Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή μιλά γερμανικά.


του Κώστα Μελά
Το ινστιτούτο Bruegel προχώρησε σε μια αριθμητική ανάλυση των θέσεων ευθύνης που καταλαμβάνουν οι τεχνοκράτες στην ΕΕ , ανάλογα με την χώρα προέλευσή τους. Πρόκειται, όπως είναι κατανοητό, για τις πιο σημαντικές  θέσεις στην καρδιά της ευρωπαϊκής τεχνοδομής των οποίων οι επιδράσεις  παίζουν τεράστιο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Συγκεκριμένα αφορούν στις θέσεις διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών των γραφείων των επιτρόπων, γενικών  διευθυντών και αναπληρωτών γενικών διευθυντών στην ευρωπαϊκή επιτροπή, διευθυντών των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γενικών διευθυντών του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, διευθυντών των κοινοβουλευτικών ομάδων του Κοινοβουλίου και προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 Όλοι αυτοί αποτελούν την μόνιμη τεχνοδομή του ευρωπαϊκού συστήματος εγκατεστημένοι στις Βρυξέλες και στο Στρασβούργο.

Παρά τα όσα λέγονται , ότι όταν ένας τεχνοκράτης φθάνει στην έδρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ξεχνά την χώρα καταγωγής του και μετατρέπεται σε ευρωπαίο πολίτη, όλοι γνωρίζουμε, ότι ποτέ ο άνθρωπος δεν μπορεί να φθάσει σε σημείο να λησμονήσει την χώρα καταγωγής του. Έτσι άλλωστε εξηγείται ότι όλες οι χώρες επιδιώκουν να καταλάβουν περισσότερες και σπουδαιότερες από αυτές τις θέσεις.     
Σήμερα η Γερμανία καταλαμβάνει τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις: 16% των θέσεις διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών των γραφείων των επιτρόπων, 11,6% γενικών  διευθυντών και αναπληρωτών γενικών διευθυντών στην ευρωπαϊκή επιτροπή, 16% των προέδρων των επιτροπών στο Κοινοβούλιο και το 20% των συντονιστών των εργασιών των κοινοβουλευτικών ομάδων (και οι δύο θέσεις είναι σημαντικές επειδή καθορίζουν την agenda των εργασιών και περιγράφουν τις συμφωνίες και τους συμβιβασμούς. Συνολικά με μέσο όρο 16%. Ακολουθεί η ΜΒ με 11,% η Ιταλία με 9,5% και η Ισπανία με 9% και η Γαλλία με 8%.
Η παραπάνω κατάσταση άρχισε να διαμορφώνεται κυρίως μετά το 2009 και την οικονομική κρίση που έπληξε την ΕΕ. Μέχρι την εισαγωγή του κοινού νομίσματος η γραφειοκρατία των Βρυξελλών προέρχονταν πλειοψηφικά από την Γαλλία και τη ΜΒ. Την πρώτη δεκαετία του ευρώ η Γαλλία καταλάμβανε το 17% των σημαντικών αυτών θέσεων με σαφή υποχώρηση των Βρετανών και σταδιακή αύξηση των Γερμανών με τα σημερινά προαναφερόμενα αποτελέσματα.

Νομίζω ότι και οι παραπάνω εξελίξεις προστιθέμενες  σε τόσες άλλες ακόμη, σηματοδοτούν  με ακρίβεια, την γερμανική κυριαρχία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η υπεροχή της Γερμανίας αρχίζει να γίνεται εμφανής και στη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία εξοβελίζοντας τους «κλασσικούς» γάλλους γραφειοκράτες αλλά και τους άγγλους «αποικιοκράτες». Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η «κατάληψη» της ευρωπαϊκής τεχνοδομής από την γερμανική οικονομική υπερδύναμη τις προσδίδει σιγά αλλά σταθερά και χαρακτήρα πολιτικής υπερδύναμης στον ευρωπαϊκό χώρο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου