Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας και η εγκυμοσύνη της Γιακουμίνας

taxheaven


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες.
 
"...Έπρεπε να τσαλακώνω την αξιοπρέπειά μου προσπαθώντας να ξεπεράσω τους σκοπέλους, τις ασφυκτικές προθεσμίες που ξεπηδούν καθημερινά σαν κεφάλια μυθικού τέρατος και με απομυζούν, αλλά να αποφεύγω και τα υπέρογκα πρόστιμα που καραδοκούν....
.....Έπρεπε να αναζητώ απεγνωσμένα στα χαρτιά που πνίγουν το γραφείο μου να βρω μήπως παράπεσαν κάπου τα δικαιώματά μου, όμως πάντοτε τα χέρια μου μπερδεύονται σε σελίδες με αριθμούς και υποχρεώσεις. Πορεύομαι δίχως δικαιώματα, χωρίς ταυτότητα, μασουλώντας πάντα την ίδια καραμέλα που μου έδωσαν....."


Παρέθεσα ένα απόσπασμα από το μετέωρο βήμα του Λογιστή του φίλου και συναδέλφου Κ.Γραβιά, γιατί περιγράφει με γλαφυρό τρόπο αυτό ακριβώς που αισθανόμαστε οι περισσότεροι λογιστές την περίοδο αυτή, για να μην πω τα τελευταία χρόνια. 
Κι ενώ η εβδομάδα που πέρασε ήταν κάπως χαλαρή από πλευράς επικαιρότητας, εμείς στον μικρόκοσμό μας προσπαθούμε ακόμα, για μια ακόμη φορά και για μια ακόμη χρόνια, να συμφωνήσουμε τις ΜΥΦ, λίγες μόλις ημέρες πριν λήξει και η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί από την Α.Α.Δ.Ε.

Είπα(ν) Ο Λογιστής είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Ακόμη και για τη δική του.  

Βέβαια, εκτός από τις ΜΥΦ, την περίοδο αυτή "τρέχουμε" και για τις βεβαιώσεις αποδοχών. Η καταληκτική ημερομηνία όπως είναι γνωστό, είναι η 30η Μαρτίου (και όχι το τέλος του μήνα), θεωρώ όμως ότι δεν έχει νόημα να αγχωνόμαστε αφού είναι γνωστό ότι οι βεβαιώσεις μπορούν να υποβληθούν και μεταγενέστερα (μέχρι 31.12.2018), χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά στις Μ.Υ.Φ.  η καταληκτική ημερομηνία είναι η 2α Απριλίου, καθώς η 31η Μαρτίου η οποία προβλέπεται στην παράταση που δόθηκε με την ΠΟΛ.1033/2018συμπίπτει με αργία.

Είπα(ν) Η συμφωνία των συγκεντρωτικών είναι ένας γρίφος με περιτύλιγμα μυστηρίου, μέσα σε ένα αίνιγμα.„
Είπα(ν) “Ξοδεύουμε αμέτρητες εργατοώρες για να συμφωνήσουμε τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, γνωρίζοντας εξ' αρχής ότι στο τέλος θα διαφωνήσουμε. 

Η ανασκόπηση ξεκινά  με ορισμένα θέματα του ασφαλιστικού:
■  Απασχόληση συνταξιούχων
Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας η Φ.80000/οικ.12151/274/2018 με την οποία δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την μείωση της σύνταξης που προβλέπει το άρθρο 20 του ν.4387/2016 για τους συνταξιούχους που θα αποφασίσουν να εργαστούν.
Σημαντική θεωρώ είναι η επισήμανση που γίνεται στην αρχή της εγκυκλίου :

"Σημειώνουμε ότι, η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4387/2016 αφορά στη χρονική περίοδο που παρέχεται η αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα, για την οποία προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, και όχι στη χρονική περίοδο καταβολής των σχετικών αμοιβών για την αναληφθείσα δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος απασχολήθηκε για το σύνολο του έτους 2017 και στη συνέχεια διέκοψε την απασχόλησή του, όμως η σχετική αμοιβή για την παρασχεθείσα κατά το έτος 2017 εργασία καταβληθεί το έτος 2018, θα θεωρηθεί ότι απασχολήθηκε το έτος 2017 και συνεπώς η σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται για το έτος 2017, ενώ για το έτος 2018 η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περιορισμό δεδομένου ότι έχει διακοπεί η αναληφθείσα δραστηριότητα."
Άλλο σημαντικό σημείο της εγκυκλίου είναι τα παραδείγματα της τα οποία δείχνουν ότι οι μειώσεις της σύνταξης, στις περιπτώσεις που είναι ξεκάθαρη η διάρκεια της απασχόλησης, θα γίνονται μόνο για τις ημέρες αυτές και όχι για όλο το μήνα.
"Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος του ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800,00, και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ ύψους €100,00 και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για 2 ημέρες τον μήνα, με πλήρες ωράριο. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της κύριας σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε €32,00 (€800,00/25) και για κάθε ημέρα απασχόλησης το ποσό της κύριας σύνταξης μειώνεται κατά €19,20 (60% x €32,00). 
Συνολικά, ο συνταξιούχος απασχολείται 2 ημέρες το μήνα και, συνεπώς, θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους €761,60 [€800,00 - (2 x €19,20)]."

Δεν μπόρεσα να κατανοήσω πως ακριβώς θα γίνεται η μείωση για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν αμοιβές Δ.Σ., αλλά φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσει και άλλη εγκύκλιος...
Μια ακόμη απορία την οποία θα μπορούσε να μου τη λύσει ο προφήτης Δηλώσιος, είναι πότε τελικά θα γίνουν οι περιβόητοι συμψηφισμοί στον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς όμως φτάσαμε στο τέλος του μήνα και η προφήτης λείπει στην επαρχία προσπαθώντας να εξηγήσει πως ακριβώς θα συμπληρώνεται ο πίνακας Κ' του νέου Ε3, μετά την αλλαγή του σε πίνακας Ε'.

■  ΕΦΚΑ και τραπεζική αργία
Κλείνω τα θέματα του ΕΦΚΑ (λες και ήταν πολλά!) με το Δελτίο τύπου της διοίκησης το οποίο αναφέρει:
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, λόγω της ειδικής αργίας των διατραπεζικών συναλλαγών, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 και τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, οι εισφορές και δόσεις ρύθμισης με καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής 29/3/2018, 30/3/2018 και 2/4/2018 θα αποσταλούν στον ΕΦΚΑ την Τρίτη 3 Απριλίου 2018. Όλες οι ανωτέρω πληρωμές θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.

Είπα(ν) “Για την ελληνική κυβέρνηση οι φόροι πρέπει να είναι τόσο υψηλοί, έτσι ώστε με αυτό που θα περισσέψει να μπορούν να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. „

■  Χρονοδιαγράμματα λειτουργικών διαδικασιών ΑΑΔΕ
Μια είδηση που πέρασε στα "ψιλά"  την περασμένη εβδομάδα από τον κόμβο, αφορά τη δημοσίευση του εγχειριδίου επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ (Μάρτιος 2018) το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα.
Στα έντυπα καταγραφής διαδικασιών αναγράφεται αναλυτικά ο τίτλος της διαδικασίας, η αρμόδια για τη διαδικασία υπηρεσία, η οποία την κατέγραψε, η/οι υπηρεσία/ες που εφαρμόζουν τη διαδικασία (στην περίπτωση που είναι διαφορετική/ές από την αρμόδια υπηρεσία), η συχνότητα εφαρμογής της, το θεσμικό πλαίσιο που την διέπει, η γενική περιγραφή, τα βήματα υλοποίησής της και η περιγραφή αυτών, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο συνήθης χρόνος διεκπεραίωσης της διαδικασίας. Ορισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες
 

ΔιαδικασίεςΧρόνος διεκπεραίωσης
1.1 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην εξέταση και αντιμετώπιση αιτημάτων έκδοσης πιστοποιητικών φορολογικής κατοικίας (Π.Φ.Κ.) και, κατα περίπτωση, προώθηση σχετιζόμενων φορολογικών στοιχείων - πληροφοριών περί φορολογητέας ύλης προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχέςΣύνολο Χρόνου 15 ημέρες
2.1 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην εξέταση ενδικοφανούς προσφυγήςΣύνολο χρόνου 120 ημέρες
4.1 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)Σύνολο Χρόνου 20 με 30 μήνες (+ 6 μήνες σε περίπτωση της μέγιστης παράτασης). Δυνατότητα μεγάλης απόκλισης, κάθε φορά ανάλογα και με τον αριθμό των διοριστέων, την ανταπόκριση των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, των νομοθετικών αλλαγών, κ.λπ.!
6.1 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην προώθηση αίτησης για την επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) ελληνικών επιχειρήσεων προς Κράτη - Μέλη (Κ-Μ) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)Σύνολο Χρόνου 6 λεπτά !!!!!
6.2 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)Σύνολο χρόνου α) Διεκπεραίωση της διαδικασίας στην περίπτωση θετικής απόφασης: 7 ώρες και 37 λεπτά (χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των βημάτων, με α/α 5, 9 και 10), β) διεκπεραίωση της διαδικασίας στην περίπτωση απορριπτικής απόφασης: 7 ώρες και 31 λεπτά.
6.3 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε)Σύνολο χρόνου α) Διεκπεραίωση της διαδικασίας στην περίπτωση θετικής απόφασης: 8 ώρες και 40 λεπτά (χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των βημάτων, με α/α 5, 9 και 10), β) διεκπεραίωση της διαδικασίας στην περίπτωση απορριπτικής απόφασης: 8 ώρες και 25 λεπτά.
7.3 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην έναρξη εργασιών φυσικών προσώπωνΣύνολο Χρόνου 27 λεπτά
7.4 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην έναρξη εγκαταστάσεων εσωτερικού φυσικών προσώπωνΣύνολο Χρόνου 21 λεπτά
7.5 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην έναρξη εγκαταστάσεων εσωτερικού νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτωνΣύνολο Χρόνου 21 λεπτά
7.6 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην μεταβολή επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικών προσώπωνΣύνολο Χρόνου 24 λεπτά
7.7 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην μεταβολή επιχειρηματικής δραστηριότητας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτωνΣύνολο Χρόνου 27 λεπτά
7.9 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην έναρξη δραστηριότητας αλλοδαπής εταιρείας ιδιοκτησίας ακινήτουΣύνολο Χρόνου 24 λεπτά
7.10 Καταγραφή διαδικασίας που αφορά στην σύνταξη εκθέσεων ελέγχου και πράξεων καταλογισμούΣύνολο Χρόνου 1 έως 4 μήνες
8.5 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτωνΣύνολο Χρόνου 11 - 20 ημέρες, κατά προσέγγιση (Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα)
9.1 Καταγραφή της διαδικασίας που αφορά στην τακτική μαζική επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) σε φορολογούμενους με σκοπό την υπενθύμιση των υποχρεώσεών τουςΣύνολο Χρόνου 7 έως 8 ημέρες.

Εάν κάποια από τις παραπάνω διαδικασίες σας έχει πάρει περισσότερο χρόνο να την διεκπεραιώσετε τότε να ξέρετε ότι η καθυστέρηση οφείλεται καθαρά σε συγκυρίες οι οποίες δεν είναι ο κανόνας......
Εάν θελήσετε να προσληφθείτε στην ΑΑΔΕ μέσω ΑΣΕΠ, να ξέρετε ότι η διαδικασία από τότε που θα ξεκινήσει δεν θα διαρκέσει παραπάνω από 20-30 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση). 

  


■  Αντικειμενικές - Φορολογία - Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Όσοι περιμένατε μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές, ξεχάστε το. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε η υφυπουργός κα Παπανάτσιου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", τα  μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή». 
Εάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. 
Βέβαια, είτε αυξηθούν ή μειωθούν, ορισμένοι θα συνεχίσουν σταθερά να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, είτε γιατί δεν έχουν, είτε γιατί έτσι έχουν συνηθίσει να πράττουν. Τα αποτελέσματα γνωστά... [Αυξήθηκαν κατά 766 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο]

Το έχουμε πει, αλλά δεν είναι κακό να το επαναλάβουμε, στην αύξηση των ληξιπροθέσμων συμβάλει λιγουλάκι και η αυξημένη φορολογία....Στην 4η θέση η Ελλάδα με τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα.
  
Είπα(ν) Οι αντικειμενικές αξίες στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν αντικειμενικά υποκειμενικές.„
  
■  Εργασίες τέλους χρήσης - Φορολογική αναμόρφωση
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στον κόμβο δύο σημαντικά άρθρα τα οποία από μόνα τους αποτελούν ολόκληρο σεμινάριο για τα θέματα τα οποία πραγματεύονται. Πριν κλείσετε την χρήση πρέπει να τα συμβουλευτείτε.

  

■  Διάλειμμα - Η εγκυμοσύνη της Κυρά Γιακουμίνας - ('Ετος 1905)

Η εγκυμοσύνη της κυρα Γιακουμίνας. (Σημείωση: H ορθογραφία είναι της συγκεκριμένης περιόδου)

Θα ενθυμούνται οι αναγνώσται του Σκρίπ την κυρά Γιακουμίνα, την Σάρραν της οδού Άναπαύσεως, διά την οποίαν έγινε τόσος θόρυβος πέρυσι και εις τον Τύπον και εις τον ιατρικόν κόσμον και την κοινωνίαν.

Η κυρά Γιακουμίνα ηλικίας 75 ετών ισχυρίζετο πέρυσιν ότι ήτο έγκυος, ότι εγέννησεν άρρεν, άλλ’ όλα αυτά ήλθε να τα διαψεύση μία αμείλικτος έπιστημονική έκθεσις των ιατρών κ.χ. Βάφα, Λούρου Κινδύνη, οίτινες υποβαλόντας εις ιατρικήν εξέτασιν την γραιάν «απεφάνθησαν» ότι ούδεν σημείον εγκυμοσύνης παρετήρησαν.
Έν τούτους η Γιακουμίνα παρ’ όλας τας διαψεύσεις βαστάζει έκτοτε εις τας αγκάλας της ένα ευτραφέστατον παιδάκι, εις το όποιον ορκίζεται τώρα, ότι είνε και πάλιν έγκυος.

Και επειδή καμία γειτόνισσα δεν θέλει να το πιστεύση, καταράται όλας και ορκίζετο να θάψη το Μανωλάκη της, το παιδί της, αν δε λέγη την αλήθεια.


Αι γνώσεις της Μαίας

Ο κυρ Κώστας Βοΰλγαρης ο σύζυγος της κυρά Γιακουμίνας θριαμβεύει. 
Θα γράψη ακόμη και στην Ευρώπη να έλθουν σοβαροί επιστήμονες, δια να παραστώσιν εις τον τοκετόν της συζύγου του. ’Επί του παρόντος όμως αρκείται εις τας διαβεβαιώσεις της μαίας της γειτονιάς, της κυρά Κάτινας. 
Η εν λόγο μαία συγκεντρούσα ικανήν πείραν και μόρφωσιν κληθείσα από τον σύζυγον της εγκύου γραίας την επεσκέφθη και δεν διστάζει νά βεβαιώση ότι η κυρά Γιακουμίνα είνε έγκυος και μάλιστα εις τον πέμπτον μήνα, το παιδί σκιρτά και επιβεβαιοί μόνον του την ύπαρξήν του  και την σύλληψίν του, την παράδοξον εις τα σπλάχνα τής υπερεβδομηκοντούτιδος μητρός. 
Οπωσδήποτε όμως η μαία δεν θέλει επ' οΰδενί λόγω ν’ αναμιχθή εις τον τοκετόν και τούτο διά να μη τρέχη εις ανακρίσεις και Εισαγγελίας όπως συνέβη πέρυσιν όταν ανεμίχθη καί η Είσαγγελική αρχή εις την υπόθεσιν. 
Διά τούς λόγους τούτους η κυρά Κατίνα αποφεύγει να λέγη όσα τυχόν εντελήφθη εκ της επίισκεψεως, την οποίαν έκαμεν εις την κυρά Γιακουμίνα, δεν δύναται όμως και να κρύψη την έκπληξίν της εκ υπερφυσικού γεγονότος το όποιον ουδέποτε ήλπιζε να συνάντηση εις τον επιστημονικόν βίον της.

Η ανάμιξη της Αστυνομίας

Χθες ευθύς ως περιήλθεν εις γνώσιν τής αστυνομικής αρχής, ότι η Γιακουμίνα προετοιμάζει νέον θόρυβον με τον όψιμον τοκετόν της, μετέβη εις τον οίκον της ο αστυνόμος του 1ου τμήματος κ. Παπαδόπουλος ανθυπομοίραρχος και της συνίστησε να παύση τον θόρυβον τον όποιον προκαλεί με την ψευδοεγκυμοσύνην της. 
Ή κυρά Γιακουμίνα ωρκίσθη πως είνε αμέτοχος του θορύβου ο οποίος γίνεται και διεμαρτυρήθει  κατά των εφημερίδων, αί οποίαι κάμνουν τόσον θόρυβον χωρίς λόγον. 
Ο αστυνόμος αναχωρών άφηκεν εντολήν διά τον σύζυγόν της τον κυρ Κώστα Βούλγαρη να μεταβεί το απόγευμα εις την Αστυνομίαν.

Πράγματι ο κυρ Κώστας, ο όποιος σημειωτέο ότι δε έχει υπερβή τα 55 έτη, μετέβη το απόγευμα της χθες εις την Άστυνομίαν και εβεβάιωσε τον αστυνόμον, ότι σύζυγός του έδωκεν όλα τα φυσικά δείγματα τής εγκυμονούσης γυναικός και ότι και αυτός ακούει το έμβρυον να σκιρτεί εις την κοιλίαν της συζύγου του.



Τι λέγει ο Βούλγαρης

Τι να σας πω, μας έλεγε χθες ο κυρ Κώστας, αυτή είναι δουλειά οικογενειακή, αφήστε με ήσυχο.
— Ναι κυρ Κώστα οικογενειακή, μα έλα που ενδιαφέρεται και ο κόσμος.
— Έμενα δε με νοιάζει, ούτε θα δώσω λόγο σε κανένα.

Εννοείται τώρα ότι ο κυρ Κώστας έχει φοβηθή τους δημοσιογράφους και απειλεί πως Θα τους δείρη, τόσα το χειρότερο δι' αυτόν, διότι οι άλλοι εις τους όποιους εκμυστηρεύεται τα κάμνουν γνωστά εις τους δημοσιογράφους ίσως δε και παρηλλαγμένα.

Ο κυρ Κώστας λοιπόν φρονεί δε ότι κάθε θόρυβος πρέπει να παύση και ν’ αφήσουν την γυναίκα του να γέννηση με το καλό.

Ομολογεί ότι η σύζυγός του είνε έγκυος, διαψεύδει τους ιατρούς και κάθε άλλον ειδικόν και διαδεβαιοί τον αστυνόμον ότι έν καιρό του τοκετού θα καλέση ιατρούς και αστυνόμους ίνα παραστώσιν εις αυτόν, εάν δε είνε ανάγκη θα στείλη την σύζυγόν του εις το Μαιευτήριο, δια να αποφύγη τας ανακρίσεις και κάθε άλλη φασαρία.
Τι λέγει η Γιακουμίνα
Χρειάζονται διατυπώσεις επί διατυπώσεων διά να έχετε μίαν συνέντευξην με την κυρα Γιακουμίνα και πρωτίστως δεν πρέπει να είσθε δημοσιογράφος.

- Κείνο που' παθα πέρυσι —έλεγε εις συντάκτην μας, τον όποιον δεν ανεγνώρισε ως δημοσιογράφον,— με τούς εφημεριδογράφους!!. Άμή και με τούς γιατρούς δεν έπαθα λίγα. Να δούμε όμως τι θα πούνε φέτος. 
Να το παιδάκι μου ο Μανωλάκης που το γέννησα πέρυσι, να και το άλλο εδώ στην κοιλιά μου. Μεθαύριο ο άντρας μου θα φωνάξει και τους γιατρούς και τους έφημεριδογράφους για να δούνε πως δεν βγήκαμε να γελάσουμε τον κόσμο.

Μέσα εις μίαν αυλήν, όπου είχον συναθροισθή όλα τα γραίδια και αι υπερήλικες δεσποινίδες της αγοράς, η κυρά Γιακουμίνα, σαράβαλο του γήρατος με άσπρα μαλλιά και προέχουσαν σφαιρικήν κοιλίαν, ηγόρευε χθες το απόγευμα και επανελάμβανε τα ίδια, με πειστικότητα και με παραδείγματα από την παλαιάν Διαθήκην, τα όποια έκαμναν το ακροατήριον να σταυροκοπήται.
—Μα γιατί δεν θέλουν να το πιστέψουν, έλεγε, και γιατί μας κάνουν τέτοιο κυνήγημα, δεν μπορώ να νοιώσω.
 

Ιατρικαί γνώμαι
Όλοι ανεξειρέτως οι ιατροί τους οποίους έτυχε να συναντήσωμεν και να τους ρωτήσωμεν, όλοι δεν θέλουν επ'ουδενί λόγω να πιστεύσουν εις το υπερφυσικόν αυτό θαύμα.

Η γνώμη του Κου Βάφα.
Αυτά όλα είνε μια κωμωδία και τίποτε περισσότερον. Πέρυσιν επεσκέφθην την γυνάικα αυτήν, αλλ΄ ούτε πέρυσιν ήτο έγκυος ούτε και φέτος θα γεννήσει. Είναι φυσικώς αδύνατον να κυοφορήση γυνή 75 ετών ηλικίας, ούτε υπάρχει παράδειγμα τοιούτον εις τον κόσμον. Ειμή μόνον αμβίβολα παραδείγματα γυναικών ηλικίας 60 ετών.

  
 
  ---------

■  Επί της ουσίας 
Όσοι δεν το είδατε, καλό είναι να το παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο. Αναφέρομαι στην εκπομπή επί της ουσίας της περασμένης εβδομάδας, στην οποία επισημάνθηκαν τα προβλήματα που θα έχουν στο μέλλον όσοι αγνοήσουν τις διατάξεις των άρθρων 71Β και 71Γ του ΚΦΕ. Βέβαια η εκπομπή είναι δυο ώρες, αλλά θα σας αποζημιώσει η γνώση που θα λάβετε.... [Δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκπομπή με τη συζήτηση για τα αφορολόγητα αποθεματικά των άρθρων 71Β και 71Γ του Κ.Φ.Ε.]

■  Τα λάθη τους..... τα πληρώνουμε....
Προσοχή !!!!
Στην απόφαση 62784/2017 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με την οποία κοινοποιήθηκαν οι νέες διατάξεις του νόμου 4403/2016 σχετικά με τον χρόνο σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων, αλλά και σχετικά με τα θέματα των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που λήγουν την 07/07/2016 και μετά, των σχετικών εκθέσεων (ελέγχου, διαχείρισης Δ.Σ., μη χρηματοοικονομικής κατάστασης, πληρωμών προς κυβερνήσεις) και της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης , οι πίνακες που παρατίθενται στην αρχή της απόφασης και αφορούν την κατηγοριοποίηση των οντοτήτων, έχουν ένα μικρό λαθάκι...
Το ΣΛΟΤ με έγγραφο του που κοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθαρίζει το θέμα 

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το θέμα ένταξης εταιρίας σε πολύ μικρή οντότητα  ρυθμίζεται ρητά από την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.), στην οποία αναφέρεται ότι:
«Πολύ μικρές οντότητες είναι οι οντότητες οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:
α) Σύνολο ενεργητικού {περιουσιακών στοιχείων): 350.000 ευρώ,
β) Καθαρό ύφος κύκλου εργασιών: 700.000 ευρώ.
γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 10 άτομα».

Υπέρβαση του ορίου υπάρχει λοιπόν όταν οι απασχολούμενοι είναι περισσότεροι των 10 και όχι ίσοι (ή περισσότεροι) από 10, όπως αναφέρει ο πίνακας 4 στην αρχή της εγκυκλίου του υπουργείου εμπορίου. 

Η απόφαση : Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1898 ΕΞ 28.9.2017  Όρια ένταξης οντοτήτων σε κατηγορίες


Είπα(ν) Ο Νομοθέτης είναι σοφός, ο συντάκτης του νόμου είναι άνθρωπος, οι βουλευτές που τον ψηφίζουν είναι άσχετοι και αυτός που τον ερμηνεύει δεν γνωρίζει κανέναν από τους προαναφερόμενους.„


■  Ιστορία φορολογίας και λογιστικής
Το άρθρο της στήλης αυτή την εβδομάδα είχε θέμα  την φορολογία της Ινδικής Κάνναβης εν έτει 1906 και η επίδρασή της στους πολιτικούς..

Είπα(ν) Δεν είναι που είναι υψηλοί οι φόροι, είναι που είναι λίγοι οι φορολογούμενοι.„


■  Φορολογικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβομάδα
► Από 1 εκατ. ευρώ και πάνω η επίδοση καταλογιστικών πράξεων αποκλειστικά με δικαστικούς επιμελητές
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1043/2018, η οποία τροποποιεί την ΠΟΛ 1188/2011, καταλογιστικές πράξεις φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου που εκδίδονται από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές στις οποίες το ανά πράξη καταλογισθέν ποσόν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, επιδίδονται αποκλειστικά με δικαστικούς επιμελητές.
Το προηγούμενο όριο επίδοσης αποκλειστικά με δικαστικούς επιμελητές ήταν 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΔΕΛ Α 1139948 ΕΞ 10.10.2012.

Η απόφαση  ΠΟΛ.1043/2018 και η κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1188/6.9.2011 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου


Παράταση για ορισμένες δηλώσεις που υποβάλλονται στη Β' ΔΟΥ Λάρισας 

Η απόφαση :  ΠΟΛ.1048/2018
 


Ανασφάλιστα: Εντός επτά ημερών η διορία για την ασφάλιση των οχημάτων από νέους αγοραστές

Με την απόφαση ΠΟΛ.1046/2018 τροποποιείται η ΠΟΛ 1033/2016 η οποία αφορά στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και στην επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών.
Με τη νέα τροποποίηση δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των ανασφάλιστων οχημάτων, εφόσον ο αγοραστής προβεί στη σύναψη συμβολαίου εντός επτά (αντί τριών που ίσχυε) ημερών από την ημερομηνία αγοράς. 
Η απόφαση :  ΠΟΛ.1046.2018 και η κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1033/28.1.2016


► Παρατάσεις

► ΕΦΚ καυσίμων και χρόνος έναρξης της πενταετούς παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου για εξαγωγικές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση 46/2018 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χρόνος έναρξης, της πενταετούς παραγραφής των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου για την επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν από εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους σύμφωνα με το ν.2861/1954 είναι, αποκλειστικά, το τέλος του οικονομικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή.
Η γνωμοδότηση :Γνωμοδότηση ΝΣΚ 46/2018

► Για την υποχρεωτική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ κοινοπραξίας, απαιτείται να ασκεί η κοινοπραξία εμπορική δραστηριότητα

Με την εγκύκλιο ΔΕΛ Ε 1044619 ΕΞ 2018 γίνεται γνωστό ότι η 259/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ Δ. Παπαδημητρίου.
Με την εν λόγω γνωμοδότηση έγινε δεκτό ότι για την υποχρεωτική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ κοινοπραξίας, απαιτείται να ασκεί η κοινοπραξία εμπορική δραστηριότητα.

Η γνωμοδότηση :ΝΣΚ 259/2017 η απόφαση ΔΕΛ Ε 1044619 ΕΞ 2018


►Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος ΠΟΛ 1055/2018 για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ - Παροχή οδηγιών
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1055/2018 παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων της Απόφασης Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1223/2017 με θέμα «Εξειδίκευση των κριτηρίων για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, καθορισμός της μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ύψους και του αριθμού των δόσεων βάσει αυτών, εξαίρεση οφειλών από τις λύσεις ρύθμισης και ρύθμιση κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή αυτής».
Επιπροσθέτως, κοινοποιούνται, ως συνημμένες στην εγκύκλιο, οι διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 4520/2018 περί τροποποίησης του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, οι οποίες ισχύουν από 22/2/2018 σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 4520/2018. Με την παράγραφο 1 του κοινοποιούμενου άρθρου αντικαθίσταται η παράγραφος 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, ενώ στην παράγραφο 2 αυτού ορίζεται ότι οι κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017 πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4520/2018, όπως η Υ.Α. ΠΟΛ.1223/2017, διατηρούνται σε ισχύ.

Η απόφαση ΠΟΛ.1055/2018

►Ανταλλαγή πληροφοριών και Διεθνής Διοικητική Συνεργασία - Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 29 του ΚΦΔ
Με την απόφαση αυτή παρέχονται ερμηνευτικές οδηγίες και υποδείγματα αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών, κατόπιν αιτήματος, την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών, τη διοικητική κοινοποίηση εγγράφων και την ανατροφοδότηση.
Η απόφαση ΠΟΛ.1056/2018
 



► Λοιπές αποφάσεις
Αριθμ. πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Β 1044954 ΕΞ 2018


Είπα(ν) Οι αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε. είναι σαν την λερναία ύδρα. Μία διαβάζεις, δέκα δημοσιεύονται. 


■  Αποφάσεις ΣτΕ 

Είπαν “Τις περισσότερες φορές οι συμβουλές έχουν την ίδια επίδραση που έχει και το νερό στην πάπια: Τινάζεται και φεύγει.„

 Αρθρογραφία

Είπαν Θέλω, μια για πάντα, να μη γνωρίζω πολλά πράγματα. Η σύνεση βάζει όρια ακόμα και στη γνώση...


 Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις

Είπαν Σπάνια κάνει κανείς μόνο ένα σφάλμα. Στο πρώτο σφάλμα κάνει κανείς πάρα πολλά. Γι’ αυτό κάνει συνήθως κι ένα δεύτερο - κάνοντας αυτή τη φορά πολύ λίγα...

Briefing εβδομάδος



 Επίλογος
  

Το γνωστό ξενοδοχείο στην Σουηδία (ice hotel ), χτίζεται κάθε χρόνο από την αρχή.

Εάν ήταν στην Ελλάδα θα χρειάζονταν κάθε χρόνο νέο Ε9 ή θα το δηλώναμε μια φορά ως ημιτελές;   


 

 

Είπαν Είναι καλό να συζητήσουμε για την ειρήνη πριν τον πόλεμο, γιατί μετά δεν θα έχει μείνει κανείς για να κάνει μια τέτοια συζήτηση.„



Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39979




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου