Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

SSRF: Οι άγνωστοι καταδρομείς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


του Παντελή Καρύκα

Μια από τις πιο εκπληκτικές ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αφορά τη δράση μια ειδικής και σχεδόν άγνωστης ομάδας καταδρομέων, της Small Scale Raiding Force (SSRF), η οποία υπαγόταν στην SOE, την υπηρεσία διεξαγωγής δολιοφθορών στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη.
Στην SSRF εντάχθηκε ένας ιδιαίτερα περιορισμένος αριθμός ανδρών. Η ομάδα οργανώθηκε κατόπιν εντολής του Γουίνστον Τσόρτσιλ και είχε ως αποστολή «να προκαλέσει τρόμο πίσω από τις γραμμές του εχθρού».
Οι καταδρομείς που εντάχθηκαν στην ομάδα ήταν οι επίλεκτοι των επιλέκτων. Εκπαιδεύτηκαν να αντέχουν στα πάντα και να μπορούν να παραμένουν σε δράση, ακόμα και άυπνοι για μέρες. Στόχους τους ήταν να πλήττουν επιλεγμένους στόχους, αθόρυβα.
Για αυτό αντί πυροβόλων όπλων ήταν εφοδιασμένοι, κυρίως με τόξα, βαλλίστρες και αγχέμαχα όπλα. Για να καλυφθεί ο ειδικός ρόλος της ομάδας, μετονομάστηκε σε 62ο Κομάντο, ώστε να φαίνεται πως είναι μια ακόμα, κοινή, μονάδα καταδρομέων. Διοικητής τους, από τον Οκτώβριο του 1941, ήταν ο λόρδος Μάουνμπατεν.

O ταγματάρχης Λάσεν
Στη μονάδα εντάχθηκαν 55 άνδρες, προερχόμενοι από τη Βρετανία αλλά και από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η πρώτη επιχείρηση διεξήχθη σε ισπανικό έδαφος, στο νησί Φερνάντο Πο, το οποίοι βρίσκεται στον κόλπο της Γουινέας, στη δυτική Αφρική.
Εκεί είχαν αγκυροβολήσει κρυφά ιταλικά και γερμανικά πλοία. Αποστολή των 11 καταδρομέων που εκτέλεσαν την επιχείρηση ήταν να κυριεύσουν τα πλοία αυτά και να τα οδηγήσουν σε συμμαχικό λιμάνι. Η επιχείρηση ήταν απόλυτα επιτυχής, χωρίς μάλιστα απώλεια για τους καταδρομείς.
Στις 14 Αυγούστου 1942 ομάδα 11 καταδρομέων πέρασαν κρυφά στη Γαλλία και κατέστρεψαν γερμανικό ραντάρ και αντιαεροπορικές θέσεις. Σε άλλη επιχείρηση επιτέθηκαν και εξουδετέρωσαν τη γερμανική φρουρά σε ένα μικρό νησί της Μάγχης.
Αντίθετα μια επιχείρηση που θα προετοίμαζε την απόβαση στη Διέππη, απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα σκοτωθούν ή να αιχμαλωτιστούν και οι 10 καταδρομείς που συμμετείχαν. Η επόμενη επιχείρηση, η οποία εκτελέστηκε σε ένα άλλο νησί της Μάγχης, ήταν επίσης απολύτως επιτυχημένη.
Εκπαίδευση στην εξουδετέρωση σκοπών.
Παρόλα αυτά στις αρχές του 1943 η μονάδα διαλύθηκε και το προσωπικό της στάλθηκε να υπηρετήσει στις λοιπές μονάδες κομάντος. Ορισμένοι άνδρες στάλθηκαν στη Μέση Ανατολή σχηματίζοντας το περίφημο 2ο SAS.
Ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της μονάδας ήταν ο Δανός Άντερς Λάσεν. Ο Λάσεν, γνωστός και ως «Ρομπέν των δασών», λόγω της ικανότητάς του στη χρήση του τόξου, εντάχθηκε στη μονάδα, ως στρατιώτης, το 1940. Σύντομα όμως, λόγω του θάρρους του, προήχθη σε υπαξιωματικό και κατόπιν σε αξιωματικό, φτάνοντας, το 1945, στον βαθμό του ταγματάρχη.
Έλαβε μέρος σε όλες, σχεδόν τις επιχειρήσεις της SSRF και κατόπιν, ως μέλος του 2ου SAS. Πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων καταδρομέων του Ιερού Λόχου, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Ο Λάσεν έπεσε, κυριολεκτικά ηρωικά μαχόμενος, στη βόρεια Ιταλία, στις 9 Απριλίου 1945, ελάχιστες δηλαδή ημέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος. Ήταν μόλις 25 ετών.
Πηγή slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου