Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Έτοιμο να φύγει στο εξωτερικό για δουλειά το 28% των νεαρών ανέργων


Διατεθειμένοι να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εντός ελληνικών συνόρων ή ακόμη και σε άλλη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν είναι πάνω από έξι στους δέκα νεαρούς ανέργους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία για το 2016, το 31% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει εντός Ελλάδας, ενώ το 28% θα έφευγε στο εξωτερικό (17%  σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το 11% ακόμη και εκτός Ε.Ε.). 
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσηςτο 21% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή εντός της χώρας του, το 12% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αφήσει την πατρίδα του για κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ το 17% θα ήταν έτοιμο να μετακομίσει ακόμη και εκτός Ε.Ε. προκειμένου να "ξεφύγει" από την ανεργία. Την ίδια στιγμή, το υπόλοιπο 50% των νεαρών ανέργων δηλώνει διστάζει να αλλάξουν τόπο κατοικίας για να βρει μία δουλειά. 

eurostat_relocation
Σύμφωνα με τη Eurostat, το εκπαιδευτικό επίπεδο των νεαρών διαδραματίζει ρόλο στην απόφασή τους. Οι νεαροί άνεργοι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εμφανίζονται πιο έτοιμοι να μετακομίσουν για δουλειά (23% στην ίδια χώρα, 16% αλλού εντός ΕΕ). 
Η πλειονότητα των νεαρών εργαζομένων ηλικίας 20-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν χρειάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας για τη δουλειά στην οποία απασχολείται (90%). Μόλις το 1% χρειάστηκε να βρεθεί σε άλλη χώρα (εντός ΕΕ) για να βρει δουλειά, ενώ το 8% μετακόμισε εντός της χώρας του για την τρέχουσα δουλειά του. 
Πιο διστακτικοί να μετακομίσουν για δουλειά, εμφανίζονται οι νεαροί άνεργοι στη Μάλτα (73% λένε "όχι"), στην Ολλανδία (69%) και στην Κύπρο (68%). Σε 17 μέλη της Ε.Ε. περισσότεροι από τους μισούς είναι έτοιμοι να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να βρουν δουλειά. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό νεαρών ανέργων που θα μετακόμιζαν εντός των συνόρων της χώρας τους, εντοπίζεται στη Ρουμανία και στη Γερμανία (37% και στις δύο), στην Τσεχία και στην Ιρλανδία (στο 35% και οι δύο). Τα υψηλότερα ποσοστά νεαρών που δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν σε μία άλλη χώρα της ΕΕ για δουλειά παρατηρούνται στην Εσθονία και την Κροατία (αμφότερες 26%) και τη Σλοβενία (25%). Τέλος το ποσοστό των νεαρών ανέργων που θα εγκατέλειπαν την Ε.Ε. για δουλειά είναι υψηλότερο στην Σουηδία (34%), την Ισπανία και την Φιλανδία (28%) και τη Γαλλία (27%). 
Ελίζα Τριανταφύλλου

Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου