Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μαξίμου: Άνοιξε ο δρόμος για τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου Στο... «Δια Ταύτα»


«Ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η συνάντησή τους «σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων», αναφέρουν και τονίζουν ότι «οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν».
Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως κατά τη συνάντηση εκδηλώθηκε «εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας». Συγκεκριμένα σημειώνουν πως «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη».

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. «Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του», σημειώνουν κυβερνητικέ πηγές.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται ακόμη η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης.
Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «χασάπης της Κρήτης» επειδή διέταξε την σφαγή στη Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις ρωσικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου