Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η στήριξη στις τράπεζες αυξάνει το χρέος – Το λέει και η ΕΚΤ!

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


ή αλλιώς…ανακεφαλαιοποίηση στην πλάτη μας
Τα μέτρα κρατικής στήριξης των τραπεζών επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος των χωρών. Αυτό προκύπτει από την μηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην έκθεση καταγράφεται το προφανές: τα χρήματα που δίνονται στους τραπεζίτες έρχονται (και αυτά) να προστεθούν στο βάρος του χρέους που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες με κάθε τρόπο.
Τα στοιχεία που δίνει η ΕΚΤ είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά.  Στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος επιβαρύνθηκε κατά 22,2% του ΑΕΠ (του 2014) μεταξύ 2008–2014, λόγω της κρατικής στήριξης στις τράπεζες. Στην Ιρλανδία, την ίδια περίοδο, επιβαρύνθηκε κατά 22,6%, στη Γαλλία, στην Ιταλία, και στην Λιθουανία κατά πολύ λιγότερο, κατά 1%. Μόνο που οι τράπεζες των χωρών αυτών, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τόσο μεγάλα προβλήματα όσο άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η βοήθεια στις τράπεζες επιβάρυνε το συνολικό δημόσιο χρέος της ευρωζώνης κατά 4,8% του ΑΕΠ, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής αύξησής του από το 65% στο 92% την παραπάνω περίοδο. Τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ανακτήσει περίπου το 40% από αυτά (3,2% του ΑΕΠ).

Οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σλοβενίας επηρεάσθηκαν επίσης, πολύ από τα μέτρα στήριξης, με τη συνολική επίπτωση στο έλλειμμα να κυμαίνεται από 8% έως 13% του ΑΕΠ την περίοδο 2008-2014.
Μιλάμε πάντα για τους ίδιους προϋπολογισμούς, από τους οποίους κόβονται τα τελευταία ψίχουλα κοινωνικών δαπανών στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αποπληρωμής του χρέους  και της … ανταγωνιστικής οικονομίας.  Δόθηκαν (και δίνονται) υπό την μορφή ανακεφαλαιοποίησης (αυτό δεν είναι άλλωστε, το μεγάλο στοίχημα για τις αρχές του Οκτωβρίου;) εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις χρεωκοπημένες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες την ώρα που με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2,3 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή με ετήσιο εισόδημα μικρότερο 8.879 ευρώ για άγαμο και 17.270 ευρώ για τετραμελή οικογένεια!)
Σε μια περίοδο που σπίτια βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, που μικροεπαγγελματίες φαλίρουν και κλείνονται φυλακή για χρέη, που η ανεργία καλπάζει, που η αναφορά και μόνο του όρου «κράτος» προκαλεί υστερικές αντιδράσεις, που γίνονται μετάνοιες στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», το κράτος, ή μάλλον…εμείς, πληρώνουμε τις ιδιωτικές τράπεζες για να μην καταρρεύσουν (λόγω των δικών τους κερδοσκοπικών επιλογών) στο όνομα δήθεν της προστασίας των καταθέσεων των πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου