Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ταχύτερη η ροή του χρήματος

Η Κίνα ανοίγει σταδιακά τις «πόρτες» των αγορών της και αυτό την καθιστά δεκτική στους μεγάλους ομίλους διαχείρισης δεικτών και όχι μόνο. Η προσάρτησή της στον δείκτη ομολόγων του Bloomberg σημαίνει εισροές ύψους περίπου 100 έως 300 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

Σε όλα υπάρχει ένα αντιστάθμισμα. Αρκεί να κινηθείς έξυπνα και γρήγορα. Και αυτό ακριβώς κάνει η Κίνα. Μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η Κίνα ανακοίνωσε το ντεμπούτο της στον δείκτη ομολόγων του Bloomberg. Το Bloomberg προσαρτεί τα κρατικά ομόλογα και το χρέος κρατικών οργανισμών της Κίνας στον διεθνή του δείκτη, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ξένους επενδυτές και θα ενθαρρύνει ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς. Και φυσικά αποτελεί μία χρήσιμη υπενθύμιση ότι η ροή του χρήματος ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη ροή κεφαλαίου από το εμπόριο αγαθών και τις υπηρεσίες. 
Παρότι η κινεζική αγορά κρατικών ομολόγων, αξίας 9 τρισ. δολαρίων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την αμερικανική και την ιαπωνική, χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένη ρευστότητα και από ελεγχόμενη πρόσβαση. Όμως, η Κίνα ανοίγει σταδιακά τις «πόρτες» των αγορών της και αυτό την καθιστά δεκτική στους μεγάλους ομίλους διαχείρισης δεικτών και όχι μόνο. Η προσάρτησή της στον δείκτη ομολόγων του Bloomberg σημαίνει εισροές ύψους περίπου 100 έως 300 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι δυναμικές λοιπόν είναι τεράστιες, με την Κίνα να βρίσκεται ήδη στον δρόμο για να αναδειχθεί στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη την προσεχή δεκαετία, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ. Τίποτε λοιπόν δεν γίνεται τυχαία. Η Κίνα προετοιμάζεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια, αργά αλλά σταθερά, για να κάνει το μεγάλο άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές. Η επιβολή αμερικανικών δασμών έχουν ως στόχο να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα που ανήλθε πέρυσι στα 375 δισ. δολάρια.
Όμως, η ροή του κεφαλαίου στις χρηματοοικονομικές αγορές ξεπερνά κατά πολύ το κεφάλαιο που εισέρχεται στη χώρα από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, με τις ημερήσιες μόνο συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος να ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 5 τρισ. δολάρια. Κάθε λοιπόν κίνηση που ενθαρρύνει την αύξηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών με την Κίνα αποτελεί αντιστάθμισμα στους φραγμούς που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ στο παραδοσιακό εμπόριο.   


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου