Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βρετανία, φθηνή η στερλίνα;

analyst


Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα (23.6.16), ακολούθησε όπως αναμενόταν η υποτίμηση της στερλίνας – αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χώρα θα εγκαταλείψει πράγματι την ΕΕ, έως ότου τουλάχιστον καταθέσει επίσημα την αίτηση αποχώρησης της (άρθρο).
Απέναντι στο δολάριο, η στερλίνα έχει χάσει το 17% της αξίας της μέσα στους τελευταίους έξι μήνες (γράφημα) – με αποτέλεσμα να θεωρείται φθηνή, με κριτήριο την αγοραστική της δύναμη (ΡΡΡ), σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να ήταν 20% ακριβότερη. Το χρηματιστήριο, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε την αντίθετη πορεία σε σχέση με το νόμισμα – αν και από τον ανοδικό δείκτη πρέπει να αφαιρεθεί η συναλλαγματική υποτίμηση.


Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης της στερλίνας, σε σχέση με την ισοτιμία της.
.
Όπως φαίνεται από το γράφημα, μία τέτοια διαφορά παρατηρήθηκε πριν από τριάντα περίπου χρόνια – ενώ θεωρείται πολύ ελκυστική τόσο για τον τουρισμό, όσο και για τις εξαγωγές της Βρετανίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης για τη βιομηχανία της (ΡΜΙ) να έχει αυξηθεί στις 56,1 μονάδες από 53,5 τον προηγούμενο μήνα.
Η συγκεκριμένη δυναμική θα έπρεπε προφανώς να οδηγήσει στην αύξηση της ισοτιμίας της στερλίνας, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα – κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εν τούτοις, το ρίσκο να φθηνύνει ακόμη περισσότερο είναι πολύ περιορισμένο – οπότε είναι μάλλον συμφέρουσα η αγορά, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου