Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Το πρόβλημα των Τραπεζών στην Ευρώπη

Του Κωνσταντίνου Κόλμερ
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια  διά να επιτελέσουν τον σκοπό , δηλ. την χρηματοδότησι  της Ανάπτυξης , άνευ σοβαρών κινδύνων.
Τα Τραπεζικά κεφάλαια της Ευρωζώνης θα έπρεπε ν’ αντιστοιχούν στο 3% των περιουσιακών στοιχείων.
Από τις 12 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες λείπουν 70 δις. ευρώ ,για να εξασφαλίσουν το ελάχιστον όριο  μοχλεύσεως 3% που απαιτεί η «Βασιλείας ΙΙΙ».
Μία Τράπεζα ,με ίδια κεφάλαια  αντιπροσωπεύοντα το  2% του χαρτοφυλακίου της , θα τα ίδει να εξαφανίζονται εάν τα περιουσιακά της στοιχεία υποτιμηθούν περισσότερον του 2%.
Σήμερον , εξ αιτίας της πτώσεως του πετρελαίου πολλές Τράπεζες  βλέπουν με τρόμο την εξάχνωσι της αξίας των πετρελαϊκών επενδύσεων.
Η δοκιμή αντοχής της ΕΚΤ δεν ησχολήθη με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, παρά μόνον με την συνολική αποτίμησι των.
Η ελλιπής κεφαλαίωσι των Ευρωτραπεζών δεν επιτρέπει την αναχρηματοδότησι της ευρωαναπτύξεως  ,εις τρόπον ώστε να εξέλθη η Ευρωζώνη της υφέσεως ,ενώ η ΕΚΤ αδυνατεί ν’ αγοράσει κρατικά ομόλογα των κρατών-μελών της ευρωζώνης θεωρούσα ότι  «κίνδυνος δεν υπάρχει».

Αλλ’ ώς εις οιανδήποτε κρίσιν ,αυτό που προκαλεί την κατάρρευσι είναι ό,τι προηγουμένως  εθεωρείτο ακίνδυνο.
Εκ  Θριάμβου εις Τραγωδίαν.
Στο εσωτερικόν τώρα. Μετά τις θριαμβολογίες της κυβερνήσεως ότι «γύρισε η σελίδα» και τελείωσαν τα μνημόνια , έχομε 2μηνο τουλάχιστον παράτασι των και 17 αξιώσεις της Τρώηκα ,που απειλούν ν’ανατρέψουν την κυβέρνησι.
Δυοίν θάττερον : Θα εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας και θα παραταθή ο βίος της κυβερνήσεως αλλ’ όχι πολλών Ελλήνων είτε θα προκηρυχθούν εκλογές ,όποτε ο βίος της μέσης αστικής τάξεως θα γίνη αβίωτος.
Ειδικώτερον  ,στο Τραπεζικό τομέα:
Αφ’ ής  τον περασμένο Οκτώβριον  ,εδημοσιεύθη το νέο μου βιβλίο «Το Πρόβλημα των Τραπεζών και η Ανάπτυξη» (εκδόσεις Λιβάνη σελ.145)  ,πολλές από τις προβλέψεις μου υπερκεράσθηκαν ,απ’ την έκτοτε ραγδαίαν επιδείνωσι της Ελληνικής οικονομίας.
1.Το σύνολον των μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) προς τις 4 «Συστημικές» Τράπεζες υπολογίζονται (υπό της Γκράντ Θόρτον) εις 87 δις. ευρώ, εξ ων το 54% είναι ιδιωτών  και 46% των επιχειρήσεων.  
Τα ΜΕΔ αντιπροσωπεύουν το 36% των συνολικών χορηγήσεων των Τραπεζών στην οικονομία.  Πενήντα  από τις εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑΑ οφείλουν από 7 έως 43 φορές το κεφάλαιο των.Eν καθυστερήσει  ευρίσκονται το 50% των καταναλωτικών δανείων και το 28% των στεγαστικών.
Η «στρατηγική αθέτησης» δανειακών υποχρεώσεων υπό των «συνεπών» πελατών προοδεύει… με πολύ δυσάρεστα επακόλουθα για το πιστωτικό σύστημα.
Τα ΜΕΔ θα υπερβούν τα 90 δις. ευρώ μέχρι τέλους έτους , λόγω κυρίως της πτώσεως των πωλήσεων , της φορολογικής αφαιμάξεως και της παλινωδίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Τ’ ακάλυπτα από «προβλέψεις» (υποτιμήσεως του  ενεργητικού) Τραπεζικά δάνεια υπολογίζονται εις 60 δις. ευρώ , ήτοι στο 52% του παθητικού των Τραπεζών , οι οποίες χρειάζονται επειγόντως ανακεφαλαίωσι   ,παρά την σχετική παραφιλολογία  περί επαρκείας των ιδίων κεφαλαίων.
Το τέστ πέτυχε το στρές παρέμεινε.
Η πρόσφατη «δοκιμή αντοχής» των 4 Σ.Τραπεζών απεδείχθη εικονική διότι:
 α. Εστηρίχθη  στην έκνομη αναστολή φόρου 27 δις. ευρώ επί… μίαν 30ετίαν,
β. Οι διατάξεις του νόμου περί «της ρύθμισης των κόκκινων δανείων» στερούνται επιχειρηματικής λογικής (επαναφέρουν το πτωχευτικόν άρθρο 99) και στην καλυτέρα των περιπτώσεων  δεν πρόκειται να συνεισφέρουν περισσότερα από 10 δις. ευρώ  στα ταμεία των Τραπεζών.
γ. Η τιμή των μετοχών των  τεσσάρων Σ. Τραπεζών έπεσε στα «ιστορικά χαμηλά» στις 12.11.14 ,παρασύροντας τον γενικό δείκτη κάτω των 900 μονάδων – περίπου 67% πτώσις από τα προ  4ετίας επίπεδα. Το ΧΑΑ έκλεισε κάτω από τις 900 μονάδες. Οι  Σ. Τράπεζες (υπολογίζει η Πράϊσγουωτερ Κούπερς ) θα χρειασθούν  να «κουρέψουν» επιχειρηματικά δάνεια  ,που είναι αδύνατον ν’ αποπληρωθούν, κατά 15 δις. ευρώ και ν’ αναχρηματοδοτήσουν με 10 δις. ευρώ τις υπερχρεωμένες αλλά κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το άνοιγμα μεταξύ προσδοκωμένων  εισροών και αναγκαίων εκροών στις Τράπεζες υπολογίζεται εις 18 δις. ευρώ ,το προσεχές έτος.
ε. Το ΤΧΣ έχει διαθέσει μέχρι τούδε 14 δις. ευρώ για την κάλυψι του ισολογιστικού κενού των υπό εκκαθάρισι Τραπεζών (ΑΤΕ,ΤΤ,Πρώτον,Ταύμπανκ ,FBB, ως και των συνεταιριστικών Αχαϊκή , Λαμίας και Λήμνου-Λέσβου).Το χαρτοφυλάκιο δανείων των Τραπεζών αυτών είναι σημαντικώς  χαμηλότερο των διατεθέντων κεφαλαίων υπό του ΤΧΣ.Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ έχει συρρικνωθή στα 3 δις.ευρώ.
3.Η εγκριθείσα από το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ «πιστωτική γραμμή» τελεί υπό 17 προϋποθέσεις – απαιτήσεις της Τρώηκα και η νέα «γραμμή πιστώσεως» της Ε.Ε. θα ισχύει υπό αυστηράν επιτήρησι της Κομμισιόν.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο μνημόνιο  (το τρίτο μέχρι τούδε) που χρειάζεται και την (αμφίβολη) επιψήφισι της Βουλής. Στην αντιπαράθεσι με την Τρώηκα επανήλθε ο κ.Σαμαράς ,που αποτελεί επιστροφή στην εποχή των Ζαππείω.Αλλά τώρα το παιχνίδι χοντραίνει…
Η μήνις των συνεταίρων μας
Εκτός της Ελλάδος και η Ιρλανδία ηναγκάσθη  μ’ απειλές αμέσου χρεωκοπίας  ,να υπογράψει τον Απρίλιο 2011, αναδιάρθρωσι των δημοσίου χρέους απ’ τον πρώην διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλώντ Τρισσέ  , ως απεκάλυψεν ο Ίρλανδός κεντρικός Τραπεζίτης Πάτρικ Χόνικαν.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάϊτνερ  «εξεπλάγη» τον Φεβρουάριο του 2010 , πρό της εκδικητικότητος των Ευρωπαίων «συνεταίρων» του Ελληνικού λαού που ήθελαν να «τον τσακίσουν».
-Διατί άραγε;
-Δια τα λάθη των ευρωΤραπεζών και την απρονοησία των  Γραικύλων «ηγετών» της κοινο-βολευτικής  δημο-ακρατίας.
Ατέρμων ανακεφαλαίωσι
Το Χρηματιστήριον Αθηνών δεν υποφέρει τόσον από την πολιτική αβεβαιότητα όσον εξ αιτίας των φόβων των επενδυτών περί μεγάλων αναγκών των 4 Σ. Τραπεζών εις κεφάλαια και της αμέσου αναδιαρθρώσεως  δανείων 30 δις ευρώ των επιχειρήσεων .Έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώσι των Τραπεζικών μετοχών.
Σύμφωνα με μελέτη της Γκράντ Θώρτον. Ειδικώτερον:
·                                 Η Τράπεζα Αττικής χρειάζεται ήμισυ δις. ευρώ διά ν’αποφύγη την 5η κρατικοποίησι Τραπέζης , μέσω του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής… Συρρικνώσεως).
·                                 Η ΕΘΝΙΚΗ θα πωλήσει μέρος της θυγατρικής Τουρκικής ΦΙΝΑΝΣΜΠΑΝΚ για ν’ αυξήσει τα ίδια κεφάλαια και
·                                 Η Άλφα Μπάνκ το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ.
Τόκων τόκοις επικυλισθέντων
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής κυβερνήσεως ανήλθον εφέτος στο δυσθεώρητο ύψος των 46,5 δις. ευρώ εξ ών 20,8 δις. ευρώ ο δανεισμός από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ .Το περιοριστικό πρόγραμμα του ΔΝΤ θα διαρκέσει  μέχρις του έτους 2017.
Η Επείγουσα Χρηματοδοτική Βοήθεια της ΕΚΤ (ELA) προς τις 4 Σ. Τράπεζες ηυξήθη τον περασμένο Οκτώβριο  , κατά 3% στα 43,9 δις. ευρώ και πρέπει να επιστραφεί έως τα τέλη Μαρτίου 2015.Εάν η Ελληνική κυβέρνησι δεν συμφωνήσει στο νέο μνημόνιο , η παροχή ρευστότητος ενδέχεται να διακοπεί.
Η Τρώηκα επιμένει ότι υπάρχει σοβαρό δημοσιονομικό κενό (3,6 δις. ευρώ) το επόμενον έτος και ζητεί αύξησι του ΦΠΑ κλπ.
Ο προϋπολογισμός του προσεχούς έτους αν και ψηφίσθη είναι έωλος. Εφέτος, τον Οκτώβριο 3.734.031 φορολογούμενοι είχαν απλήρωτες υποχρεώσεις 71,2 δις. ευρώ.
Το δημόσιον χρέος ανέρχεται στο δυσθεώρητον ύψος των 561 δις. ευρώ ή 314% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γιώργο Βάμβουκα (**).
Ελληνικά …στατιστικά δρώμενα.
Η  «αύξηση» του ΑΕΠ εφέτος (1,6% το 3ο τρίμηνο) στηρίζεται αποκλειστικώς στην άνοδο του Τουριστικού εισοδήματος και στην αναθεώρησι προς τα κάτω του ΑΕΠ παρελθόντων ετών ,υπό της ΕΛΣΤΑΤ.
 Η μείωσι της βιομηχανικής παραγωγής  5,1% τον Σεπτέμβριον , η συρρίκνωσι των οικοδομικών αδειών κατά 19% το πρώτο 8μηνο , η πτώσι των τιμών καταναλωτού 1,7% τον Οκτώβριο , δι’ εικοστό συνεχόμενον μήνα  και η υποχώρησι των εξαγωγών  κατά 8,7% το 9μηνον ,δεν προοιωνίζονται ανάκαμψι  του ΑΕΠ .
Η… «αιφνιδία» αύξησι της πωλήσεως εισαγομένων αυτοκινήτων ΙΧ αποδίδεται στην άρσι του «τεκμηρίου διαβίωσης» και του «πόθεν έσχες» , κατ’απαίτησι των Γερμανών βιομηχάνων .


Η ανάπτυξις όνειρο θερινής νυκτός
Δυστυχώς στον τομέα της οικονομικής Αναπτύξεως , παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες της Ελλάδος , η όλη υπόθεσι καρκινοβατεί  λόγω της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ,της ενδημικής διαφθοράς και της συνεχούς εναλλαγής των αρμοδίων υπουργών.
 Εκατόν εβδομήντα πέντε επενδυτικά έργα , χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ απαιτούν 1,4 δις. ευρώ εφέτος , που συνολικά θα μπορούσαν να φθάσουν τα 26 δις. ευρώ μέχρις  του έτους 2020 ,αυξάνοντα το ΑΕΠ και περιορίζοντα την ανεργία του κατασκευαστικού τομέως , πλήν όμως έχουν εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Η έλλειψι ρευστότητος είναι καταφανής στην εγχώριο αγορά. Ακόμη και συνεπείς πελάτες των Τραπεζών δυσκολεύονται να πάρουν «τσέκ» επιταγών.
Η Ελλάς κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα του «κράτους δικαίου». Χρειάζεται  1.580 ημέρες για την έκδοσι  δικαστικής αποφάσεως  ,έναντι 547 της Πορτογαλίας και 394 της Γερμανίας. Συναγωνίζεται την Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη στην αρνησιδικία. Η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται απεριορίστως.
Πέραν των αριθμοδεικτών υπάρχουν και οι άνθρωποι: Το 2013 , οι εν Ελλάδι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 17.660 , πολύ περισσότερο πάσης άλλης χρονιάς και παρά την μείωσι της παιδικής θνησιμότητος .Ένας στους 7 ΄Ελληνες είναι άνω των 65 ετών (14%).Ο Ελληνικός πληθυσμός γηράσκει απαισίως.
Ευρωφοροφυγάδες.
Το θράσος και η υποκρισία των «συνεταίρων» μας στην ΕΕ δεν έχει προηγούμενον: Ο μεγαλύτερος «φορολογικός παράδεισος» της ηνωμένης Ευρώπης είναι το Λουξεμβούργο  με 345 φοροδιαφεύγουσες , πολυεθνικές επιχειρήσεις που μετέφεραν κεφάλαια 215 δις. δολλαρίων στο κρατίδιον, από του 2002 έως 2010 όταν  πρωθυπουργός του ήταν ο νύν πρόεδρος της Κομισίον  Χάνς Κλώντ  Γιούνγκερς.
Ο Γιούνγκερς ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» της εκτεταμένης φοροδιαφυγής  ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου , λαβών όμως συγχωροχάρτι απ’ τον «προϊστάμενο» του χέρ Βόλφγκανγκ Σόϋμπλε  , Γερμανόν υπουργό Οικονομικών και απηνή διώκτη της φοροαποφυγής των …Ελλήνων !
Η Ολλανδία επίσης είναι μία «όασις» αποφυγής φόρων εν αντιθέσει προς την Ελλάδα , που καταπιέζεται φορολογικώς από υπερβολικούς συντελεστές και φορο-πολυνομία.
Η Γαλλία παρέχει γενναίες φορολογικές απαλλαγές εις πολυεθνικές εταιρίες νέας τεχνολογίας.


Οι οφείλοντες υπαργυρεύοντες ανέχονται.
Τελικώς , όλες μας οι ελπίδες μάταιες και οι προβλέψεις του κ.Σαμαρά ,περί εξόδου της Ελλάδος στις αγορές (χρήματος) , περαιώσεως των μνημονίων και τερματισμού των μέτρων λιτότητος  ,απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες  αν όχι κούφιες μεγαλοστομίες.
Η χώρα ήδη βαδίζει με άδηλον το πολιτικό της μέλλον. Ο κ. Σαμαράς όταν δεν εκβιάζει το εκλογικό σώμα με απειλές του τύπου «θα σας φάνε τις καταθέσεις» (οι αντίπαλοι) , υπερηφανεύεται για την «κυβερνητική σταθερότητα» στην Ελλάδα και κάνει «έκκληση» για την… διατήρησι της ,με την εξαγορά 180 ψήφων στο Βο-λευτήριο για την εκλογή προέδρου.
Εν τούτοις ,  το τίμημα της σταθερότητας του πολιτικού καθεστώτος  το πληρώνει, ο Ελληνικός λαός. Εδώ , ταιριάζει   ο στίχος του Σεφέρη (*):
Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε
Όπου σταθούμε κι’ όπου βρεθούμε
Στήνουμε θέατρα και σκηνικά
Όμως η μοίρα μας πάντα νικά

—————–
 (*) «Θεατρίνοι Μ.Α.»
(**) 325 δις. ευρώ χρέος της κεντρικής κυβερνήσεως
          84 βραχυπρόθεσμα  Swaps

          55 δημοσίων φορέων με εγγύησι του κράτους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου