του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Να είμαστε ειλικρινείς: το τι διημείφθη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Άνγκελα Μέρκελ αφενός και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφετέρου - τουλάχιστον στον πυρήνα των συζητήσεων τους, στην πρόσωπο-με-πρόσωπο φάση τους: οι πανηγυρικότητες και οι τοποθετήσεις ενώπιον συνοδειών δεν είναι μεν άχρηστες, όμως μόνον για να δώσουν "κλίμα" - το γνωρίζουν μόνον οι ίδιοι. Ασφαλώς και θα προχωρήσουν οι διαρροές, απ' όλες τις πλευρές, και τούτο παρά τις δεσμεύσεις για αμοιβαία εμπιστευτικότητα. μάλιστα θα στοιχηματίζαμε ότι από πλευράς Σόιμπλε θα έχουμε την μεγαλύτερη χρήση του όπλου της διαρροής, καθώς ο Κυριάκος έχει την τάση να φυλάγεται (ο δε φίλος Βόλφι έχει απειλήσει με θεούς κι δαίμονες αν υπάρξει οποιαδήποτε κοινολόγηση των λεχθέντων, όθεν και το interdictum ακόμη και φωτογράφησης), ενώ ο συνομιλητής του θεωρεί ότι ο ίδιος είναι υπεράνω κανόνων. η δε Άνγκελα Μέρκελ ανέκαθεν έπαιξε πιο θεσμικό/κλειστό παιχνίδι.
Όπως κι αν έχει το πράγμα, το τι συνέβη αληθινά στο ταξίδι Μητσοτάκη στην Γερμανία θα το μάθουμε διεξοδικά σε κάποιους μήνες, άντε σ' ένα χρόνο. Μέχρι τότε, έχουμε σιγουρεμένο το περιεχόμενο της παρουσίας Κυριάκου τόσο στην συνάντηση με βουλευτές και στελέχη CDU/CSU, μετά την συνάντηση με Μέρκελ, όσο και σ' εκείνην με Γερμανούς επιφανείς επιχειρηματίες του BDI/Bundensverband der Deutschen Industrie (του ΣΕΒ τους). Στην πρώτη, υπήρξε το γνωστό βαρύ κλίμα για Ελλάδα, η αίσθηση ενός "σας βαρεθήκαμε τους Έλληνες" με αρκετό από "δεν βγαίνει πέρα καμιά νέα Γερμανική ενίσχυση/ψηφοφορία στο Bundestag/Μνημόνιο-4". Στην δεύτερη, αρκετά από παράπονα για υστέρηση σε μεταρρυθμίσεις, πιο ευήκοα ώτα για τις προθέσεις Ν.Δ., συν κάποιες προοπτικές και προθέσεις.
Επειδή όμως και ο κύκλος των Γερμανών βουλευτών και εκείνος των Γερμανών επιχειρηματιών λειτουργεί και ως "ηχείο" των λεγομένων σε επίπεδο πολιτικών, θέτουμε στην διάθεση του αναγνώστη εκείνα που μας καταστάλαξαν (όχι για το κλίμα, αλλά) για τον πυρήνα του περιεχομένου της συνάντησης Μέρκελ-Μητσοτάκη και Σόιμπλε-Μητσοτάκη.
Λοιπόν: η Άνγκελα Μέρκελ την άκουσε με "πολιτική συμπάθεια" την άποψη Κυριάκου για αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών για αλλαγή βάρδιας την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Και με κατανόηση. Όμως έθεσε ως Γερμανική άποψη το ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το παρόν Πρόγραμμα, συνεπώς και η θητεία της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Απλά. (Είχε προηγηθεί η επικοινωνία/συμφωνία Μέρκελ-Λαγκαρντ για "ρηχή" παραμονή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Η Α. Μέρκελ το γνώριζε. Η Ελληνική πλευρά όχι).
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα κλήθηκε να παρακολουθήσει παρουσίαση του εναλλακτικού Προγράμματος της Ν.Δ. (κάτι σαν "Ζάππειο-2" , ας πούμε, όπου όμως οφείλει να πιστωθεί στον Κυριάκο ότι κατέθεσε την απόλυτη ανάγκη να προσγειωθεί ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος), άκουσε, είδε αλλά αντέδρασε με το "όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί που γνώρισα, καταλήγουν στο ίδιο την πράξη".
Ας τα κρατήσει ο αναγνώστης αυτά, για όταν στο μέλλον - επαναλαμβάνουμε - θα τα μάθουμε όλα χαρτί και καλαμάρι όπως άλλωστε συνέβη και για αντίστοιχες συναντήσεις κορυφής στο παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου