Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η ληστεία της Ελλάδας

analyst


Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα συμμετέχει η Κομισιόν θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση για το θέμα της Ελλάδας – έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα τόσο της Γερμανίας, όσο και του ΔΝΤ που θέλουν να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
.
«Το ΔΝΤ από το πρώτο μνημόνιο έχει εισπράξει περί τα 4 δις € σε τόκους (με επιτόκιο 3,6%) και αμοιβές από την Ελλάδα, από την οποία προέρχεται το 118% των συνολικών λειτουργικών του κερδών! (πηγή).
Επομένως, δεν είναι μόνο εξαιρετικά κερδισμένο από τη συμμετοχή του, αλλά έχει επί πλέον κάθε λόγο να διατηρηθεί η κρίση στη χώρα μας – έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη δική του χρηματοοικονομική επιβίωση, συνεχίζοντας να «αρμέγει την ελληνική αγελάδα». Με απλά λόγια, εάν η Ελλάδα εξέλθει από την κρίση, χωρίς να βρει άλλον πελάτη το ΔΝΤ, θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα του – οπότε είναι λογικό να επιμένει σε περαιτέρω μέτρα στραγγαλισμού της οικονομίας μας.
Το ίδιο συμβαίνει με τη Γερμανία, η οποία δεν έχει επίσης κανένα λόγο να καταπολεμηθεί η ελληνική κρίση – αφού μέσω αυτής έχει ετήσια πλεονάσματα της τάξης των 300 δις €, διατηρείται ανταγωνιστικά χαμηλή η ισοτιμία του ευρώ, εξοικονομεί τεράστια ποσά από τους τόκους των δανείων της, λεηλατεί την Ελλάδα σταδιακά, επιβάλλεται κυριαρχικά στην ΕΕ κοκ.» (πηγή).
του Βασίλη Βιλιάρδου
Ανάλυση
62
Η Ελλάδα συνεχίζει να οφείλει περί τα 326,4 δις € από 299 δις € στα τέλη του 2009, παρά το PSI – ενώ έκτοτε έχει καταρρεύσει το ΑΕΠ της, υπερχρεώθηκε ο ιδιωτικός της τομέας, εκτοξεύθηκε η ανεργία στα ύψη, έκλεισαν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκμηδενίσθηκε ο παραγωγικός της ιστός, αυξήθηκαν υπερβολικά οι φόροι, κατακρεουργήθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων, χάθηκε πάνω από 1 τρις € κοκ.

Ενώ όμως ακόμη και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, καθώς επίσης δεκάδες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι, χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα, δυστυχώς αρκετοί «Έλληνες» ισχυρίζονται το αντίθετο – αναφέροντας επί πλέον λόγω άγνοιας ότι, η Κύπρος δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο της Ιαπωνίας (πηγή), παρά το ότι τα ομόλογα της εκδόθηκαν με απόδοση 4,25%.
Προφανώς δεν μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί το χρέος – όπως είναι η αδυναμία ανάπτυξης, η απώλεια της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού μας τομέα, η μη διεξαγωγή επενδύσεων, η πτώση των τιμών των παγίων κοκ. Εν τούτοις, το γεγονός ότι συντάσσονται με τους δανειστές κατηγορώντας την ίδια τους τη χώρα, δεν δικαιολογείται από την άγνοια τους – ενώ επιτρέπει σε όλους αυτούς που ληστεύουν σήμερα την Ελλάδα να δρουν ανενόχλητοι, «πίνοντας στην υγεία των κορόιδων» που τους στηρίζουν.
Αυτών που ως άξιοι ιθαγενείς επιμένουν πως είμαστε αχάριστοι σαν λαός, επειδή δεν παίρνουμε τα καθρεφτάκια που μας χαρίζουν – έναντι της κρατικοποίησης των επιχειρήσεων μας από τις χώρες που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες την ανοησία των κυβερνήσεων μας, καθώς επίσης Ελλήνων όπως ο παραπάνω. Για παράδειγμα η κρατική FRAPORT η οποία, με δάνεια από την τράπεζα που εμείς διασώσαμε επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος μας, εξαγόρασε σε εξευτελιστική τιμή μόνο τα κερδοφόρα αεροδρόμια μας – τα οποία θα ανακαινίσει αυξάνοντας την τιμή για τους επιβάτες, όπως άλλωστε θα συμβεί με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ κοκ.
261
Η ψυχρή πραγματικότητα δε, σύμφωνα με την οποία η ομορφότερη από φυσικής πλευράς χώρα του κόσμου, η Ελλάδα δηλαδή, είναι η τρίτη φθηνότερη παγκοσμίως όσον αφορά την αγορά ενός σπιτιού για τις διακοπές (φωτογραφία), είναι αρκετή για να τεκμηριώσει πού έχουμε καταντήσει – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, η κατηφόρα θα σταματήσει, αφού βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της.
Περαιτέρω, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη (πηγή), η Ελλάδα δανείζεται σήμερα από τους «θεσμούς» έναντι θηριωδών μνημονίων με επιτόκιο λίγο χαμηλότερο από το 2% – οπότε για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της θα χρειαζόταν να παραμείνει ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της πάνω από το 2%, με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Εν προκειμένω βέβαια δεν αναφέρεται εάν κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να επιβιώσει μία κοινωνία, η οποία έχει πληγεί παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά σε περίοδο ειρήνης – σύμφωνα με συγκρίσεις του ΔΝΤ (πηγή).
Εάν τώρα η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές, όπως ισχυρίζεται ανόητα η κυβέρνηση πως θα συμβεί μετά το 2018, καθώς επίσης ο κ. Σόιμπλε, χωρίς να έχει προηγουμένως διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους της, το επιτόκιο που θα πλήρωνε θα ήταν ασφαλώς υψηλότερο – κρίνοντας από το γεγονός ότι, η Ιταλία δανείζεται με ένα πραγματικό κόστος της τάξης του 2,7% και η Πορτογαλία με 3,3% (πηγή). Υποθέτοντας πως τα επιτόκια που θα πλήρωνε θα ήταν στο μέσον όρο των δύο παραπάνω κρατών, άρα στο 3%, τότε σχεδόν θα διπλασιαζόταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της – οπότε θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, για να καλυφθεί η διαφορά.
Το πιθανότερο είναι όμως να αναγκασθεί να πληρώσει περισσότερα, ακόμη και αν στηριχθεί από την ΕΚΤ όπως οι άλλες χώρες – κρίνοντας από το επιτόκιο των ομολόγων της, το οποίο στις 11.04.17 ήταν στο 7,26% (πηγή). Ως εκ τούτου το έλλειμμα της θα μπορούσε εύκολα να τριπλασιαστεί – οπότε, χωρίς μία ανάλογη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της, το δημόσιο χρέος της θα συνέχιζε την ανοδική του πορεία τόσο σε απόλυτες τιμές, όσο και σε σχέση με το ΑΕΠ της.
Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος, για τον οποίο το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των δημόσιων πιστωτών της χώρας – φυσικά όχι από καλοσύνη, αλλά επειδή θέλει να συνεχίσει να αρμέγει την ελληνική αγελάδα. Τουλάχιστον έως ότου βρει κάποιον καινούργιο πελάτη-θύμα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αφού καμία πλέον χώρα από εκείνες που λήστεψε στο παρελθόν δεν θέλει να το βλέπει.
Ο παραλογισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων   
Η πρωσική γερμανική κυβέρνηση τώρα, η οποία έχει εντελώς διαφορετικά συμφέροντα από το ΔΝΤ όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο του κειμένου, ισχυρίζεται πως οι Έλληνες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν – έχοντας στο παρελθόν πει ότι, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι τότε μόνο δυνατή, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα (πηγή).
Η νέα μελέτη όμως που αναφέραμε, στην οποία συμμετέχει επίσης ένας γερμανός οικονομολόγος, τεκμηριώνει επιστημονικά πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μία σημαντική μείωση του χρέους της – γεγονός που σημαίνει ότι, εκείνοι οι «Έλληνες» που ισχυρίζονται αυθαίρετα το αντίθετο, χωρίς να έχουν τουλάχιστον κάποιο συμφέρον όπως γερμανός υπουργός οικονομικών, είναι κάτι περισσότερο από ανόητοι.
Οι οικονομολόγοι τονίζουν επί πλέον ότι, τα συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα που «οραματίζεται» το Euro Group του κ. Σόιμπλε δεν έχουν απλά κανένα ιστορικό προηγούμενο – οπότε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι που δεν έχει πετύχει κανένα άλλο κράτος στο παρελθόν, πόσο μάλλον όταν η νομιμοποίηση της είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ η οικονομία της χώρας είναι υπό κατάρρευση.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται επίσης από μία άλλη μελέτη (πηγή), σύμφωνα με την οποία τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού που προϋποθέτει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σπάνια και επομένως απίθανα. Η μελέτη αυτή στηρίχθηκε σε μία έρευνα του ΔΝΤ (πηγή), η οποία αφορούσε 48 χώρες μεταξύ των ετών 1955 και 2015 – όχι στα κενά και αυθαίρετα συμπεράσματα δηλαδή εκείνων των συμπλεγματικών πολιτικών που υποστηρίζουν το αντίθετο.
Τέλος, πάντοτε κατά τη μελέτη, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, οι πιθανότητες διατήρησης του για άλλα 15 χρόνια είναι στην πραγματικότητα μηδενικές – ενώ οι οικονομολόγοι εξέτασαν το θέμα από πολλές οπτικές γωνίες που δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα.
Προφανώς λοιπόν εάν ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν το γνώριζε, διαβάζοντας τόσες μελέτες δεν μπορεί παρά να είχε πεισθεί. Εν τούτοις επιμένει στο αντίθετο, επειδή η πρόθεση του είναι η ληστεία της Ελλάδας: η εξυπηρέτηση δηλαδή των χρεών της με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης με τις κατασχέσεις/ πλειστηριασμούς/δημεύσεις της ιδιωτικής, όπου όμως η Ελλάδα θα παραμένει χρεωμένη στο διηνεκές (έτσι ώστε οι Πολίτες της να είναι χαμηλά αμειβόμενοι σκλάβοι χρέους του τέταρτου Ράιχ που θέλει να δρομολογήσει στην Ευρώπη).
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας έχουμε την άποψη ότι, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα συμμετέχει η Κομισιόν (πηγή), θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα – έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα τόσο της Γερμανίας, όσο και του ΔΝΤ που θέλουν να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Αυτών δηλαδή που έχουν την εντύπωση πως οι μεγάλες δυνάμεις και οι διεθνείς οργανισμοί είναι δίκαιοι και αντικειμενικοί, καθώς επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν με γνώμονα τους την ηθική – ενώ οι ίδιοι αμάρτησαν έχοντας υπερχρεωθεί, οπότε πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη τους!
Στο πάρτι βέβαια συμμετέχουν και τα ελληνικά κόμματα, «ένθεν κακείθεν» – αφού το ένα μετά το άλλο νέμονται τα οφέλη της εξουσίας, αδιαφορώντας εντελώς για τους ιθαγενείς που, ευρισκόμενοι σε κατάσταση σοκ, σιωπούν εκκωφαντικά όπως τα πρόβατα πριν από τη σφαγή τους.
Για να είμαστε πάντως αντικειμενικοί, η σιωπή των αμνών δικαιολογείται απόλυτα από το «δόγμα του σοκ». Εν τούτοις, αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι η δικαιολογία, αλλά το αποτέλεσμα – τονίζοντας πως οι Έλληνες δεν έχουν δει ακόμη τίποτα, από αυτά που τους περιμένουν. Το γεγονός δε ότι, ισχυρίζονται συνεχώς πως δεν αναφέρει κανείς λύσεις, επειδή δεν έχουν το θάρρος να στηρίξουν αυτές που τους προτείνονται (ανάλυση) παριστάνοντας τους «κωφούς», έχει αποθρασύνει σε μεγάλο βαθμό τους «θεσμούς» – κάτι που δυστυχώς θα πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά από τις άλλες χώρες-θύματα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου