Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

iskra


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΜΒΟΥΚΑ*
Τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι την περίοδο Αύγουστος 2014/2015, ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) στη βιομηχανία μειώθηκε -18,3%. Στο σύνολο του οκταμήνου, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014/2015, η ελάττωση τωνπωλήσεων στην ελληνική βιομηχανία ανήλθε σε -9,8%.Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο αυτή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν την συγκλονιστική μείωση των πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, καθρεφτίζοντας έτσι την πτωτική πορεία της εξωστρέφειας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Μετά το 2008 η πτωτική τάση της βιομηχανικής παραγωγής και των πωλήσεων στο σύνολο της βιομηχανίας είναι συγκλονιστική, καταδεικνύοντας την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εξωστρεφή βιομηχανικό τομέα. Όσες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, χαρακτηρίζονται για τα υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητάς τους, διακρίνονται για τις αξιόλογες εξαγωγικές τους επιδόσεις.
Διάρθρωση ΑΕΠ Ελλάδας (δις €)
1970 1990 2000 2015  
1. Αγροτικός Τομέας
2. Βιομηχανικός Τομές
3. Τομέας Υπηρεσιών ΑΕΠ
9,1     9,8    7,5    5,9
15,8   19,5   26,3  19,8
20,3   52,2   90,2  132,6
45,2   81,5  124,0 158,3
Δοθέντος ότι τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών, που με βάση τα στοιχεία του 2015 το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 22 δις ευρώ (€), συνάγεται ότι ο δευτερογενής τομέας της βιομηχανίας αποτελεί την ατμομηχανή της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η βιομηχανία συνιστά τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και άρα η επίτευξη ικανοποιητικών αναπτυξιακών ρυθμών εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο της βιομηχανικής παραγωγής. Χώρες που εφαρμόζουν έξυπνες και αποτελεσματικές αναπτυξιακές πολιτικές, εστιάζουν την παραγωγική διαδικασία σε εκείνα τα προϊόντα, που ζητούνται από τα 7,4 δις καταναλωτές της παγκόσμιας οικονομίας. Δυστυχώς, η χώρα μας ουδέποτε είχε στρατηγική στην άσκηση της αναπτυξιακής της πολιτικής. Η διαιωνιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποτελμάτωση τηςβιομηχανικής παραγωγής.

Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα καταμαρτυρούν την διαχρονική αποδυνάμωση του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα παραγωγής. Την περίοδο 1970-2015, το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της Ελλάδας από 20,1% συρρικνώθηκε σε 3,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σταθερές τιμές το αγροτικό προϊόν από 9,1 δις € το 1970 έπεσε στα 5,9 δις € το 2015. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την κατάπτωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασοπονία). Σε αυτή την δύσμοιρη χώρα, τσαρλατάνοι πολιτικοί κάνουν λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα και δεν βλέπουν την εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων, που καταδεικνύει τον διαχρονικό αφανισμό της αγροτικής παραγωγής.
Παράλληλα, την περίοδο 1970-2015 το ποσοστό συμμετοχής του βιομηχανικού προϊόντος στην παραγωγή του ΑΕΠ από 35% μειώθηκε σε 12,5%. Η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα είναι συγκλονιστική, πιστοποιώντας τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία του πίνακα αποκαλύπτουν ότι το 2015 ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών παρήγαγε το 83,8% του ΑΕΠ της χώρας. Ερώτημα: Υπάρχει έστω και μια χώρα στον κόσμο, που ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών να παράγει σχεδόν το σύνολο του ΑΕΠ; Βλέπετε που μας κατάντησε το κομματικό-πολιτικό σύστημα με τις μίζες, την άνομη παραοικονομία, την ασυδοσία και τη διαφθορά; Αφανίζεται ο αγροτικός και οβιομηχανικός τομέας, καταστρέφοντας έτσι τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας. Κρίμα που έχουμε αυτή την πανέμορφη χώρα, με κομματικό-πολιτικό σύστημα όμως που καταστρέφει αντί να δημιουργεί, που σπέρνει τα ζιζάνια της διαφθοράς αντί να καλλιεργεί το δένδρο της δημιουργίας.
*Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου