Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Fed: Γιατί αρνείται στις αγορές το QE3

του Robin Harding (Ουάσιγκτον)
Financial Times (από το euro2day)


Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, έκανε πίσω σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, με μόνο δύο από τα 10 μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων να δηλώνουν ότι «θα μπορούσε να καταστεί επιβεβλημένος» κατά την τακτική συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Δύο μέλη υπέδειξαν ότι η έναρξη πρόσθετων μέτρων στήριξης θα ήταν απαραίτητη αν η οικονομία χάσει την φόρα της ή αν ο πληθωρισμός μοιάζει πιθανό να παραμείνει κάτω από το όριο του 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Είναι μια αναλογία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Ιανουάριο, όταν «αρκετά» μέλη της επιτροπής Federal Open Market Committee, πίστευαν ότι οι οικονομικές συνθήκες «στοιχειοθετούν πρόσθετες αγορές χρεογράφων σύντομα».

Η φρασεολογία δείχνει ότι η Fed δύσκολα να ξεκινήσει νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης QE3, εκτός κι αν αποδυναμωθούν οι οικονομικές προοπτικές. Κι αυτό ίσως απογοητεύσει τις αγορές ομολόγων που συνέχισαν να προεξοφλούν την πιθανότητα QE3 μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke την περασμένη εβδομάδα, ότι το ποσοστό της ανεργίας ίσως να μην παραμείνει συγκριτικά χαμηλά.
Μαζί, εκείνη η ομιλία και τα πρακτικά δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της FOMC είναι ικανοποιημένη με την τρέχουσα πολύ χαλαρή πολιτική, που προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν μέχρι τα τέλη του 2014, και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι αρκετά εύρωστη ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι της. Ωστόσο, δεν αποκλείουν περαιτέρω χαλάρωση αν επιδεινωθούν οι προοπτικές.


Με την ποσοτική χαλάρωση, η κεντρική τράπεζα αγοράζει ενεργητικά σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να δώσει τόνωση στην ανάπτυξη, αφού έχει ήδη μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Τα πρακτικά αποσαφηνίζουν ότι η Fed δεν έχει αναθεωρήσει δραστικά στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές για την οικονομία. Ωστόσο η αλλαγή στις προοπτικές για τα επιτόκια δείχνουν ότι τα μέλη της FOMC διαβλέπουν πλέον λιγότερους κινδύνους για επιβράδυνση, αν και συνεχίζουν να λένε ότι η κρίση χρεών στην ευρωζώνη θέτει «σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου