεπής εφαρμογή του μνημονίου.
Πέραν αυτών, στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας αναμένεται να παίξει δυνατά το χαρτί του αμαρτωλού οργανισμού αστικών συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ), καθώς ήδη προαναγγέλλεται ότι κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης, έως την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ονόματα άμεσα σχετιζόμενα με την αντιπολίτευση, τα οποία θα εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις χειρισμούς του εν λόγω οργανισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου