Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ο απομονωμένος ηγέτης


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στο αμερικανικό σύστημα και τους θεσμούς. Έχουν πάψει όμως να εμπιστεύονται τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος διέλυσε τις συμβουλευτικές του επιτροπές, έπειτα από μια σειρά ηχηρών αποχωρήσεων από διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών. Οι ανατροπές συνεχίσθηκαν με την απομάκρυνση του Στιβ Μπάνον, συμβούλου στρατηγικής και ενός εκ των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.
Αμέσως μετά την επικράτησή του στις εκλογές, ο Τραμπ προσέγγισε τον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στις προτάσεις της νέας κυβέρνησης για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Όχι πια. Η συμμαχία Λευκού Οίκου-επιχειρηματιών δεν υφίσταται πλέον.
Ο Τραμπ δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να ανακαλέσει τις ανάρμοστες δηλώσεις μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ μεταξύ αντιρατσιστών και υποστηρικτών της υπεροχής της λευκής φυλής.
Οι επιχειρηματίες δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη σε εκείνους τους θεσμούς που έχουν αψηφήσει τον Τραμπ, όπως το Κογκρέσο, που μπλόκαρε τα σχέδια ακύρωσης του Obamacare, και τα αμερικανικά δικαστήρια, που έχουν επανειλημμένως μπλοκάρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Τραμπ σε πολίτες ορισμένων μουσουλμανικών χωρών. Η αποχώρηση του Στιβ Μπάνον, ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής προστατευτισμού και οικονομικού εθνικισμού, αποτελεί ακόμη μία μεγάλη ήττα μιας άκρως δυσλειτουργικής κυβέρνησης. Παραμένουν όμως και άλλοι εχθροί του ελευθέρου εμπορίου και της μετανάστευσης εντός του Λευκού Οίκου και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μπάνον, που σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «είμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα», αφήνει πίσω του στελέχη με παρόμοιες αντιλήψεις, όπως ο Στίβεν Μίλερ, ένας εκ των αγαπημένων συνεργατών του προέδρου. Ο Μίλερ, από τη θέση του ανώτερου συμβούλου, έχει ήδη ανακοινώσει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου σε σχέδιο της Γερουσίας που προβλέπει τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης κατά το ήμισυ. Οι δυνάμεις που θέλουν μια περιχαρακωμένη και απομονωμένη Αμερική παραμένουν στον Λευκό Οίκο, με πιο ισχυρή τον ίδιο τον ένοικο του Οβάλ Γραφείου.


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου