Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πλούσιο το λέγειν, ανύπαρκτο το πράττειν


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού

Σε φημισμένο γκαλά στο δημαρχιακό μέγαρο του Αμβούργου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κάλεσε τους πλουσίους να «πληρώσουν τα φορολογικά βάρη, που τους αναλογούν» και ζήτησε στήριξη της μεσαίας τάξης. Παραδέχτηκε πως είναι «ειρωνεία» να ακούγονται τέτοιες συστάσεις «σε έναν χώρο γεμάτο σμόκιν». Να αντιλαμβάνεται άραγε πέραν της ειρωνείας και την αντίφαση του να σηκώνει τη σημαία κατά της φοροαποφυγής, την ώρα που η χώρα του είναι φορολογικός παράδεισος για πολυεθνικές;
Για αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και πράξεις κατηγορήθηκε και προ εβδομάδων, όταν σε μία καταδίκη της ξενοφοβικής πολιτικής Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Καλωσορίζουμε στον Καναδά όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, τρόμο, πόλεμο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους». Το μήνυμά του άκρως θετικό, αλλά δεν συνοδεύτηκε από αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική. Στην πραγματικότητα ο Καναδάς υποδέχεται ελάχιστους πρόσφυγες, ενώ θέτει αυστηρά κριτήρια στο πόσοι και ποιοι οικονομικοί μετανάστες θα περάσουν τα σύνορα. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Μέσης Ανατολής, χάρη και στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας για πώληση όπλων αξίας 12 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία.

Και οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Ο Τριντό τάσσεται υπέρ της στροφής στην πράσινη ενέργεια, αλλά ενέκρινε στα τέλη του 2016 δύο γιγαντιαία πρότζεκτ πετρελαιαγωγών. Και ενώ προεκλογικά ασκούσε κριτική για τις παρακολουθήσεις πολιτών από μυστικές υπηρεσίες, τελικά προώθησε νομοσχέδιο που τις επιτρέπει, θέτοντας την ασφάλεια πάνω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.  
Νέος, φωτογενής, χαρισματικός ομιλητής, στην εποχή των social media ο Καναδός πρωθυπουργός ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις είτε φωτογραφίζεται με αρκουδάκια πάντα, είτε επιδεικνύει τις ικανότητές του στη γιόγκα, είτε συναντά τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας. Και με μία ρητορική προοδευτική, που στηλιτεύει πάσης φύσεως ρατσισμό, εμπνέει όσους αναζητούν τον αντι-Τραμπ. Χρειάζονται όμως και πράξεις, εάν θέλει να αποδείξει ότι όντως είναι. 



Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου