Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Κύπρος και ευρωπαϊκό κεκτημένο

Νέα Κρήτη



Αφού υπάρχει αληθινή πρόθεση στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι πρόκειται να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα κατεχόμενα. Υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαίο κράτος, αλλά με εξαίρεση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα.
Του Νίκου Λυγερού
Κατά συνέπεια, η πρώτη εναρμόνιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή. Και να δούμε αν αυτή η πρόθεση είναι κοινή. Διότι αυτό είναι από τα ουσιαστικά θέματα, αφού η γενική ιδέα δεν είναι να υπάρχουν τοπικές εξαιρέσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πρέπει λοιπόν να θέσουμε αυτό το πλαίσιο ως θεμελιακή βάση κι όχι να ασχολούμαστε άσκοπα και να σπαταλούμε δυνάμεις σε λεπτομέρειες, που δεν προσφέρουν προοπτικές σε αυτό το επίπεδο.

Πρέπει επίσης να ασκηθεί μια ενεργητική πίεση για να ξεκαθαριστεί και το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ που ανήκει αποκλειστικά στην Κύπρο κι όχι στον εισβολέα. Διότι ξέρουμε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα δυναμικό εργαλείο στην υψηλή στρατηγική και δεν πρέπει να το αφοπλίσουμε με λανθασμένες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου