Το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη… γείωσε τα spreads, ανέβασε το
χρηματιστήριο και αναπτέρωσε το… ηθικό των επενδυτών. Εάν ισχύουν όλα αυτά – όπως
υποστηρίζουν στον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο τους οι Financial Times – τότε,
προφανώς, η Ελλάδα δεν πρέπει να απέχει πλέον παρά ελάχιστα από μια συμφωνία…
θριάμβου με τους πιστωτές. Καθ’ ότι, πάντοτε, κατά τους Financial Times «ο
Βαρουφάκης είχε γίνει το πιο μεγάλο εμπόδιο σε μια ελληνική συμφωνία».
Με ανάλογο πανηγυρικό ύφος χαιρετίζουν την «αναδόμηση» στην διαπραγματευτική ομάδα και τα υπόλοιπα, πρώτης γραμμής – και κρούσης – διεθνή μέσα, όπως το Reuters, το Spiegel και το Bloomberg, τον τόνο της… μεγάλης νίκης όμως δίνουν μακράν πρώτοι οι FΤ και ο γνωστός Πήτερ Σπήγκελ με τον τίτλο «Ο αιχμηρός Βαρουφάκης παραμερίζεται, ενώ οι επενδυτές καλωσορίζουν την αναδόμηση της Αθήνας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «αξιωματούχοι της ευρωζώνης καλωσόρισαν την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναδιοργανώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία λήφθηκε μετά την επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στην Ρίγα την περασμένη εβδομάδα». Κι αφού σημειώνει την άνοδο του χρηματιστηρίου και την πτώση των spreads, τονίζει: «Παράγοντες της ευρωζώνης είχαν παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σημάδια ότι αυξάνονται οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη και απεύθυναν προσωπικές εκκλήσεις στον κ. Τσίπρα και στον πραγματιστή αντιπρόεδρο του, τον κ. Δραγασάκη, να εμπλακούν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις».
«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει το πιο μεγάλο εμπόδιο σε μια ελληνική συμφωνία», δηλώνει στην εφημερίδα ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για ευρωπαϊκά ζητήματα στη συμβουλευτική υπηρεσία ανάλυσης κινδύνων Eurasia Group. «Η σχέση του με τον Τσίπρα, καθώς κι η βούληση ή όχι του τελευταίου να τον παραμερίσει είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επενδυτές».
Και καταλήγει το δημοσίευμα επισημαίνοντας: «Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την αντικατάσταση του και κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, στενό συνομιλητή του πραγματιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο εποικοδομητικός και είναι «έτη φωτός» πιο εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον κ. Θεοχαράκη.
Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για οικονομικά θέματα, ορίστηκε ως συντονιστής της νέας ομάδας. Οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος είναι κοντά στον κ. Τσίπρα και η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση θεωρείται ως προσπάθεια να προστατευτεί η καινούρια ομάδα από την επιρροή του Γ. Βαρουφάκη».
Από την πλευρά του, το Reuters επικαλείται άλλον αξιωματούχο της ευρωζώνης ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «το πρόβλημα με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε γίνει προσωπικό για κάποιους στο Eurogroup». Κατά την ίδια πηγή, «ο τρόπος που συμπεριφερόταν τον καθιστούσε ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
Άλλοι δύο αξιωματούχοι επίσης «που εκπροσωπούν τους δανειστές της Ελλάδας» φέρονται να είπαν στο Bloomberg πως η κίνηση «αντιμετωπίστηκε σαν μια συμφιλιωτική κίνηση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». Ένας εκ των δύο ωστόσο προειδοποίησε πως «ίσως είναι πολύ αργά» και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η αλλαγή θα έχει αποτελέσματα…
Τον αμερικάνικο όρο «lame duck» χρησιμοποιεί, την ίδια ώρα, το Spiegel για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόκειται για όρο που δηλώνει ότι ένας πολιτικός, για διάφορους λόγους, είναι παροπλισμένος και δεν μπορεί να κάνει πολλά, περιμένοντας απλώς το τέλος της θητείας του.
«Ο Γ. Βαρουφάκης δεν πρόκειται να αντικατασταθεί και όσοι μεταδίδουν ότι ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τον... «παραιτήσει», το κάνουν αναλαμβάνοντας μόνοι τους το ρίσκο», λένε πηγές του περιοδικού.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν ότι «οι πολλές αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγματευτική ομάδα δηλώνουν, δίχως άλλο, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πρόσωπα που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του Έλληνα υπουργού. Κι αυτό γιατί οι 18 υπουργοί χάνουν όλο και περισσότερο την «όρεξη» να συνεργαστούν με τον κ. Βαρουφάκη, ιδίως μετά από τη διάσκεψη στη Ρίγα, όπου ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε για άλλη μια φορά το νόημα του προγράμματος λιτότητας».
Πηγή tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου