Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Καθηγητές του ΑΠΘ κατέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές
Του Νίκου Φωτόπουλου
Το πόρισμα είναι ένα: Οι εξορύξεις στις Σκουριές είναι για τα συμφέροντα και δεν βοηθούν κανέναν! Μιλώντας σε επιστημονική βάση, δύο ειδικοί καθηγητές του ΑΠΘ –ένας χημικός μηχανικός κι ένας γεωλόγος– ξεγύμνωσαν τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο και όσων φλερτάρουν με την «επένδυση», στηριζόμενοι πάντα στα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα χέρια του εισαγγελέα.
«Τα πορίσματα αυτά δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε ήταν συνωμοσία κάποιων εχθρών της επένδυσης, αλλά το αποτέλεσμα του επίμονου αγώνα των κατοίκων που κατήγγειλαν και μόνοι τους έψαχναν αυτά για τα οποία βοούσε ο τόπος», ξεκαθάρισε μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του κινήματος «SOS Χαλκιδική», στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Νικόλαος Μοσχούδης.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ιδίου πανεπιστημίου Σαράντης Δημητριάδης συνέδεσε το ζήτημα των πορισμάτων με την απόφαση Σκουρλέτη, που στηρίχθηκε στην περίφημη μεταλλουργική μέθοδο ακαριαίας τήξης, η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο παρά μόνο πειραματικά, ενώ η εταιρεία δεν έχει κάνει εδώ και τρία χρόνια καμία επιτόπια δοκιμή ημιβιομηχανικού τύπου για να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική. Από τις αναφορές τους κατέστη σαφές ότι η Ελντοράντο:
■ Ρυπαίνει τα υπόγεια και επιφανειακά νερά με δηλητήρια και το περιβάλλον με επικίνδυνα απόβλητα.

■ Αποκρύπτει την επικινδυνότητα των υλικών που χρησιμοποιεί για να ξεγελάει τις αρχές και τους κατοίκους.
Αυτά ακριβώς, όπως εξήγησαν οι δύο επιστήμονες, καταδεικνύουν τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που στηρίχθηκαν σε αυτοψίες και αναλύσεις και κρατούνταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα συρτάρια του υπουργείου.

21 παραβάσεις

Πορίσματα-φωτιά για την εταιρεία, που καταγράφουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2012 ώς το 2014 (12 στον Μαντέμ Λάκκο και 9 στην Ολυμπιάδα).
Παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση τοξικών υλικών, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας των παραγόμενων προϊόντων και αποβλήτων, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων, αλλά και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων χωρίς άδεια!
«Φαίνεται ότι επιδίωξη της εταιρείας ήταν η μείωση του κόστους με υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας», σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Μοσχούδη, κάτι που ασφαλώς δείχνει και τις προθέσεις για τα υπόλοιπα υποέργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Σκουριές.
Η εταιρεία, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλε στοιχεία για την επικινδυνότητα των προϊόντων που επεξεργάζεται, αλλά και των αποβλήτων, προκειμένου να αποφύγει να εφαρμόσει την οδηγία SEVEZO (ειδικό σχέδιο διαχείρισης για επικίνδυνες ουσίες με αυστηρούς όρους) ή ακόμη και σχέδιο ΒΑΜΕ (βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης).
Ταυτοχρόνως, υγρά τοξικά απόβλητα ρίχνονταν ανεξέλεγκτα στους υδάτινους αποδέκτες, όπως τον Κοκκινόλακα, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές να εντοπίσουν υπερβάσεις βαρέων μετάλλων που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.
Μια άλλη ομάδα παραβάσεων αφορά την ελλιπή τήρηση όρων για τα έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Σαράντη Δημητριάδη, η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί το 80% του χρυσοφόρου τέλματος χωρίς την παραμικρή αποκατάσταση, με αποτέλεσμα την ύπαρξη όξινων απορροών στο περιβάλλον.
Εκτενείς αναφορές έγιναν και σε άλλες «εγκληματικές παραλείψεις»:
■ Στον τρόπο κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επεξεργασίας Αποβλήτων, που εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του θαλάσσιου μετώπου προς το Αιγαίο.
■ Στο ρέμα του Κοκκινόλακα καταλήγουν όλα τα τοξικά από τις επεξεργασίες, μεταξύ των οποίων και κυάνιο.
«Στη ζυγαριά των κερδών και των ζημιών θα πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο το άμεσο μέλλον», εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες αναφερόμενοι στην «καραμέλα» των θέσεων εργασίας, «αλλά κυρίως το γεγονός πως οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις θα μείνουν για πάντα στον τόπο, ο οποίος δύσκολα θα γιατρευτεί από τη βαριά μεταλλευτική δραστηριότητα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου