Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ελλάδα: Κατάρρευση του κοινωνικού συστήματος

της Kerin Hope
Financial Times (από το euro2day


Πριν από 15 χρόνια, ο Λάζαρος Παπαγεωργίου και οι φίλοι του αποφάσισαν να βοηθήσουν μία ομάδα φτωχών Κούρδων μεταναστών που ζούσαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Τους έδιναν σπιτικό φαγητό και ψωμί, που χορηγούσαν διάφορα αρτοποιεία της Αθήνας.

Αυτή η μικρή ομάδα εθελοντών έχει μετεξελιχθεί στο «Άρτος - Δράση» και φροντίζει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ό,τι είχε αρχικά οραματιστεί ο κ. Παπαγεωργίου. Η ομάδα προσφέρει τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες και σερβίρει καθημερινά γεύματα σε χιλιάδες κατοίκους της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Ήμασταν μια ομάδα ευκατάστατων Αθηναίων, που θέλαμε να κάνουμε κάτι πρακτικό για τους μετανάστες» δηλώνει ο κ. Παπαγεωργίου και συμπληρώνει: «Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, όμως, λειτουργούμε με κανονικό ωράριο και πολλοί από αυτούς που βοηθούμε είναι Έλληνες».


Τα επίπεδα της φτώχειας αυξήθηκαν απότομα καθώς το κοινωνικό σύστημα της χώρας παλεύει να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και το 2010, πριν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, σχεδόν το 28% των Ελλήνων βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν στο 20%. Ο κ. Παπαγεωργίου πιστεύει ότι το επίπεδο της φτώχειας σήμερα είναι πολύ υψηλότερο.


«Εκτίμησή μας είναι ότι το ποσοστό της φτώχειας έχει ήδη ξεπεράσει το 30% και θα μπορούσε να πλησιάσει το 40%, εάν γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση της ανεργίας φέτος», δηλώνει

Εν τω μεταξύ, το οικογενειακό δίκτυο στήριξης, που αποτελεί στυλοβάτη για πολλούς Έλληνες, δέχεται έντονες πιέσεις καθώς ένας στους πέντε είναι πλέον άνεργος, ενώ παράλληλα οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 30% και οι αποταμιεύσεις σταδιακά εξαντλούνται.

Η δράση των εθελοντικών ομάδων είναι πλέον κρίσιμη για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού στις πιο ευαίσθητες ομάδες -παιδιά, συνταξιούχους και αστέγους-, όπως αναφέρει ο Αριστομένης Διονυσόπουλος, που διοικεί την Τράπεζα Τροφίμων, μία ομάδα που διανέμει προϊόντα τα οποία έχουν χορηγήσει ντόπιοι παραγωγοί.

Η Τράπεζα Τροφίμων, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από ιδιοκτήτη αλυσίδας super market, με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, τώρα στηρίζει περίπου 150 συσσίτια, ορφανοτροφεία και κατοικίες από μία ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ο κ. Διονυσόπουλος αναφέρει ότι με την κρίση η ζήτηση για βασικά είδη έχει εκτοξευθεί. «Τον προηγούμενο χρόνο αυξήσαμε τη διανομή τροφίμων κατά περίπου 30% και τώρα σιτίζουμε περίπου 20.000 ανθρώπους, αριθμός διπλάσιος από ό,τι ίσχυε πριν από περίπου 3 χρόνια», αναφέρει.

Καθώς κλιμακώνεται η κρίση, οι ομάδες κατά της φτώχειας στην Ελλάδα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με τη βοήθεια ενός τριετούς προγράμματος 100 εκατ. ευρώ, από διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος του Ιδρύματος δηλώνει ότι φέτος διανεμήθηκαν περίπου 25 εκατ. ευρώ σε έργα «που μπορούν να προσθέσουν αξία στην κοινωνία και τα οποία χειρίζονται άνθρωποι με μεγάλη ακεραιότητα και δέσμευση στην υλοποίηση των έργων». Σημειώνει, ωστόσο, ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ομάδων από την Ελλάδα ανταποκρίνεται στα διεθνή κριτήρια για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τόσο ο «Άρτος - Δράση» όσο και η Τράπεζα Τροφίμων έχουν ήδη λάβει κεφάλαια από το Ίδρυμα βάσει ενός πιλοτικού σχεδίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Άλλα έργα στην Αθήνα περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα τροφίμων για σχολεία, τρία νέα ημερήσια κέντρα για αστέγους και ένα κοινωνικό σχήμα στέγασης για τη στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο έξωσης.

«Μακάρι να μπορούσαμε να δαπανήσουμε όλο το ποσό πιο γρήγορα», δηλώνει ο κ. Δρακόπουλος και συμπληρώνει: «Οι ανάγκες θα είναι τόσο μεγάλες τους επόμενους 18 μήνες για τρόφιμα, φάρμακα και στέγαση».

Για πολλούς Έλληνες που αναζητούν καθημερινά τρόφιμα η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναδειχθεί σε πυλώνα στήριξης, με καθημερινά συσσίτια και διανομή τροφίμων μακράς διαρκείας σε μεγάλες οικογένειες. «Έχω μία αίσθηση ασφάλειας γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα πιάτο φαΐ», δηλώνει η Σταματία Παπάζογλου, συνταξιούχος του δημοσίου.

Ο πατήρ Νικόλαος του ιερού ναού Αγίου Φανουρίου στη Δραπετσώνα δημιούργησε το δικό του δίκτυο προμηθευτών. Καθώς ήταν και ο ίδιος μάγειρας σε μοναστήρι, ετοιμάζει μόνος του το μενού των συσσιτίων. Με μία ομάδα μόλις 5 εθελοντών, ετοιμάζει καθημερινά 400 γεύματα, από 250 τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σχηματίζεται πολυπληθής ουρά έξω από την κουζίνα του πολιτιστικού κέντρου της εκκλησίας.

«Είναι όλοι καταγεγραμμένοι και δείχνουν μία κάρτα για να γίνει σωστά η διανομή», αναφέρει ο πατήρ Νικόλαος και συμπληρώνει: «Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφερόμαστε στους ενορίτες μας με αξιοπρέπεια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου