Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Μερικές (σκόρπιες) σκέψεις για το δημοψήφισμα

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


    • Ο λαός στα δημοψηφίσματα είναι «ανώριμος» και «δεν μπορεί να αποφασίζει για σύνθετα ζητήματα», αλλά στις εκλογές είναι «κυρίαρχος» και «εμπιστευόμαστε την κρίση του.»
    • «Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό» κρώζουν τα ευρωλιγούρικα κοράκια καθότι λέει το Σύνταγμα απαγορεύει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα.
      Λες και το μνημόνιο (και κάθε μνημόνιο που πέρασε) είναι απλά μια αναπροσαρμογή του ΦΠΑ ή ένας προτεινόμενος προϋπολογισμός.
      Δεν εμπεριέχει (κυρίως) πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις που επηρέασαν και θα επηρεάσουν και το τελευταίο πολίτη αυτής της χώρα;
      Το «μνημόνιο» είναι τρόπος διακυβέρνησης και ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν τον θέλει η όχι.
  • Και διαβάζοντας τα πρώτα άρθρα του Σύνταγματος βλέπουμε ότι:
    «2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.»
    Η λαϊκή κυριαρχία εξαντλείται κάθε τετραετία με την προσφυγή στις κάλπες ή οφείλει να επιβεβαιωθεί σε κρίσιμα ζητήματα για την χώρα;
  • Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα. Το πρώτο αφορά “κρίσιμα εθνικά θέματα” και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
    Υποθέτουμε ότι η συνέχιση η όχι ενός μνημονίου – ολετήρα δεν εκπίπτει στην κατηγορία περί «κρίσιμων εθνικών ζητημάτων»..
  • Η ηθικότητα της ερώτησης είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην ανηθικότητα του πολέμου που έχει ξεσπάσει προκειμένου το δημοψήφισμα να ακυρωθεί.
  • «Να γίνουμε Ευρώπη» ουρλιάζει μαινόμενος ο ευρωλάγνος συμπολίτης αλλά δεν είναι τάχα Ευρώπη η Ιρλανδία με τα 20 δημοψηφίσματα τα τελευταία 30 χρόνια;
    Η Ιταλία με τα 16 δημοψηφίσματα;
    Η Δανία με τα 7;
    Η Γαλλία με τα 4;
    Ευρώπη είναι η Ελλάδα άραγε με το μοναδικό δημοψήφισμα το 1974;

  • Τρομοκρατία είναι η εβδομάδα που θα έρθει, που τα συστημικά ΜΜΕ θα παίξουν τα ρέστα τους, τόσο ώστε να προσπαθήσει να ακυρώσει το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό όσο και στην τρομοκράτηση των πολιτών αν αυτό εντέλει διεξαχθεί ώστε να θολώσει όσο μπορεί την κρίση του.
  • Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος ακόμα και σε μικρές και ανούσιες αποφάσεις πόσο μάλλον σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Μην πέσουμε στην παγίδα που θα στηθεί και ο καθένας από το μετερίζι του ας πράξει ανεπηρέαστος από την καταστροφολογία που τόσα χρόνια αναπαράγεται και προφανώς θα γιγαντωθεί την εβδομάδα που μας έρχεται.Καλό κουράγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου