Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Άμεση οικονομική κατάρρευση από κύμα παραιτήσεων τραπεζικών στελεχών ;


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιο κύμα παραιτήσεων τραπεζικών στελεχών προδιαγράφει άμεση οικονομική κατάρρευση ?

 
Σε μία μακροσκελή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους New York Times στις 14 Μαρτίου , ο Greg Smith , υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs ανακοίνωσε τους λόγους που τον εξώθησαν στην παραίτηση . Μετά από 12 χρόνια συνεχούς προσφοράς , ο τέως επικεφαλής του τμήματος παραγώγων για την Ευρώπη , Μέση Ανατολή και Αφρική παραδέχεται μετά εξαιρετικής λύπης πως το παρόν εργασιακό περιβάλλον είναι ” το πιο τοξικό και καταστροφικό ” που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα στην μακρά σταδιοδρομία του . Η αλλαγή στην επιχειρησιακή κουλτούρα της εταιρείας ώθησε τον Greg Smith στην εθελούσια έξοδο , αφού δεν άντεχε άλλο τα ψέμματα που έλεγε σε πελάτες , υφισταμένους και νεοπροσληφθέντες !


Με προσωπικό πελατολόγιο αξίας άνω του $1 τρισ. , η ηγεσία της Goldman Sachs ήταν δυσαρεστημένη με την παλαιάς κοπής τραπεζική προσέγγιση του Smith , ο οποίος προτιμούσε μια καλή συμβουλή για τον πελάτη ακόμα και αν δεν ήταν τόσο επικερδής για την τράπεζα .
Η επιστολή αυτή ήλπιζε να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για την Wall Street από τον λήθαργο του εύκολου πλουτισμού σε βάρος των πελατών , αλλά κατάφερε να φέρει μια άλλη κρυφή παράμετρο στο προσκήνιο :

Έτσι αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν επιδημική μορφή έχουν λάβει οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών ανά τον κόσμο τα τελευταία τρίμηνα του 2011 . Είναι φυσιολογικό πως τα στελέχη αυτού του εξαιρετικά απαιτητικού τομέα ανανεώνονται συχνά , αλλά με βάση την στατιστική , οι 450 παραιτήσεις από κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούνται εξωπραγματικός αριθμός .

Θα μπορούσε να μπει κάποιος στον πειρασμό να συσχετίσει τις μαζικές παραιτήσεις με εισαγγελικές έρευνες που ενδεχομένως προσπαθούν αυτά τα άτομα να αποφύγουν . Λαμβάνοντας όμως υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας , μήπως θα ήταν πιο λογική ερώτηση αν αυτά τα άτομα προσπαθούν να εγκαταλείψουν το πλοίο πριν από την κατάρρευση του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος ;

Πηγή : Περιοδικό “Τρίτο Μάτι”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου