Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές του 2019 επιδεινώνονται. Αυτό ανανγνωρίζουν για πρώτη φορά περισσότεροι από 500 οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, ενώ στη δεύτερη θέση των αρνητικών παραγόντων ακολουθεί η στροφή των ΗΠΑσε αυστηρή νομισματική πολιτική και η επακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού για κράτη και επιχειρήσεις. Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη ύφεση, προειδοποιούν.
Στις αρχές του 2018 η αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμας ανάπτυξης ήταν έντονη, παρά τις όποιες αβεβαιότητες ή την μεταβλητότητα των αγορών. Το σκηνικό αλλάζει άρδην, όμως, τώρα ύστερα από ένα θυελλώδες τρίμηνο. Στη δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για 18 από τις 44 μεγάλες οικονομίες, που αναφέρονται στην έρευνα, αφήνουν αμετάβλητες τις προοπτικές για 23 και αναβαθμίζουν μόλις για τρεις.
Υπολογίζουν υπό τις συνθήκες αυτές ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,8% και θα κατεβάσει ταχύτητα στο 3,6% το 2019 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,8%). Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017, όταν άρχισε να διενεργεί τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το Reuters, που υποβαθμίζονται οι προβλέψεις. Η εκτίμηση είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξη από εκείνη του ΔΝΤ για μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters εκτιμούν ότι στο 70% των 44 οικονομιών η ανάπτυξη έχει φτάσει στο απόγειό της και θα αρχίσει στο εξής η επιβράδυνση. Η δυναμική, όπως την περιγράφει στο πρακτορείο αναλυτής της HSBC, έχει ως εξής: Η αμερικανική οικονομία, χάρη και στις μεγάλες φοροελαφρύνσεις, ανθεί, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κατεβάζει ταχύτητα ή και παγιδεύεται σε στασιμότητα. Ωστόσο, προσθέτει, αναλυτής της Capital Economics, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν και για τις ΗΠΑ, καθώς «δεν μπορούν να υπάρξουν κερδισμένοι από έναν εμπορικό πόλεμο».
H μεταστροφή στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έρχεται στον απόηχο των ρευστοποιήσεων στις αγορές και ειδικά στις αναδυόμενες, που οφείλεται στις εμπορικές αντιπαραθέσεις και την μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής, που ανεβάζει τις αποδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου