Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Καναδάς, η δεύτερη μεγάλη φούσκα ακινήτων

analyst


του Άρη Οικονόμου
Πρωταθλήτρια του ιδιωτικού χρέους ως προς το εισόδημα των κατοίκων της, με 195% περίπου, είναι η Αυστραλία – μία χώρα που αυξάνεται συνεχώς το εξωτερικό χρέος της, ενώ διαθέτει μία μεγάλη φούσκα ακινήτων.
Στην αμέσως πιο επικίνδυνη επόμενη θέση φαίνεται να είναι ο Καναδάς, στον οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές – σημειώνοντας πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά το 2010 που αποφάσισε η κεντρική του τράπεζα ήταν μεν θετική για την ισοτιμία του νομίσματος, αλλά ίσως οδηγήσει πιο γρήγορα στο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, οπότε σε προβλήματα του τραπεζικού του συστήματος.
327
Το γεγονός αυτό έχει τονισθεί στο παρελθόν από τη Deutsche Bank (πηγή) – μεταξύ άλλων με το γράφημα, στο οποίο φαίνεται το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους ως προς το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών (κόκκινη καμπύλη, 150%), σε σύγκριση με το αντίστοιχο των Η.Π.Α. (γαλάζια καμπύλη, 100%). Ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι το ότι, το ποσοστό αυτό ήταν το ίδιο και στις δύο χώρες το 2008 (στο 125%), όπου έσπασε η φούσκα των ακινήτων στις Η.Π.Α. – ενώ έκτοτε οι τιμές στην αμερικανική αγορά μειώθηκαν, όταν στον Καναδά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

Το δεύτερο γράφημα είναι επίσης ανησυχητικό, με την έννοια πως οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ακινήτων στον Καναδά (κόκκινη καμπύλη), είναι σχεδόν διπλάσιοι (7%) από αυτούς στις Η.Π.Α. (γαλάζια καμπύλη, περί το 4%. Αυτό σημαίνει πως το σπάσιμο της φούσκας ακινήτων θα αυξήσει σημαντικά την ανεργία – οπότε θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα των τραπεζών.
328
Βέβαια η άνοδος των τιμών των ακινήτων τόσο στον Καναδά, όσο και στην Αυστραλία θεωρείται πως οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των πλούσιων Κινέζων – οι οποίοι πιστεύουν πως οι δύο αυτές χώρες είναι ασφαλείς, μεταξύ άλλων λόγω του ότι εξάγουν πρώτες ύλες και ενέργεια.
Αν τούτοις, η αλματώδης εξέλιξη των πραγματικών τιμών ακινήτων στο Καναδά στο τρίτο γράφημα (γαλάζια καμπύλη), η οποία συνεχίσθηκε μετά το 2007 που έπεσαν οι τιμές στις Η.Π.Α. (καφέ καμπύλη) δεν δικαιολογείται μακροοικονομικά – οπότε θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα η πτώση τους. Ακριβώς για αυτό το λόγο υποτιμήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα έξι τραπεζών του (ανάλυση), όπως συνέβη και στην Αυστραλία.
329
Βέβαια οι Καναδοί υποθέτουν πως δεν θα συμβεί τίποτα, με την έννοια πως οι τιμές των ακινήτων μπορεί μεν να πάψουν να αυξάνονται, αλλά δεν θα καταρρεύσουν – οπότε το τραπεζικό τους σύστημα δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα. Υπενθυμίζουμε όμως πως δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα ο Καναδάς,  επιλύοντας τα με νομισματικές μεθόδους – οπότε ας μην είμαστε τόσο σίγουροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου